Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Znečištěné místa na Slovácku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Znečištěné místa na Slovácku"— Transkript prezentace:

1 Znečištěné místa na Slovácku
Martin Kröner 9.A

2 Slovácko

3 Emise, imise a staré ekologické zátěže
Znečištění ovzduší může být zaviněno např. výfukovými plyny z automobilů a jiným spalováním, tzv. emisemi. Emise, která se dostala do styku s životním prostředím, se nazývá imise. Imise se mohou kumulovat v půdě, vodě či v organismech. V praxi jsou imisemi například těžké kovy nebo jiné znečišťující látky, které se ukládají v životním prostředí, například podél silnic nebo v potravním řetězci. Dalšími zdroji znečištění jsou např. smog, hluk anebo světelné znečištění. Velkou zátěž pro životní prostředí představují tzv. staré ekologické zátěže.

4 Staré ekologické zátěže
Za starou ekologickou zátěž považujeme závažnou kontaminaci hornin, podzemních nebo povrchových vod, ke které došlo nevhodným nakládáním s nebezpečnými látkami v minulosti. Kontaminovaná místa mohou být rozmanitého charakteru – může se jednat o skládky odpadů, průmyslové a zemědělské areály, drobné provozovny, nezabezpečené sklady nebezpečných látek, bývalé vojenské základny, území postižená těžbou nerostných surovin nebo opuštěná a uzavřená úložiště těžebních odpadů představující závažná rizika.

5 Staré ekologické zátěže

6 Staré ekologické zátěže
Jedním z takových míst je i stará ekologická zátěž po těžbě ropy v prostoru jímacího území Moravská Nová Ves v CHOPAV (Chráněná oblast přirozené akumulace vod) Táhne se od Hodonína po pravém břehu řeky Moravy až po hraniční tok řeky Dyje, a je velmi významnou akumulací pitných vod. V této oblasti, dávno předtím než zde byla vyhlášena ochrana zdrojů pitných vod, byla v minulosti těžena stará ropná ložiska.

7 SEKM Ministerstvo životního prostředí poskytuje informace o konkrétních lokalitách ve veřejně přístupné databázi Systém evidence kontaminovaných míst (SEKM) Př. Kunovice:

8 Současná situace, IRZ Podrobné informace o používání a vypouštění nebezpečných látek do životního prostředí v současnosti poskytuje Integrovaný registr znečišťování (IRZ) Je zřízen a spravován Ministerstvem životního prostředí jako veřejný informační systém veřejné správy. Na jednom místě jsou shromážděny údaje o tom, kolik těchto látek ročně vypouští konkrétní průmyslový či zemědělský provoz do ovzduší, vody a půdy a jaké látky předává dále v odpadech a odpadních vodách. Aktuální informace z údajů za rok 2016:

9 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Znečištěné místa na Slovácku"

Podobné prezentace


Reklamy Google