Cement, váprno, ekologie, 30.05.2007, Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Advertisements

Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
MŽP odbor ochrany ovzduší
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
Dokumentace k zajištění BOZP
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Vyhláška č. 355/2002 Sb. a její novela
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Okruhy pro obecné znalosti členů Sborů dobrovolných hasičů z oblasti prevence Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Spalovací zdroje a paliva - změny v legislativě Seminář KONEKO, Praha Spalovací zdroje a paliva - změny v legislativě Kurt Dědič odbor.
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
Koncepce environmentální bezpečnosti
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Vliv energetiky na životní prostředí … (XVI. Seminář energetiků)
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Právní požadavky v ochraně životního prostředí Ing. Jiří Seger Sdružení poradců Systémy managementu - Ochrana životního prostředí Právní předpisy – chemické.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Příprava úprav zákona 458/2000 Sb. v oblasti elektroenergetiky a teplárenství.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
náměstek Ministerstva životního prostředí
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Kvalita sociálních služeb Markéta K. Holečková, MPSV
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Transkript prezentace:

Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP

Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Přehled 1. Současná právní úprava – v čem je problém? 3. Návrh MŽP a meziresortní připomínkové řízení 4. Jak dále?

Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Právní předpisy ČR » » zákon o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. ve znění zákonů č. 521/2002 Sb., č. 92/2004 Sb., č. 186/2004 Sb., č. 695/2004 Sb., 180/2005 Sb., č. 385/2005 Sb., 404/2005 Sb., 202/2006 Sb. » » vyhláška MŽP č. 357/2002 Sb. » » vyhláška č. 455/2002 Sb. (lodní paliva) » » vyhláška MPO č. 229/2004 Sb. (k zákonu č. 56/2001 Sb.) EU » » Směrnice 1999/32/ES, týkající se snižování síry v některých kapalných palivech, ve znění směrnice 2005/33/ES

Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Zákon o ochraně ovzduší » » jako palivo nelze použít odpad » » spalování látek, které nejsou palivy určenými výrobci zařízení nebo uvedenými v technickoprovozní dokumentaci, je zakázáno

Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Současná právní úprava – v čem je problém? » » neúplné pokrytí problematiky paliv » » nevyváženost požadavků » » nesoulad s evropskou legislativou » » nepřesnosti, nejasnosti » » aplikační problémy » » alternativní paliva

Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Návrh MŽP předložený k připomínkám Cíle: » » zajištění požadavků ochrany ovzduší » » odstranění nedostatků » » reakce na vstup ČR do EU » » reakce na aktuální problémy » definice, pojmy » alternativní paliva » odběr vzorků a analýzy » nové požadavky na kvalitu paliv (vyváženost)

Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Meziresortní připomínkové řízení » » 80 stran připomínek » » obtížné hledání řešení » » mnoho zájmových skupin = roztříštěnost a komplikovanost právní úpravy = větší pravděpodobnost chyb = riziko aplikačních problémů » » neúplné pokrytí problematiky paliv

Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Jak dále? » » 2 možnosti: 1. pokračování v připomínkovém řízení a vypořádání došlých připomínek (rizika) 2. zjednodušení předpisu a nové připomínkové řízení

Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Děkuji za pozornost… Kurt Dědič Ministerstvo životního prostředí Odbor ochrany ovzduší tel.: