Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Veřejná služba 2017.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Veřejná služba 2017."— Transkript prezentace:

1 Veřejná služba 2017

2 Právní rámec – novela zákona č. 111/2006 Sb
Právní rámec – novela zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi - od Veřejnou službou se rozumí pomoc obcím nebo dalším subjektům zejména v oblastech zlepšování životního prostředí, udržování čistoty ulic a jiných veřejných prostranství, pomoci v oblasti kulturního a sportovního rozvoje a sociální péče. Veřejná služba je vykonávána osobami v hmotné nouzi a osobami vedenými v evidenci uchazečů o zaměstnání na základě písemné smlouvy, uzavřené s krajskou pobočkou Úřadu práce po dohodě s obcí nebo dalším subjektem. Za výkon veřejné služby nenáleží odměna.

3 VEŘEJNÁ SLUŽBA Organizátoři VS: orgány státní správy a samosprávy, neziskové organizace jako např. nadace, nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, příspěvkové organizace, školy, školská a předškolní zařízení, církevní organizace a organizace, které s obcí spolupracují na činnostech ve veřejném zájmu Podmínka projevené snahy o zvýšení příjmu vlastní prací má následně vliv na stanovení částky živobytí a výše opakovaných dávek vliv na dávku od

4 VEŘEJNÁ SLUŽBA Krajská pobočka Úřadu práce se může dohodnout s obcemi nebo dalšími subjekty na organizování veřejné služby. Žádost o organizování veřejné služby se podává na příslušném oddělení trhu práce (včetně pojistné smlouvy) – k žádosti se nepřikládají bezdlužnosti. Žádost projednává Hodnoticí komise APZ. Smlouva o organizování VS se uzavírá nejdéle na dobu dvou let. Při sjednání rozsahu pracovní doby, doby odpočinku, podmínek pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci se pro výkon veřejné služby použijí pracovněprávní předpisy.

5 Smlouva o výkonu VS V případě uzavření Smlouvy o organizování veřejné služby se organizátor mj. zavazuje: zajistit proškolení bezpečnosti a ochrany zdraví při výkonu veřejné služby a požární ochrany pro vykonavatele VS (proškolení v rozsahu jako své zaměstnance), zajišťovat vykonavateli výkon VS alespoň v rozsahu 20 hodin měsíčně (resp. 30 hodin měsíčně), zajistit vykonavatelům VS přidělení ochranných pomůcek a pracovních prostředků, měsíčně předložit Úřadu práce formulář Evidence vykonavatelů VS, potvrdit vykonavateli VS formulář Evidence docházky vykonavatele VS.

6 VEŘEJNÁ SLUŽBA Úřad práce poskytne organizátorovi veřejné služby příspěvek ve výši až Kč na ochranné pomůcky a pracovní prostředky na jednu osobu vykonávající veřejnou službu (pokud organizátor o tento příspěvek písemně požádá – žádost projednává Hodnoticí komise APZ). Úřad práce bude refundovat náklady na pojištění kryjící odpovědnost za škodu na majetku nebo zdraví, pokud takovou pojistnou smlouvu (nebo dodatek) organizátor pouze pro účely výkonu veřejné služby uzavřel (nutno předložit pojistnou smlouvu nebo dodatek).

7 Význam pro klienta v HN Opakovaná dávka pomoci v hmotné nouzi – Příspěvek na živobytí činí u osoby, která pobírá tento příspěvek déle než 6 kalendářních měsíců a je neaktivní, částku existenčního minima Kč pro jednotlivce. Pokud však osoba vykoná veřejnou službu v rozsahu alespoň hodin v kalendářním měsíci, činí tato částka výši životního minima Kč pro jednotlivce. Pokud osoba vykoná 30 hodin veřejné služby v kalendářním měsíci, činí tato částka Kč pro jednotlivce.

8 Kontakty – pro případné dotazy
ÚP ČR KrP Zlín Úsek nepojistných sociálních dávek: Ing. Pavel Pinďák – vedoucí odd. NSD Tel Ing. Bohdan Šafr – metodika dávek pomoci v HN Tel Úsek zaměstnanosti: Mgr. Jaroslava Jakešová – odd. Trhu práce Tel


Stáhnout ppt "Veřejná služba 2017."

Podobné prezentace


Reklamy Google