STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Adresy na obálkách Adresy na dopisních papírech
Advertisements

Příprava dopisu Kvalitu a vzhled předtisku dopisních papírů pro obchodní a úřední písemný styk stanovuje norma ČSN Dopisní papíry pro obchodní.
Tabulky ve Wordu a Excelu
Dopisy fyzických osob právnickým osobám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_08_PEK_439_Kop
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Normalizovaná úprava obchodního dopisu
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_08_PEK_421_Kop
VY_32_INOVACE_08_PEK_441_Mus
Tabulky v MS Excel Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Struktura obchodního dopisu a obchodní smlouvy
Osobní dopisy Jsou písemnosti, které zasílá významná osobnost nebo vedoucí pracovník svým spolupracovníkům, podřízeným nebo jiným známým osobnostem při.
Vodorovné odvolací údaje
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Adresy odesilatele v obchodní korespondenci
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1. – 4. ročník.
Záhlaví obchodního dopisu
Struktura obchodního dopisu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK238.
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
Struktura obchodního dopisu
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Adresy a odvolací údaje
Psaní odvolacích údajů v předtiscích
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Tělo obchodního dopisu Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební, Kolín II, Pražská.
Obchodní písemnosti Obchodní písemnosti Ing. Ludmila FRIDRICHOVÁ, Ph.D. Materiály vznikly za podpory grantu FRVŠ 3102/2006.
Osobní dopisy – úprava Střední odborná škola Otrokovice
Typy dopisů korespondence
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK224.
Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK235.
Úprava adres Pro úpravu adres platí tyto zásady všechny údaje se píšou v 1. pádě všechny řádky začínají od jednotné levé svislice používá se jednoduché.
Obchodní korespondence
Zvláštní úpravy a obsah obchodního dopisu Odstavce Podle obsahu se text člení do odstavců. Mezi odstavci se vynechává jeden řádek Ivana Francová, SOU Liběchov.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Struktura obchodní smlouvy a obchodního dopisu
OBCHODNÍ DOPIS - požadavky:
Příprava šablon obchodní korespondence
Ivana Francová, SOU Liběchov
Ivana Francová, SOU Liběchov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing
TEORIE.  důležitá součást při žádosti o práci či stáž, jedna z prvních informací o vás – pokud se bude líbit, můžete na jeho základě postoupit k pohovoru.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6018 NázevPsaní adres v dopise Téma hodinyPsaní adres PředmětZáklady.
P OKYNY KE STÁTNÍ ZKOUŠCE 10minutový opis, dopis, tabulka.
Tabulky Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6017 NázevPsaní adres na obálku Téma hodinyPsaní adres PředmětZáklady.
ADMINISTRATIVNÍ STYL.  na obálku se adresa příjemce píše vpravo, adresa odes i latele do levého horního rohu  PSČ (pokud není možné do předtištěných.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
PÍSEMNÁ A ELEKTRONICKÁ KOMUNIKACE VY_32_INOVACE_KORESPONDENCE.01
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 2
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
ŽÁDOST Mgr. Michal Oblouk.
ÚŘEDNÍ DOPIS (formální dopis)
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Transkript prezentace:

STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU

Obchodní dopis je základní formou obchodního a administrativně-právního stylu.

Části obchodního dopisu 1) - předtištěné úvodní náležitosti = záhlaví (název firmy, její sídlo, příp. značka) - vyznačení adresového pole a pásma - odvolací údaje buď v úpravě sloupcové, nebo řádkové. (sloupcové údaje mohou být umístěny vlevo nebo vpravo) 2) - text dopisu (oslovení, důvod, proč píšeme, návrh, co potřebujeme a pozdrav) 3) - náležitosti dopis ukončující (razítko, vlastnoruční podpis, jméno a funkci pisatele, vyznačení příloh) a předtištěné doplňující informace

Normalizovaná úprava obchodního dopisu Kvalitu a způsob předtisku dopisních papírů pro obchodní a úřední písemný styk stanoví norma ČSN 88 6101 Dopisní papíry pro obchodní a úřední korespondenci. Formální uspořádání určuje norma ČSN 01 6910 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory. Do obou norem jsou zapracována ustanovení mezinárodní normy ČSN ISO 11180 Poštovní adresování a dalších souvisejících norem, jakož i požadavky České pošty

Adresa odesílatele Umístění. Na obálkách se adresa odesílatele píše do levé horní čtvrtiny. Na obálkách s předtiskem je pro ni vymezen prostor, který nesmí být překročen. Na dopisních papírech má adresa odesílatele své místo v záhlaví; v pravém rohu nahoře má být pamatováno na prostor pro prezentační razítko. Úprava. Formální uspořádání adresy odesílatele není normou stanoveno; jediným požadavkem je, aby název instituce byl přesný a aby adresa byla úplná.

Adresa adresáta Umístění. Na obálkách a dopisních papírech s předtiskem se adresa vepisuje do adresového pásma vyznačeného orientačními růžky. Na obálky předtisku se adresa píše do pravé dolní čtvrtiny rovnoběžně s delší hranou obálky. Na hlavičkových dopisních papírech nebo na čistých listech se adresa píše od levé svislice.

Odvolací údaje sloupcové řádkové

Věc Předtisk slova Věc byl zrušen. Heslovitý obsah dopisu se uvádí po vynechání dvou prázdných řádků pod posledním odvolacím údajem. Jestliže odvolací údaje končí výše, vynechávají se dva řádky pod adresovým polem. Věc se zvýrazňuje podtržením nebo tučným tiskem. Začíná velkým písmenem, nekončí tečkou.

Oslovení Pod „věcí“ se po vynechání dvou prázdných řádků píše od levé svislice oslovení. Oslovuje se 5. pádem, za oslovením je čárka, mezi oslovením a prvním řádkem textu se vynechává jeden prázdný řádek. Oslovení a pozdrav patří do každého dopisu. (např. Vážený pane řediteli)

Text dopisu Používá se jednoduché řádkování, mezi odstavci se vynechává jeden prázdný řádek. Jestliže se důležitý údaj zvýrazní umístěním na samostatný řádek, je nad ním a pod ním rovněž prázdný řádek. Šířka levého a pravého okraje je vždy stejná. Levý okraj textu má zpravidla blokovou úpravu. Nové odstavce lze též odrážet asi o pět úhozů od levé svislice. Pravý kraj textu je nezarovnaný nebo může mít blokovou úpravu.

Pozdrav Mezi posledním, řádkem textu a pozdravem se vynechává jeden prázdný řádek. Pozdrav se považuje za další odstavec. V souladu s předchozími odstavci se začíná psát buď od levé svislice, nebo od zarážky.

Podpis Pod vlastnoruční podpis se píše strojem (na počítači) titul, jméno, příjmení a funkce pracovníka. Pokud se použije podlouhlé razítko, má své místo nad vlastnoručním podpisem. Při použití blokové úpravy levého kraje textu se podpis umísťuje obvykle rovněž od levé svislice. Jestliže se nové odstavce odrážejí, náleží podpis vpravo.

Přílohy Po vynechání 2 až 4 prázdných řádků se od levé svislice uvádějí přílohy. Lze napsat pouze jejich počet a řádek zvýraznit, nebo uvést každou zvlášť a zvýraznit je, nebo přílohy vyjmenovat pod zvýrazněným nadpisem Přílohy (výčet příloh pod nadpisem se již nezvýrazňuje). Za nadpisem Přílohy není dvojtečka.

Rozdělovník Po vynechání dvou prázdných řádků se od levé svislice umístí zvýrazněný nadpis Na vědomí, Rozdělovník nebo Kopie. Nedělá se za ním dvojtečka. Údaje se uvádějí pod nadpis od levé svislice.

Doplňující údaje V zápatí stránky jsou předtištěny údaje o bankovním spojení, IČ, DIČ, číslo telefonní ústředny, e-mailová adresa, internetová adresa apod, údaj o registraci v obchodním rejstříku a sídlo podniku

Použitá literatura učebnice Obchodní korespondence Vypracovali: Kučerová Marcela Šebková Radka Ševců Martina