Spolek pro obnovu venkova ČR Venkovské obce a krajina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 1
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Čistírna odpadních vod v Náměšti nad Oslavou
Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Vsakování odpadních vod do horninového prostředí
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík.
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY Moravská Třebová - projekt odkanalizování Udánek, Sušic, Boršova a modernizace ČOV.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
Návrh změny nařízení vlády č. 61/2003
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Komunální odpadní vody a kaly
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
(kanalizační přípojky)
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Minimální zůstatkový průtok (MZP)
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Odpadní vody Vodní právo PVPI.Průchováteze Podzim 2011.
Program Podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizaci Odbor vodovodů a kanalizací Vypracoval: Ing. Jan Žák Místo.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2
Zneškodňování odpadních vod v malých obcích
Zneškodňování odpadních vod v malých obcích, právní předpisy, doporučené postupy Praha Ing. Jan Goldbach Povodí.
Podpora vodohospodářské infrastruktury Zlín,
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Možnosti dotací na řešení zásobování pitnou vodou
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Kanalizační Přípojky F-M
Revize nebo klasické povolení na vypouštění odpadních vod
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Připojení nemovitostí Dolina a Svaté
PROGRAM PODPORA VÝSTAVBY A TECHNICKÉHO ZHODNOCENÍ INFRASTRUKTURY VODOVODŮ A KANALIZACI II Ing. Jan žák.
Právní aspekty domovních a malých ČOV
Informace stavebníkům před proJEKTOVÁNÍM kanalizačních přípojek
Transkript prezentace:

Spolek pro obnovu venkova ČR Venkovské obce a krajina v návaznosti na vodoprávní legislativu Ing. Veronika Jáglová OOV MŽP ČR 15.5.2007 - Senát ČR

Směrnice Rady č. 91/271/EHS, o čištění městských odpadních vod obsahuje požadavky, které je ČR jako člen EU povinna splnit. V Aktu o podmínkách přistoupení ČR k EU je zakotveno přechodné období do 31.12.2010, během kterého musí být požadavky Směrnice naplněny. Pro naplnění požadavků Směrnice je nutno: zajistit, aby všechny aglomerace s více než 2 000 EO byly vybaveny stokovými soustavami městských odpadních vod, zajistit, aby městské odpadní vody odváděné stokovými soustavami v aglomeracích s více než 2 000 EO byly před vypuštěním podrobeny sekundárnímu nebo jinému rovnocennému čištění, zajistit, aby městské odpadní vody odváděné stokovými soustavami v aglomeracích s více než 10 000 EO byly před vypuštěním čištěny podle přísnějších požadavků. Euronovela VZ č. 20/2004 Sb. - § 127 odst. 6

Článek 7 Směrnice „Do 31. prosince 2005 členské státy zajistí, aby městské odpadní vody odváděné stokovými soustavami byly před vypuštěním čištěny způsobem vymezeným v čl. 2 odst. 9 („přiměřeným čištěním“), a to při vypouštění do sladkých vod a do ústí řek z aglomerací s počtem ekvivalentních obyvatel nižším než 2 000 EO“, což je i případ ČR. Na tento článek, tedy pro aglomerace do 2 000 EO ČR nevyjednala přechodné období a platí zde tedy konec roku 2005. V případě tohoto článku je třeba správně chápat dva pojmy: přiměřené čištění = zneškodňování OV jakýmkoliv způsobem, který zajistí, že recipient vyhoví jakostním cílům a směrnicím ES (př.2 a 3 k NV 61/2003 Sb.) stoková soustava = souvislá (obecní) kanalizace sloužící veřejné potřebě, která shromažďuje a odvádí nečištěné odpadní vody přímo z kanalizačních přípojek. zaústění kanalizace přímo do vod povrchových = tzv. volná výusť => tato kanalizace musí být zakončena ČOV. Pokud není, je vypouštění OV v rozporu s VZ § 38 odst. 3 (do vod povrchových nelze vypouštět nečištěné OV). konkrétní hodnoty pro vypouštění OV z ČOV jsou stanoveny v NV 61/2003 Sb. Pokud obec má ČOV, která nesplňuje požadavky NV 61/2003 Sb. (požadavky v povolení), je třeba zajistit rekonstrukci.

Obce z roztroušenou nesouvislou zástavbou - možnost „výjimky“ podle článku 3 Směrnice: „Pokud není vybudování stokové soustavy vhodné buď proto, že by nepřineslo životnímu prostředí žádný užitek, nebo proto, že by si vyžádalo příliš vysoké finanční náklady, použijí se individuální nebo jiné vyhovující systémy, které zajistí stejnou úroveň ochrany životního prostředí.“ Individuálními systémy - zařízení k čištění OV z každé nemovitosti samostatně (žumpy [sloužící k akumulaci vod], septiky nebo DČOV) => povinnost čistit OV přenesena na jednotlivé občany obce včetně financování zařízení a povolení k vypouštění. Pokud je v obci jakási „kanalizace“ tzv. sběrný systém ze zařízení určených k individuálnímu čištění (nejčastěji to bývá původní dešťová kanalizace vybudovaná v tzv. akci „Z“), do které jsou zaústěny pouze vyčištěné OV ze septiků a DČOV, nejedná se o stokovou soustavu ve smyslu Směrnice a tato kanalizace podle § 18 odst. 4 zákona o VaK nesmí být zakončena ČOV.

Statistické údaje Počet obcí ČR podle ČSÚ 6248 Počet obyvatel v ČR 10,25 mil. Počet ČOV v ČR 1892 Počet obyvatel napojených na kanalizaci 8,27 mil. (81%) Počet obyvatel napojených na ČOV 7,12 mil. (69%) Vyhodnocení dotazníkové akce MZe (aglomerace nad 2 000 EO) (Info o plnění bodů II. 3 UV ČR č. 1391 ze 6.12.2006) Aglomerace, kde ČOV splňuje NV 61/2003 Sb. a je dostatečně kapacitní 267 Aglomerace, kde ČOV nesplňuje NV 61/2003 Sb. nebo není dostatečně kapacitní 165 Aglomerací, které nedoložily dotazník 99 Celkem 531 Z 267 aglomerací - napojeno na kanalizaci 92,5% obyvatel, u 196 aglomerací je napojeno na kanalizaci více než 80% obyvatel (celkem v této kategorii je napojeno 96,2% obyvatel) zbývajících 71 aglomerací - napojení na kanalizaci menší než 80% (celkem je v této kategorii napojeno na kanalizaci 65,7% obyvatel) Ze 165 aglomerací - není u 44 aglomerací zažádáno o financování a ani nebylo vydáno stavební povolení

Aglomerace do 2 000 EO Nejen vzhledem k zákonnému zániku povolení k vypouštění OV k 1.1.2008 je předně třeba cíleně instruovat obce ohledně možností získání dotací na vodohospodářskou infrastrukturu. V ČR - 308 obcí v kategorii 500 - 2000 EO, které by měly mít zkolaudovánu kanalizaci a které dosud nemají ČOV. náklady na ČOV pro tyto obce (500 – 2000 EO) představují cca 5 mld. Kč a jsou zahrnuty v nákladech ve Strategii financování SR 91/271/EHS (ČOV do 2000 EO nejsou uvedeny jako samostatná kategorie - v aktualizované Strategii na podzim 2007 již bude rozlišeno). Financování ČOV do 2000 EO je zajištěno prostřednictvím  OPŽP (MŽP) - prioritní osa 1 (2007 – 2013) - v aglomeracích pod 2 000 EO, které se nacházejí v územích vyžadujících zvláštní ochranu (NP, CHKO, lokality soustavy Natura 2000, ochranná pásma NP) a v povodí vodního díla Nové Mlýny. Program rozvoje venkova (MZe) v rámci programu 229 310 ze 16.1.2006 (MZe) „Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací“ (základ - zpracování kvalitního projektu!)

Zánik povolení Kampaň => pobouření veřejnosti  MŽP – vypouštění OV do vod povrchových nebo podzemních METODICKÝ NÁVOD OOV MŽP k postupu vodoprávních úřadů K 1.1.2008 zanikají podle čl.II zákona 20/2004 Sb. pouze povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních vydaná do 31.12.2001. Povolení vydaná po 1. lednu 2002, platí i nadále. Stávající povolení lze prodloužit v případě, že se nezměnily podmínky, za kterých bylo povolení uděleno - žádost nejpozději do 1.7.2007. Povolení vydaná dle § 18 odst. 3 zákona o vodovodech a kanalizacích (k vypouštění do kanalizace) k 1.1.2008 nezanikají. Povinnost mít k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních povolení není novým požadavkem, ale v našem právním řádu je tato povinnost již od roku 1955. Pokud není v obci obecní kanalizace zakončená ČOV nebo není napojení nemovitosti na tuto kanalizaci technicky možné či ekonomicky únosné - možnost řešit čištění OV pomocí zařízení pro individuální čištění OV. Podkladem pro rozhodování vodoprávního úřadu je i PRVKÚK.

Novela NV 61/2003 Sb. Rok 2005 - Ekoaudit enviromentální legislativy provedený ÚV => novelizace NV 61/2003 Sb. - OOV MŽP – v průběhu 2006 ČOV < 500 EO doplněny emisní standardy pro BSK, CHSK a NL Zavedení limitů vychází z požadavků VPÚ, provozovatelů, správců povodí i ČIŽP Účelem je zabránit současnému automatickému přejímání hodnot pro ČOV 500 - 2 000 EO, které jsou mnohdy jsou důvodem zbytečně vynaložených finančních prostředků a zajištění jednotného přístupu VPÚ Zavedení emisních standardů se vztahuje pouze na M-B ČOV, které podle článku 7 SR 91/271/EHS mají být, respektive již měly být vybudovány.

Srovnání emisních standardů v sousedních státech EU Ukazatel ČR SR SRN Polsko Rakousko   < 500 do 50 < 1 000 < 2 000 50-500 BSK 40 80 70 25 CHSK 150 220 90 NL 50 - TOC 30 N-NH4 Ncelk Pcelk 500 - 2 000 50 - 2 000 1 000 - 5 000 500 - 5 000 30 60 20 125 180 135 170 110 75 TOC 25 5 30* 5* 1,5

Novela NV 61/2003 Sb. Nově poznámka 7) týkající se stávajících biologických dočišťovacích nádrží („výjimka” podle směrnice 91/271/EHS) Rozbory vzorků odtoků z těchto nádrží se provádějí po filtraci V nefiltrovaném vzorku se stanoví koncentrace NL, pokud hodnota nepřekročí 100 mg/l, jsou pak ostatní sledované ukazatele analyzovány ve vzorku filtrovaném. Pouze pro nádrže již existující. Budování nových biologických dočišťovacích nádrží, především na velkých ČOV, není v zájmu ochrany vod - tyto nádrže jsou často nevhodně či nedostatečně spravovány provozovatelem či majitelem a jejich účinnost stav čištěné vody spíše zhoršuje. Kategorie ČOV do 2 000 EO Různé ”zelené” čistírenské technologie (i kořenové ČOV) nemohou v dlouhodobém výhledu splňovat požadavky na jakost vyčištěné OV ani na provoz zařízení.

OOV MŽP má vlastní webovou stránku www.ochranavod.cz 29. – 31.5.2007 ENVIBRNO Děkuji za pozornost 