Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl"— Transkript prezentace:

1 Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl. 13 směrnice 2010/75/EU Ing. Jan Slavík, Ph.D. XVII. Fórum pro výměnu informací o BAT Ministerstvo průmyslu a obchodu, Praha 1

2 Aktivity České republiky
Společně s PL byla předkladatelem dopisu, požadujícího zpracování dopadové studie k LCP BREF (závěrů o BAT). Dopis byl podepsán ministry životního prostředí PL, CZ, EL, FI a UK. V odpovědi EK argumentuje nevhodností tohoto hodnocení pro BREF, protože ekonomické otázky jsou řešeny ve vlastním procesu a také pozitivními efekty na ŽP, které je nutné také ekonomicky zohlednit. zorganizovalo MPO a MŽP pracovní jednání k problematice LCP v Praze, kde koordinovaly svoje pozice PL, RO, EL a SK před vlastním jednáním Fóra podle čl. 13 IED v Bruselu.

3 Hlavní připomínky České republiky
NOx (BAT 19) změna ročních průměrných hodnot u stávajících fluidních a práškových kotlů s příkonem nad 300 MW, které spalují lignit. U kotlů uvedených do provozu do začátku roku 2014 je požadováno navýšení ze 175 mg/Nm3 na 190 mg/Nm3.  SO2 (BAT 21) úprava vzorce pro výpočet odsiřování. CZ požaduje upravit vzorec, který vychází z 99% účinnosti tak, aby odpovídal dostupným údajům – tedy 98% účinnosti. TZL (BAT 22) Roční průměrná hodnota u stávajících zařízení nad 1000 MW je navržena 8 mg/Nm3 a CZ požaduje její zvýšení na 10 mg/Nm3. Hg (BAT 23) návrh CZ aktuálně pracuje s hodnotou 14/10 μg/Nm3 místo 10/7 μg/Nm3 (aktuální návrh EK).

4 Body k diskusi Evropské komise
Diskuse k výjimkám podle čl IED (FR, PL, EUROLECTRIC, EuroHeat) Nezahrnutí jednotek pod 15 MW (FR, SE, EURELECTRIC, Euroheat) Provozní hodiny u turbín ve vztahu k emisím CO (IT, MARCOGAS, EUTurbines, ETN, EURELECTRIC) NOx pro turbíny - Tabulka poznámka 13 (EUTurbines, ETN) Emise NOx ze spalování uhlí - Tabulka poznámka 7 (BE, FR, EEB) Nové motory – Emise NOx (FR, EL, EUROMOT, EURELECTRIC) Problém nejasností měření u velmi nízkých hodnot BAT-AEL (CEWEP, ESWET, FEAD, CEFIC, EURELECTRIC, Euroheat, ETN, EUTurbines)

5 Další diskutované body
FI změny BAT-AEL pro biomasu a rašelinu NOx - DE změny BAT-AEL pro lignit - Navrhováno navýšení hodnoty emisního limitu NOx pro stávající zdroje nad 300 MW, které spalují lignit, ze 175 na 190 mg/Nm3. SO2 - CZ změny ve výpočtu BAT-AEL podle stupně odsíření HCl - PL k vysokochlornatým palivům Připomínky průmyslu EEB doplnění BREF Žádná zásadnější připomínka nebyla akceptována, průmysl a nevládní organizace se vzájemně blokují. FR, IT a SE blokují jakékoliv úpravy směrem k rozvolnění bez ohledu na zdůvodnění.

6 Další kroky Jednání bylo zmatečné a je nutné počkat s dalšími kroky na oficiální zápis EK. Pokračování koordinace mezi dalšími členskými státy. Snaha prosadit alespoň některé z požadavků v rámci výboru podle čl. 75 IED. Pomocí metodik a dalších materiálů zrychlit přezkumy a případné udělování výjimek podle § 14 odst. 5 zákona o integrované prevenci.

7 Děkuji za pozornost Kontaktní údaje: Ing. Jan Slavík, Ph.D.
tel Ministerstvo životního prostředí oddělení integrované prevence a IRZ Vršovická 65, Praha 10 7


Stáhnout ppt "Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl"

Podobné prezentace


Reklamy Google