Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zneškodňování odpadních vod v malých obcích, právní předpisy, doporučené postupy Praha 3.5.2017 Ing. Jan Goldbach jan.goldbach@pvl.cz Povodí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zneškodňování odpadních vod v malých obcích, právní předpisy, doporučené postupy Praha 3.5.2017 Ing. Jan Goldbach jan.goldbach@pvl.cz Povodí."— Transkript prezentace:

1 Zneškodňování odpadních vod v malých obcích, právní předpisy, doporučené postupy
Praha Ing. Jan Goldbach Povodí Vltavy, státní podnik

2 V rámci naší činnosti vydáváme odborná vyjádření a stanoviska i k problematice odvádění a čištění odpadních vod a to od DČOV až po velké ČOV. Samozřejmě se zabýváme i hodnocením jakosti povrchových vod a sledování dopadů vypouštěných odpadních vod. U drobných, relativně málovodných tocích vzhledem k množství vypouštěného znečištění je dosahována nepříznivá IV. a V. třída jakosti i v ukazatelích organického a anorganického znečištění. To je přetrvávající problém vypouštění vyčištěných nebo nedostatečně vyčištěných vod do málovodných recipientů. Většina hodnocených potoků má nevyhovující jakost vody. U těchto toku dochází často k překročení imisních limitů (NEK) v ukazatelích organického znečištění a zejména v ukazatelích dusíku a fosforu. Ukazatele dusíku, fosforu a chlorofyl (eth.) jsou ve většině profilů příčinou jejich zařazení do celkové IV. nebo V. třídy jakosti.

3 Zlepšení situace spočívá ve výstavbě kanalizací a čistíren odpadních vod s účinnou technologií a to zejména v obcích do 500 EO. U těchto zdrojů není však legislativně požadována eliminace dusíku a zejména fosforu (NV č.401/2015 Sb.), přestože v bilančním součtu tvoří významný zdroj znečištění. I tyto zdroje mají v povodí nádrží (např. VD Orlík) vzhledem k jejich počtu významný podíl na eutrofních projevech.

4 Obce do 500 EO. V souhrnu představují významný zdroj znečištění, který je nutný řešit. Základní problém jsou stávající kanalizace - v naprosté většině stavebně nevyhovující pro odvádění odpadních vod, a to i pro případný návrh „čištění odpadních vod v alternativních způsobech“. Jedná se většinou o původní nesoustavné kanalizace (původně dešťové, nebo nevyhovující jednotné, tzv. akce „Z“), které jsou propustné. Přesto tyto obce získavají povolení k vypouštění odpadních vod na tzv. výjimku. Kanalizace jsou prohlášeny jako jednotné, mají zpracovaný kanalizační řád.

5 Obec bez ČOV Příkladem: Obec Krasíkovice má trvale 120 obyvatel. Provozovaná „jednotná kanalizace“ vznikla zatrubněním původních odvodňovacích struh a příkopů v letech 1950 – 1992, je mělce uložena a jsou do ní zaústěny i veškeré balastní vody. Kanalizace má 4 vyústění. Obec neměla dosud žádné povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových. V územním plánu se předpokládá vybudování nové oddílné kanalizace a centrální ČOV. Obec leží v OPVZ vodárenské nádrže Švihov na Želivce.

6 Povolení k vypouštění odpadních vod podle § 38 odst
Povolení k vypouštění odpadních vod podle § 38 odst. 12 VZ se vydává na omezenou dobu 4 – 5 let s podmínkou, že obec zpracuje alespoň projektovou dokumentaci a rámci možnosti dostupnosti finančních prostředků realizuje kanalizaci a ČOV.

7 Emisní limity a množství vypouštěných odpadních vod
Qprům. [l/s] Qmax.[l/s] Qmax.[m3/měsíc] Q [m3/rok] 2683 Množství 0,09 0,18 235 Ukazatelé „p“[mg/l] „m“[mg/l] [t/rok] BSK5 250 280 0,67 CHSKCr 500 560 1,24 NL 200 233 0,54

8 Kanalizace: Podmínkou pro výstavbu centrální čistírny je podmiňující výstavba nového kanalizačního systému veřejné kanalizace. Prosazujeme vždy kanalizaci oddílnou. Stavba kanalizace je nejdražší položkou v rozpočtu, záleží na uspořádání obce, spádu apod. Finanční náročnost je pak příčinou , proč obce dle stávajících pravidel nedostanou dotaci. (překročení stanovené částky na 1 EO). Dle ČSN ČOV do 500 EO čl se má budovat oddílná splašková kanalizace. Článek 5.6 připouští zcela výjimečně jednotnou síť za předpokladu dimenzování ČOV a musí se jednat o stavebně vyhovující kanalizaci, nepropustnou bez balastních vod. Kanalizace se budují gravitační, kombinované s ČS a výtlakem, nebo čistě tlakové.

9 ČOV: Základem je návrh dle PRVK a územního plánu. Prosazujeme centrální ČOV – mechanicko biologickou a dle místních podmínek např. v OPVZ vodárenských nádrže s odstraňováním dusíku i fosforu. Jsme si vědomi toho, že legislativa (NV č.401/2015 Sb.) tento požadavek nemá. Avšak dle novelizace tohoto nařízení bude i v této kategorii ČOV limitován dusík a fosfor. Odstraňování fosforu se může v dohledné době stát striktním požadavkem podmiňujícím vypouštění odpadních vod z ČOV, zejména v případě, že opatření u rozhodujících zdrojů fosforu ve vodním útvaru nebudou dostatečná pro dosažení dobrého stavu vod v tomto útvaru. Povolení k vypouštění odpadních vod je návrhové řízení. Přesto je nutné ze strany všech účastníků řízení prosazovat emisní limity dle BAT. Vycházíme ze zkušeností, že dobře projektově navržená a dobře provozovaná ČOV tyto limity bez problému plní. Často je navrhovaná nízkozatěžovaná aktivace s aerobní stabilizací kalu a denitrifikací.

10 Alternativní ČOV Často je diskutováno v této kategorii využití stávající kanalizace zakončenou alternativním čištěním např. biologickým rybníkem nebo kořenovou ČOV, případně zemním filtrem. Tento typ čištění lze připustit v obcích s malým počtem obyvatel (cca 80 EO) za předpokladu vyhovující kanalizace a mechanického předčištění. Většinou je i pro tento způsob čištění nutné budovat novou veřejnou kanalizaci. Tyto ČOV nedosahují potřebné účinnosti a odtoky nevyhovují požadavkům na jakost povrchových vod.

11 Kořenová ČOV Onšov

12 Kořenová ČOV Moraveč

13 DČOV Od loňského roku je možnost dle výzvy MŽP řešit likvidaci odpadních ČOV pomocí individuálních DČOV pro každý objekt s tím, že každá DČOV bude dotována a provozovatelem bude obec. Problémem tohoto řešení je skutečná reálná účinnost domovních čistíren. Vzhledem k tomu, že není zaručen kontinuální nátok odpadních vod a naopak dochází k nárazovému hydraulickému zatížení a s faktem používání „domácí chemie“ je účinnost nízká.

14 Dalším významným problémem je kam odpadní vody vypouštět
Dalším významným problémem je kam odpadní vody vypouštět. Pokud v obci není vybudována jednotná kanalizace odpovídajících parametrů nebo splašková kanalizace nelze tyto vody vypouštět do stavebně nevyhovujících starých kanalizací.

15 Shrnutí: Požadavek návrhu a prosazení hospodárného a účinného čištění odpadních vod pro malé obce „jednou univerzální metodou „ tj. ekonomicky i funkčně ideální variantou zneškodňování odpadních vod, nelze. Každá lokalita má své specifické podmínky, ať již demografické, přírodní, rizikové, a proto musí být návrh na řešení zneškodňování odpadních vod vždy individuální ale musí respektovat požadavky dle hodnocení stavu vodních útvarů.

16 Nejvýznamnějším limitujícím faktorem pro výstavbu nových kanalizací a ČOV je nedostatek finančních prostředků obcí. Na projektovou dokumentaci je možné získat dotaci od KÚ. Pro realizaci je hodnocení a podmínky pro získání dotace považováno za naprosto nevyhovující (zejména přepočet na 1 EO, nízké procento dotace) a problematiku je nutné řešit systémovou změnou.

17 V tomto kontextu bude Povodí Vltavy, státní podnik vydávat na základě platné legislativy stanoviska jak z hlediska zájmů daných národním Plánem povodí Labe, Nařízením vlády č.262/2007 Sb., Plánem dílčí povodí Dolní Vltavy, Horní Vltavy, Berounky a dílčím plánem ostatních přítoků Dunaje a nařízením krajů, tak i z hlediska zájmů daných zákonem č.254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon).

18 Neodborně provozovaná ČOV

19

20 Příklad úspěšně rekonstruované ČOV Košetice

21

22 Povodí Vltavy, státní podnik v rámci dosavadní dobré spolupráce se starosty obcí může odborně pomoci při přípravě projektů řešení odvádění a čištění odpadních vod. Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zneškodňování odpadních vod v malých obcích, právní předpisy, doporučené postupy Praha 3.5.2017 Ing. Jan Goldbach jan.goldbach@pvl.cz Povodí."

Podobné prezentace


Reklamy Google