Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrace obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy ČR Kulatý stůl AEM,
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
ENVIROS EGÚ BRNO, UJV ŘEŽ, VUPEK-ECONOMY 10. prosince 2008 Udržitelný rozvoj energetiky projekt v programu TRVALÁ PROSPERITA presentace průběžných poznatků.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Současný stav aktualizace SEK v návaznosti na činnost tzv. Pačesovy komise Ing. Drahomír Šelong Most, 20. listopad 2008.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
Česká domácí politika: nepotřebujeme Kodaň, abychom věděli, co chceme dělat Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA 3. března 2010.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Aktualizace státní energetické koncepce Ministerstvo průmyslu a obchodu – odbor energetické politiky Ing. Jan Pouček 18.března 2003 PODĚBRADY.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Aktualizace Státní energetické koncepce
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Aktualizace státní energetické koncepce komplexní pohled na budoucnost Pavel Šolc, vedoucí poradců ministra © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003

Prosazení zásad SEK do legislativy ČR Energetická politika ČR Aktualizace EP  SEK Anglie – příklad aktualizace EP Legislativa

Energetická politika 1. EP ČR byla schválena usnesením vlády ČR č. 112/92 dne  základ dlouhodobých kvantitativních a kvalitativních změn  institucionální změny v energetickém hospodářství a rozvoj útlumových programů

Energetická politika  diverzifikace zdrojů  příprava 2. vlny privatizace  program restrukturalizace uhelného průmyslu  rozhodnutí o dostavbě ETE  ekologizační programy

Energetická politika řada cílů následným vývojem překonána, cíle v oblasti energetické efektivnosti a ekologizace trvalé v průběhu 90. let příprava aktualizace EP

Energetická politika 2. EP ČR schválena usnesením vlády ČR č. 50/2000 z –vazba na EZ č. 458/2000 Sb. – přijatý –vazba na zákon č. 406/2000 Sb. – přijatý EP - soubor krátkodobých úkolů - dlouhodobé cíle - vliv na uzavření kapitoly energetika

Energetická politika Zákon č. 406/2000 Sb. –§ 3 EP  SEK –SEK strategický dokument s výhledem na 20 let –zpracovává MPO –vyhodnocení 1x za dva roky (r. 2001)

Aktualizace EP (SEK) 07/2002 – programové prohlášení vlády zahájení prací na aktualizaci SEK tři etapy zpracování aktualizace SEK

Anglie – příklad aktualizace EP Potřeba nové EP –klimatické změny –důsledky snížení těžby ropy, zemního plynu a uhlí ve Velké Británii –během 20ti let nahradit většinu energetické infrastruktury

Anglie – příklad aktualizace EP Motto: Energie je základem pro téměř vše, co děláme. Očekáváme, že bude k dispozici kdykoliv chceme, že bude k dispozici za přijatelné ceny, že bude bezpečná a ekologicky trvale udržitelná. (Teprve až se něco pokazí si uvědomíme, jak silně moderní industrializované země závisejí na extrémně komplikovaných energetických systémech.)

Anglie – příklad aktualizace EP Výzvy pro zpracování aktualizace EP 1. ekologické – změny klimatu realitou - snížit emise skleníkových plynů o 60 % (r. 2050) 2. zmenšování britských domácích energetických zdrojů - ropa do r zemní plyn do r (Norsko) - uhlí do r. 2012

Anglie – příklad aktualizace EP 3. Potřeba modernizovat většinu britské energetické infrastruktury –zájem o výstavbu nových elektráren poklesl –tlak na omezení C emisí (modernizace? nové zdroje?) –r – provoz pouze jedné jaderné elektrárny (pokud nebude modernizace a nová výstavba) –adaptace sítí (OZE)

Anglie – příklad aktualizace EP Cíle nové EP Velké Británie: –zachovat spolehlivost v zásobování energií –podporovat rozvoj konkurenčních trhů  trvale udržitelný rozvoj –snížení emisí CO 2 o 60 % ve Velké Británii do r –zajistit, aby každý dům byl adekvátně a za přijatelnou cenu vytopen

Anglie – příklad aktualizace EP –do r dodávat z OZE 10 % elektřiny (! za předpokladu, že náklady budou pro spotřebitele přijatelné) –JE – důležitým zdrojem elektřiny (vyřešit skladování) – nevylučují možnost stavět nové JE –uhelné elektrárny budou hrát významnou úlohu (snížit emise)

Anglie – příklad aktualizace EP Dále aktualizace EP Velké Británie obsahuje kapitoly: - jak dosáhnout cílů - výhled do budoucna (na 20 let) - strategie s dlouhou perspektivou (do r. 2050)

Legislativa Bez legislativy nebude SEK účinná  novela  EZ č. 458/2000 Sb.  Zákona č. 406/2000 Sb.  nový zákon OZE  novela směrnic EU

Legislativa Koordinace činností MPO na novelách zákonů a zákona o podpoře výroby energie z OZE Doplnění pracovních skupin –EZ –OZE

Legislativa Poslanecká iniciativa – novela EZ –zamítnutí vládou v 01/2003 –1. čtení v Parlamentu –výsledky hlasování

Legislativa Další postup prací na novele EZ závisí na: –termínu a výsledku 2. čtení v Parlamentu –termínu schválení novelizovaných směrnic EU –termínu zpracování „velké novely EZ“

Koordinace prací na zákonech