Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_17_VV-přívlastková a doplňková Autor Fulínová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_17_VV-přívlastková a doplňková Autor Fulínová."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_17_VV-přívlastková a doplňková Autor Fulínová Šárka

2 VEDLEJŠÍ VĚTA PŘÍVLASTKOVÁ A DOPLŇKOVÁ Šárka Fulínová 2.ZŠ Dobříš

3 Vedlejší věta přívlastková – VV PK -ptáme se: Jaký? Který? + větou řídící -závisí jako přívlastek na řídícím podstatném jméně a blíže určuje nebo omezuje jeho význam, -stojí za podstatným jménem (věta řídící končí podstatným jménem, -bývá uvozena: vztažnými zájmeny (který, jenž..) vztažnými příslovci (kde, kdy, kam…) spojkami (že, aby…) VH VV Např.: Hledal místo, kde by mohl postavit dům. Jaké místo hledal? Kde by mohl postavit dům.

4 Vedlejší věta doplňková – VV D -ptáme se: Jak? Kterak? + větou řídící, - závisí jako doplněk na slovese věty řídící a zároveň se vztahuje ke jménu (v podmětu nebo předmětu), -bývá uvozena zpravidla: jak, kterak, jako… -věta řídící končí zpravidla na podstatné jméno nebo zájmeno. VH VV Např.: Viděl ho, jak utíkal ze školy. Jak ho viděl? Jak utíkal ze školy.

5 ROZLIŠUJ VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍVLASTKOVÉ A DOPLŇKOVÉ 1. Chlapec, který byl v domě, se svíjel bolestí. 2. Ještě nemám obraz, který by se všem líbil. 3. Přání, aby byl zdravý a šťastný, si opakoval. 4. Tomáš ji spatřil, kterak přišla do třídy. 5. Přál si poličku, kde by měl své věci. 6. Viděl Jitku, jak uklízela hračky.

6 ŘEŠENÍ ½ VH VV PK 2/2 VH 1. Chlapec, který byl v domě, se svíjel bolestí. VH VV PK 2. Ještě nemám obraz, který by se všem líbil. ½ VH VV PK 2/2 VH 3. Přání, aby byl zdravý a šťastný, si opakoval. VH VV D 4. Tomáš ji spatřil, kterak přišla do třídy. VH VV PK 5. Přál si poličku, kde by měl své věci. VH VV D 6. Viděl Jitku, jak uklízela hračky.

7 VEDLEJŠÍ VĚTY - OPAKOVÁNÍ (DOPLŇTE INTERPUNKCI a DRUHY VV) 1. Vrať se kudy jsi přišel. 2.Přistihl ji jak ukradené zboží dávala do auta. 3.Myslím že by neměl chodit ven. 4.Můžeš si přestat dělat starosti protože já jsem v pořádku. 5.Žil na venkově kde každý znal každého. 6.Lukáš začne zlobit když má jít spát. 7.Líbilo se mi že Petr patřil do druhé skupiny. 8.Kreslil tužkou na papír co mu uložili. 9.Sotva to vyslovil všichni mu uvěřili. 10.Domníval se že snědl všechnu moudrost.

8 ŘEŠENÍ VH VV PU místní 1.Vrať se, kudy jsi přišel. VH VV D 2. Přistihli ji, jak ukradené zboží dávala do auta. VH VV PT 3. Myslím, že bych neměl chodit ven. VH VV PU příčinná 4. Můžeš si přestat dělat starosti, protože já jsem v pořádku. VH VVPK 5.Žil na venkově, kde každý znal každého.

9 VH VVPU časová 6.Lukáš začne zlobit, když má jít spát. VH VVPO 7. Líbilo se mi, že Petr patřil do druhé skupiny. VH PT 8. Kreslil tužkou na papír, co mu uložili. VVčasová VH 9. Sotva to vyslovil, všichni mu uvěřili. VH VVPT 10. Domníval se, že snědl všechnu moudrost.

10


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_17_VV-přívlastková a doplňková Autor Fulínová."

Podobné prezentace


Reklamy Google