Generální finanční ředitelství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Obecná část rozpočtového práva III
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Zákonná opatření Senátu v daňové oblasti Rizika spojená se způsobem jejich přijetí 20. listopadu 2013.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Organizace sociální správy
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Specializovaný finanční úřad
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Účetní reforma v druhém roce
Specializovaný finanční úřad
Rozpočty územních samosprávných celků
Daňová správa 2013 Petr Mrkývka.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Kontrola veřejné správy I.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
Finanční a rozpočtové právo
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Systém organizace finanční správy
Zpracovala: Ivana Průchová, podzim Vyvlastňování pozemků a staveb teze.
FINANČNÍ SPRÁVA Petr Mrkývka © 2012.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
Daň darovací Darování majetku =
Územní samospráva Obce
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Správa v resortu MFČR Dana Šramková Petr Mrkývka.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Havarijní plán kraje.
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Obecná část finančního práva II
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Novela zákona o místních poplatcích
Základy teorie finanční správy
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Obecná část rozpočtového práva III
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Generální finanční ředitelství Finanční správa ČR - organizace k 1.1.2013 Otakar Sladkovský – Generální finanční ředitelství v Praze

Generální finanční ředitelství Právní úprava: Zákon č. 456/2011 Sb., o Finanční správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů, (novely č. 458/2011 Sb., č. 407/2012 Sb.). Vyhláška č. 48/2012 Sb., o územních pracovištích finančních úřadů, která se nenacházejí v jejich sídlech. Organizační řád Finanční správy ČR: Zřizuje územní pracoviště finančních úřadů, která se nacházejí v jejich sídlech. - Stanovuje územní pracoviště, která jsou řízena z jiného územního pracoviště (územní pracoviště stanoví Organizační řád Finanční správy ČR).

Generální finanční ředitelství Zásadní změny proti současné organizaci daňové správy: Současný stav: Stav po 1.1.2013 GFŘ (Praha) GFŘ (Praha) 8 FŘ Odvolací FŘ (Brno) 199 FÚ + SFÚ 14 FÚ + SFÚ

Generální finanční ředitelství Zásadní změny proti současné organizaci daňové správy: Soustředění metodického řízení orgánů Finanční správy do větších celků, a sice: a) Centrálního orgánu GFŘ, který metodicky řídí FÚ, OFŘ (posílení role a pozice oproti současnému stavu). b) Druhostupňové řízení je soustředěno pouze do jednoho OFŘ (oproti dnešním 8 „centrům“). c) 14 krajských center (+SFÚ), která budou řídit prvostupňová řízení (oproti dnešním 200 „centrům“).

Generální finanční ředitelství Zásadní změny proti současné organizaci daňové správy: Přesun kompetencí FÚ (zásadní změny): Výkon je soustředěn z Ministerstva financí na Finanční správu ČR, cenová kontrola bude prováděna pouze na SFÚ, státní dozor nad loteriemi bude prováděn pouze na SFÚ, upraven (rozšířen) okruh vybraných daňových subjektů na SFÚ (např. penzijní fondy, investiční společnosti včetně podílových fondů..), důchodová reforma – FÚ správci pojistného na důchodové spoření Finanční úřad má působnost na území vyššího územního samosprávného celku – zvýšení akčního rádia FÚ.

Generální finanční ředitelství Zásadní změny proti současné organizaci daňové správy: Změna v příslušnosti soudů ve správním soudnictví: Změna v příslušnosti krajských soudů (příslušnost krajského soudu v řízení se správním soudnictví se řídí sídlem prvostupňového orgánu), zvláštní úprava u vybraných daňových subjektů (příslušnost krajského soudu v řízení ve správním soudnictví v těchto případech je odvozena od bydliště nebo sídla navrhovatele).

Generální finanční ředitelství Zásadní změny proti současné organizaci daňové správy: Důraz na provádění prvoinstančního odvolacího řízení. FÚ včetně jeho územních pracovišť má pro platby daní zřízenu jednu matriku (oproti dnešnímu stavu, kdy každý FÚ měl svoji matriku). Předčíslí účtu podle jednotlivých druhů příjmů zůstávají zachována.

Generální finanční ředitelství Zásadní změny proti současné organizaci daňové správy: Změny v organizaci kontrolní, vymáhací činnosti FÚ: zvýšení akčního rádia pracovníků FÚ, specializace pracovníků kontrolních a vymáhacích oddělení, účelnější využití elitních pracovníků kontrolních a vymáhacích oddělení, zefektivnění a zrychlení některých postupů při správě daní (úbytek dožádání, úbytek formalizovaných úkonů, atd.), sloučení výkonu správy dotací a finanční kontroly pod jedno metodické řízení.

Generální finanční ředitelství Zásadní změny proti současné organizaci daňové správy: Změna ve správě majetkových daní: V rámci kraje dochází k sehrávání daňových přiznání k dani z nemovitostí podávaných jedním daňovým subjektem (§13 odst.2 DŘ). Daňový subjekt nebude muset v případech, kdy v rámci kraje vlastní více nemovitostí, a to v působnosti několika dnešních FÚ podávat více daňových přiznání než jedno.

Generální finanční ředitelství Umístění spisu daňového subjektu: Pokyn č. GFŘ–D-12 (č.j. 40753/12-3411-011654) o finančních úřadech , jejich územních pracovištích a o umístění spisu nebo jeho příslušné části Základní pravidla: - spis daňového subjektu bude umístěn na územním pracovišti, kde má fyzická osoba místo trvalého pobytu nebo právnická osoba sídlo (princip územní působnosti původních finančních úřadů), - původní delegace zůstávají v platnosti, - pokyn řeší i speciální výjimky (Praha-východ, Nepomuk, Dolní Lutyně).

Generální finanční ředitelství Umístění spisu daňového subjektu: - dílčí řízení, postupy, spis se nachází tam, kde řízení, postupy probíhají, - úprava daně z nemovitostí - algoritmus pro určení umístění spisu: a) daňový subjekt má místo pobytu nebo sídlo v území kraje – spis umístěn na příslušném územním pracovišti v jehož územním obvodu původního FÚ má sídlo nebo místo trvalého pobytu,

Generální finanční ředitelství Umístění spisu daňového subjektu: b) daňový subjekt nemá sídlo v území kraje: Právnická osoba Má v kraji nemovitosti, které byly v roce 2012 u jediného FÚ – ÚzP v místě FÚ, v jehož obvodu byly nemovitosti v roce 2012. Má v kraji nemovitosti, které byly v roce 2012 u více FÚ - určené ÚzP v místě sídla FÚ.

Generální finanční ředitelství Umístění spisu daňového subjektu: b) daňový subjekt nemá místo pobytu v území kraje: Fyzická osoba Má stavby, které byly v roce 2012 u jediného FÚ (pozemky u jiného FÚ) - ÚzP v místě FÚ, v jehož obvodu byly stavby v roce 2012. Má pouze pozemky u více FÚ - určené ÚzP v místě sídla FÚ. Má stavby, které byly v roce 2012 u více FÚ – priorita dle druhu stavby. 1. priorita: Má obytný dům u jediného FÚ - ÚzP v místě FÚ, v jehož obvodu byl obytný dům v roce 2012. 2. priorita: Nemá obytný dům, ale má byt u jediného FÚ - ÚzP v místě FÚ, v jehož obvodu byl byt v roce 2012. 3. priorita: Nemá obytný dům ani byt. Má stavbu pro rekreaci u jediného FÚ - ÚzP v místě FÚ, v jehož obvodu byla stavba v roce 2012. 4. priorita: Ostatní případy – určené ÚZP v místě sídla FÚ.

Generální finanční ředitelství Umístění spisu daňového subjektu: Spisy k dani dědické, dani darovací, dani z převodu nemovitostí budou umístěny na územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu v jehož územním obvodu: a) měl zůstavitel naposledy trvalý pobyt… (viz čl. II bod 10 pokynu), b) se nachází nemovitost … (viz čl. II bod 10 pokynu), c) má trvalý pobyt nebo sídlo nabyvatel movitého majetku.. (viz čl. II bod 10 pokynu), d) má trvalý pobyt nebo sídlo dárce majetku nebo jiného majetkového prospěchu jde-li o darování do ciziny… (viz čl. II bod 10 pokynu), e) se nacházel movitý majetek nebo jiný majetkový prospěch , nelze-li určit spravující ÚzP dle písmen a) až d).

Generální finanční ředitelství Umístění spisu daňového subjektu: Místo uložení spisu u : a) správy odvodů za porušení rozpočtové kázně a finanční kontroly, b) správních řízení (platby v hotovosti…), c) kontroly výkonu správy poplatků, které jsou příjmem státního rozpočtu, jsou-li k jejich správě věcně příslušné jiné orgány, atd…. bude daňovým subjektům (účastníkům řízení) sděleno při zahájení řízení.

Generální finanční ředitelství Umístění spisu daňového subjektu: Pokyn č. GFŘ–D-13 (č.j. 40779/12-3411-011654) ke změně umístění spisů v rámci finančního úřadu a) Stanovuje pravidla pro přesun spisu z důvodu změny místa pobytu nebo sídla. b) Stanovuje pravidla pro přesun spisu z důvodu skutečného výkonu podnikání.

Generální finanční ředitelství Dotazy ? Děkuji za pozornost.