JUDr. Marek Hodulík Z AMĚSTNÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ NA DOHODU Sněm RVŠ, 17.5.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Agenturní zaměstnávání v české republice
Advertisements

Nová zdravotnická legislativa ve vztahu ke školám a školským zařízením
Právní aspekty ve sportu aneb nejnovější vývoj českého a mezinárodního práva ovlivňujícího postavení sportu, sportovních klubů, členů klubů a sportovců.
1 Zaměstnávání cizinců a hospodářská krize M. Kalinová, MPSV.
Pracovnělékařské služby z hlediska nové legislativy
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
1 Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav JUDr. Jiří Vaňásek.
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Právní problematika pitvy
Dokumentace k zajištění BOZP
ZÁKON O INSPEKCI PRÁCE 251/2005 Sb.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_12.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Terénní sociální práce
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Pracovnělékařské služby z hlediska nové legislativy
P RACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚSC Prameny právní úpravy.
Školení BOZP OSD 2014 Osnova:
Povinnosti zaměstnavatelů v návaznosti na zákoník práce a legislativní změny v roce 2013 a výhled na rok 2014 Pracovnělékařské služby.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Věcný záměr zákona o vysokých školách - výstup z jednání legislativní komise JUDr. Marek Hodulík Sněm RVŠ,
Správa místních poplatků v prostředí daňového řádu – první zkušenosti
Odměňování Odměny z dohod.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Elektronická učebnice - II
Omezení plateb v hotovosti Dana Šramková. Omezení plateb v hotovosti dle zákona č. 254/2004 Sb. povinnost provádět vybrané nadlimitní platby bezhotovostním.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
JUDr. Jaroslav Stránský
JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D.
Jak správně vést evidenci pracovní doby
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Odpovědnost za porušení předpisů v oblasti platebního styku omezení plateb v hotovosti opatření proti „praní špinavých peněz“
1111 VZNIK A SKONČENÍ PRACOVNÍHO POMĚRU 8. prosince 2010 Oblastní inspektorát práce JUDr. Eva SLAVÍČKOVÁ Oblastní inspektorát práce pro Moravskoslezský.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 24. – 25. září 2015.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Veřejná služba 2017.
Zákoník práce a jeho specifika ve školství
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Doksy 21. – 22. září 2017.
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Poznatky z kontrol agentur práce
Pracovně právní vztahy
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Základy pracovněprávních vztahů
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Porada ředitelů škol a školských zařízení
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Transkript prezentace:

JUDr. Marek Hodulík Z AMĚSTNÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ NA DOHODU Sněm RVŠ,

Zaměstnávání pracovníků na dohodu 1 Právní úprava, sankce 2Rozsah 3Řešení

1

Právní úprava Dne 1. dubna 2012 vstoupil v účinnost zákon 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, který mj. upravuje problematiku pracovnělékařských prohlídek. -nově ukládá zaměstnavateli pří uzavírání pracovněprávních vztahů včetně dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti nechat uchazeče o uzavření dohody absolvovat vstupní pracovně-lékařskou prohlídku, kterou je povinen v případě uzavření dohody zaměstnavatel uhradit (prohlídka není hrazena z veřejného zdravotního pojištění a její cena se dle oslovených lékařů pohybuje v rozmezí Kč). -Zákon stanoví fikci, že uchazeč, který nemá vstupní pracovnělékařskou prohlídku, je zdravotně nezpůsobilý a zaměstnavatel jej tak v souladu s §103 zákona 262/2006 Sb., zákoník práce v.z.p.p. nemůže zaměstnat, resp. mu přidělovat práci.

Právní úprava § 59 Posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání (1) Jde-li o osobu ucházející se o zaměstnání, postupuje se při posuzování její zdravotní způsobilosti k práci obdobně jako při posuzování zdravotní způsobilosti zaměstnanců v rámci pracovnělékařských služeb s tím, že a) vstupní lékařská prohlídka se uskutečňuje u poskytovatele pracovnělékařských služeb, s nímž má zaměstnavatel uzavřenou písemnou smlouvu, nebo u registrujícího poskytovatele, ke kterému vyslal zaměstnavatel, na jehož pracovištích jsou vykonávány práce pouze v kategorii první, osobu ucházející se o zaměstnání, b) osoba ucházející se o zaměstnání se považuje za zdravotně nezpůsobilou, pokud se před vznikem pracovněprávního nebo obdobného vztahu nepodrobí vstupní lékařské prohlídce. Zaměstnavatel hradí vstupní lékařskou prohlídku, pokud uzavře s uchazečem o zaměstnání pracovněprávní nebo obdobný vztah (2) Vstupní lékařskou prohlídku hradí osoba ucházející se o zaměstnání. Zaměstnavatel hradí vstupní lékařskou prohlídku, pokud uzavře s uchazečem o zaměstnání pracovněprávní nebo obdobný vztah, nestanoví-li jiný právní předpis jinak. Věta první a druhá se nepoužije, jestliže osoba ucházející se o zaměstnání se s případným zaměstnavatelem nebo zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodne jinak nebo stanoví-li právní předpis jinak.

Právní úprava Zák. 262/2006 Sb., zákoník práce v.z.p.p. §103 (1) Zaměstnavatel je povinen a) nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti,

Sankce Zaměstnavatel může být za nedodržení povinnosti provedení pracovnělékařské prohlídky pokutován až Kč.

Sankce Zák. 251/2005 Sb., o inspekci práce v.z.p.p. § 30 Správní delikty právnických osob na úseku bezpečnosti práce (1) Právnická osoba se dopustí správního deliktu na úseku bezpečnosti práce tím, že... f) nedodrží povinnosti při zajišťování bezpečnosti práce stanovené v § 101 až 103 zákoníku práce, (2) Za správní delikt podle odstavce 1 a) písm. b), c), v), w), x), z) a za) lze uložit pokutu až do výše Kč, b) písm. l), m), n), p) a y) lze uložit pokutu až do výše Kč, c) písm. a), g), j), k), q), r), s) a t) lze uložit pokutu až do výše Kč, d) písm. d), e), f), h), i), o), u) a zb) lze uložit pokutu až do výše Kč.

2 Rozsah

Četnost problematiky, činnosti Kvantifikace: Kvantifikace: Univerzity - dohody jsou uzavírány v četnosti jednotek tisíců ročně (např. VŠE v roce 2011 cca 3000 DPP a DPČ), vícenáklady na nově vzniklou povinnost by se pohybovaly v řádech milionů až desítek milionů korun ročně (např. Univerzita Palackého v Olomouci odhaduje tyto vícenáklady na 2 mil. Kč.) Inkriminované činnosti Inkriminované činnosti činnosti spojené s výukou – externisté, vyžádané přednášky, vedení a posuzování bakalářských a diplomových prací..., činnosti spojené se zapojením škol do oblasti vědy a výzkumu – účast na projektech, grantech, publikační činnost..., Provádění oponentur zahraničními odborníky Praxe studentů

3 Řešení

NOVELIZACE NOVELIZACE – jednání s předsedkyní VVVKMT PSP ČR doc. Putnovou o možné poslanecké novele

Návrh úpravy § 59 Posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání (1) Jde-li o osobu ucházející se o zaměstnání, postupuje se při posuzování její zdravotní způsobilosti k práci obdobně jako při posuzování zdravotní způsobilosti zaměstnanců v rámci pracovnělékařských služeb s tím, že a) vstupní lékařská prohlídka se uskutečňuje u poskytovatele pracovnělékařských služeb, s nímž má zaměstnavatel uzavřenou písemnou smlouvu, nebo u registrujícího poskytovatele, ke kterému vyslal zaměstnavatel, na jehož pracovištích jsou vykonávány práce pouze v kategorii první, osobu ucházející se o zaměstnání, b) osoba ucházející se o zaměstnání se považuje za zdravotně nezpůsobilou, pokud se před vznikem pracovního poměru nepodrobí vstupní lékařské prohlídce. (2) Vstupní lékařskou prohlídku hradí osoba ucházející se o zaměstnání. Zaměstnavatel hradí vstupní lékařskou prohlídku, pokud uzavře s uchazečem o zaměstnání pracovní poměr, nestanoví-li jiný právní předpis jinak. Věta první a druhá se nepoužije, jestliže osoba ucházející se o zaměstnání se s případným zaměstnavatelem nebo zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodne jinak nebo stanoví-li právní předpis jinak.

Legislativní komise to nikdy nevzdá :D Děkuji za pozornost