Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy vedlejších vět.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

Věty vedlejší příslovečné úvod
Digitální učební materiál
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj08/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Čárka v souvětí.
Větné členy.
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A05Čj9_Věty vedlejší
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Věty vedlejší.
Věty vedlejší podmětné a předmětné
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT Český jazyk - 7. ročník.
Rozbor souvětí.
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.20 Anotace: Prezentace obsahuje tabulku s přehledem druhů vedlejších vět. V závěru je cvičení, na kterém si žáci mohou ověřit.
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Syntax - druhy vedlejších vět
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Věta vedlejší příslovečná podmínková
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
Druhy vedlejších vět Český jazyk 7. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt.
VY_32_INOVACE_03-37 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba Téma:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_364_Věta příslovečná AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
holé, rozvité, několikanásobné
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Interpunkce v souvětí podřadném
Druhy vedlejších vět Podmětné Přísudkové Předmětné Přívlastkové
Souvětí podřadné. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: 1.07/14.00/
Mgr. Kateřina Karbulová,Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových, Ostrava – Zábřeh.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Souvětí podřadné Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
Opakujeme vedlejší věty 3 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_06_Opakujeme vedlejší věty 3.
Souvětí Celek složený ze dvou a více vět. Věta hlavní (VH) – mluvnicky nezávisí na jiné větě Věta vedlejší (VV) – závisí na větě řídící, doplňuje její.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_275_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Rozvíjející větné členy NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče.
Druhy vedlejších vět Věta podmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta předmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta přívlastková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_17_VV-přívlastková a doplňková Autor Fulínová.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.09_URČOVÁNÍ DRUHŮ VĚT.
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Rozvíjející větné členy
AUTOR: Mgr. Marta Severová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Transkript prezentace:

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy vedlejších vět

CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiálu VY_22_INOVACE_VaP_CJ_3L_17 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiálu VY_22_INOVACE_VaP_CJ_3L_17 Autor Mgr. Petra Vališová Tematický celek Určování druhů vedlejších vět Ročník 3. Datum tvorby 6. 1. 2013 Anotace Prezentace je zaměřena na shrnutí vědomostí o vedlejších větách. Předmět: Český jazyk a literatura Metodický pokyn Žáci využijí výkladu k osvojení a zopakování vědomostí o vedlejších větách.

Vedlejší věty Vedlejší věta může vyjadřovat jakýkoli člen své řídící věty. Podle toho, který člen je vedlejší větou vyjádřen, je rozdělujeme na: VV podmětné VV přísudkové VV předmětné VV přívlastkové VV doplňkové VV příslovečné (místní, časová, způsobová, měrová, příčinná, účelová, podmínková, přípustková)

Vedlejší věta podmětná Vyjadřuje podmět věty řídící. Spojovací výrazy: vztažná zájmena kdo, co, spojky aby, abys, že ... Otázky pro rozpoznání: 1. pádová otázka- Kdo? Co? Příklad: Kdo přijde poslední, nedostane najíst. Je jasné, že by to neudělal. Kdo přišel, byl srdečně přivítán. Komu se to nelíbí, ať se lépe zařídí.

Vedlejší věta přísudková Vyjadřuje jmennou část přísudku jmenného se sponou. Spojovací výrazy: jak, jako Otázky pro rozpoznání: Jak? Jako co? Příklad: Dcera byla, jako když neslyší. Honza byl, jako když se utrhne od boudy. On není ten, kdo by člověku pomohl. On je, jako když nemá všech pět pohromadě.

Vedlejší věta předmětná Vyjadřuje předmět věty řídící. Spojovací výrazy: že, aby, jak, kdo, co Otázky pro rozpoznání: Pádové otázky, kromě 1. pádu. Koho, co? Jakou věc? Příklad: Přivítali by každého, kdo přišel. Myslím si, že určitě přijde. Viděl jsem, že nemá dobrou náladu. Rozhodl jsem se, že koupíme nové auto.

Vedlejší věta přívlastková Vyjadřuje přívlastek podstatného jména ve větě řídící. Spojovací výrazy: co, čí, jaký, jenž, kdo, který, kde, kudy, kam, kdy, odkud, aby, zda, že Otázky pro rozpoznání: Jaký? Který? Čí? Příklad: To je ten muž, o kterém jsem tak často mluvil. Koupil jsem mu dárek, který si vždycky přál. Mám ráda knihy, které mají šťastný konec.

Vedlejší věta doplňková Vyjadřuje doplněk věty řídící. Spojovací výrazy: jak Pomůcka pro rozpoznání: Vedlejší věta doplňková závisí na dvou členech věty hlavní. Příklad: Díval jsem se na tatínka, jak seká dřevo. Slyšel někoho, jak se plíží po zahradě. Viděl jsem orla, jak loví zajíce.

Vedlejší věta příslovečná místní Vyjadřuje příslovečné určení místa věty řídící. Spojovací výrazy: kam, kde, kudy, odkud Otázky pro rozpoznání: Kam? Kde? Kudy? Odkud? Příklad: Kam přišel, tam ho měli rádi. Zavedl mě tam, kde se to všechno odehrálo. Vždycky si přál vrátit se tam, kde prožil dětství.

Vedlejší věta příslovečná časová Vyjadřuje příslovečné určení času věty řídící. Spojovací výrazy: až, dokud, dříve než, jakmile, když, sotvaže, než, zatímco Otázky pro rozpoznání: Dokdy? Odkdy? Kdy? Příklad: Vrátil se, až když jsem ho požádal. Až budeš doma,uvidíš. Když začalo pršet, vytáhli jsme deštníky.

Vedlejší věta příslovečná způsobová Vyjadřuje příslovečné určení způsobu věty řídící. Spojovací výrazy: aby, jak, čím - tím, jako, jak - tak, pokud, více - než, tak - že Otázky pro rozpoznání: Jak? Jakým způsobem? Příklad: Tvářil se, jako kdyby neměl všech pět pohromadě. Vypadá, jako kdyby neuměl do pěti napočítat.

Vedlejší věta příslovečná měrová Vyjadřuje příslovečné určení míry věty řídící. Spojovací výrazy: až, co, že Otázky pro rozpoznání: Jak moc? Jak hodně? Jak málo? Do jaké míry? Příklad: Vezmi si tolik, kolik uneseš. Byl tak hladový, že snědl i tvrdý chleba. Zaléval ho tak důkladně, až nakonec vykvetl.

Vedlejší věta příslovečná příčinná Vyjadřuje příslovečné určení příčiny věty řídící. Spojovací výrazy: poněvadž, protože, že Otázky pro rozpoznání: Proč? Z jaké příčiny? Z jakého důvodu? Příklad: Nepřišel jsem, protože jsem nemohl. Poněvadž měl autobus zpoždění, přišli jsme pozdě. Byli jsme šťastni, že jsme to zvládli.

Vedlejší věta příslovečná účelová Vyjadřuje příslovečné určení účelu věty řídící. Spojovací výrazy: aby, abych, ať Otázky pro rozpoznání: Proč? Za jakým účelem? Příklad: Vždycky jsem byl vzorný student, abych měl vyznamenání. Podali jsme si ruce, abychom se opět usmířili. Šli jsme domů, abychom to všechno stihli.

Vedlejší věta příslovečná podmínková Vyjadřuje podmínku, při které má nastat děj věty řídící. Spojovací výrazy: jestliže, když, kdyby, -li Otázky pro rozpoznání: Za jaké podmínky? Příklad: Budete-li dodržovat dopravní předpisy, nedostanete pokutu. Jestliže bude svítit slunce, půjdeme se koupat. Kdyby zítra nepršelo, mohli bychom jet na výlet.

Vedlejší věta příslovečná přípustková Význam věty vedlejší je v rozporu s významem věty řídící. Spojovací výrazy: ač, ačkoli, i když, i kdyby, přestože, třebaže, třebas Otázky pro rozpoznání: Navzdory čemu? I přes co? I v kterém případě? Příklad: Přestože nám to rodiče zakázali, šli jsme večer do kina. Jeli jsme tam autem, třebaže nikdo z nás nemá řidičský průkaz.

Zadání domácího úkolu Na internetových stránkách http://pravopisne.cz/2012/01/pravidla- prehled-vedlejsich-vet/ si zopakujte vše o určování druhů vedlejších vět.

Použité zdroje Pravopisně.cz (on.line). [cit. 6. 1. 2012]. Dostupné na: http://pravopisne.cz/2012/01/pravidla- prehled-vedlejsich-vet/