Jak se orientovat v operačních programech pro období ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Sociální politika III Strukturální fondy EU.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Dotační příležitosti.
Fondy EU: Programovací období v České republice Programovací období z pohledu podnikatele Olomouc,
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Fondy EU – možnosti a přínosy pro občany
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Strukturální politika
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
FONDY EU Programové období
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Proč jsem si vybrala toto téma?
FONDY EU Programové období
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ministryně pro místní rozvoj
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Podpora podnikání ze SF
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Jak se orientovat v operačních programech pro období 2007 - 2013? Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Obsah semináře Politika hospodářské a sociální soudržnosti EU Fondy EU Cíle politiky HSS pro období 2007 – 2013 Regiony pro politiku HSS Subjekty zapojené do řízení politiky HSS v ČR Operační programy 2007 – 2013 Další možnosti financování

Politika hospodářské a sociální soudržnosti EU Odráží princip solidarity uvnitř EU bohatší státy přispívají na rozvoj chudších států a regionů, aby se zvýšila kvalita života obyvatel celé EU Hlavní cíle politiky HSS rovnoměrný hospodářský a společenský rozvoj členských států a jejich regionů snižování rozdílů v životní a ekonomické úrovni mezi chudšími a bohatšími zeměmi

Politika HSS Realizována v programových obdobích (současně 2007–2013) zpracování nových programových dokumentů definování cílů a priorit Cca 1/3 celkového rozpočtu EU – 347 mld. € Alokace pro ČR - 26,69 mld. € Hlavní nástroj realizace politiky HSS – fondy EU Strukturální fondy Evropský fond pro regionální rozvoj Evropský sociální fond Fond soudržnosti

Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF) Cíl – posilovat hospodářskou a sociální soudržnost v rámci EU vyrovnáváním rozdílů mezi regiony Určen k financování investičních projektů investice do podniků (zejména MSP) s cílem vytvořit udržitelná pracovní místa; rozvoj infrastruktury; finanční nástroje na podporu regionálního a místního rozvoje a spolupráce měst a regionů; opatření technické pomoci. ROPy, většina tématických OP, Cíl EÚS

Evropský sociální fond (ESF) Cíl – zvýšení zaměstnanosti a rozšíření pracovních příležitostí v Evropské unii Zaměřen na podporu neinvestičních projektů v násl. oblastech: přizpůsobování pracovníků a podniků: systémy celoživotního vzdělávání, navrhování a šíření inovačních forem organizace práce přístup k zaměstnání pro uchazeče o zaměstnání, ekonomicky neaktivní osoby, ženy a migrující pracovníky sociální začleňování znevýhodněných osob a boj proti diskriminaci na trhu práce rozvoj lidského kapitálu prostřednictvím reforem vzdělávacích systémů a vytváření sítí vzdělávacích institucí OP LZZ, OP VpK, OP PA

Fond soudržnosti Poskytuje podporu členským státům, jejichž hrubý národní důchod (HND) na obyvatele je nižší než 90 % průměru EU Cíl – zvýšit jejich hospodářskou a sociální vyspělost a stabilizovat jejich hospodářství Financuje investiční projekty v těchto oblastech: transevropské dopravní sítě životní prostředí projekty v oblasti energetiky a dopravy, jestliže představují zjevný přínos pro životní prostředí

Politika HSS 2007 - 2013 Cíle 2007 – 2013 Konvergence (81,5%) Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost (16%) Evropská územní spolupráce (2,5%) ČR – 97% Konvergence

Cíl Konvergence Smyslem je podpora podmínek podněcujících růst a faktorů vedoucích ke skutečné konvergenci nejméně rozvinutých členských států a regionů Způsobilé regiony Regiony NUTS 2 s HDP V PPS nižší než 75% průměru EU27 Státy s HND na obyvatele nižším než 90% průměru EU27 ERDF, ESF, FS Alokace pro ČR: 25,88 mld. € (cca 730,00 mld. Kč) Celá ČR, kromě Hl. m. Prahy

Cíl Reg. konkurenceschopnost a zaměstnanost Smysl cíle urychlit a podpořit hospodářské změny prostřednictvím inovací a podporou znalostní společnosti, podnikavosti, ochrany ŽP vznik většího počtu kvalitnějších pracovních míst Regiony NUTS 2 a NUTS 1, které přesahují limitní ukazatele pro zařazení do cíle Konvergence ERDF, ESF Alokace pro ČR: 419,09 mil. € (cca 11,73 mld. Kč) Hl. m. Praha

Cíl Evropská územní spolupráce Smyslem je posílení přeshraniční spolupráce prostřednictvím společných místních a regionálních iniciativ nadnárodní spolupráce, jejímž cílem je integrovaný územní rozvoj meziregionální spolupráce a výměny zkušeností ERDF Alokace pro ČR: 389,05 mil. € (cca 10,97 mld. Kč) Celá ČR

Regiony pro politiku HSS V každém státě jiný systém územně správního členění Problém – Jak vymezit území oprávněná čerpat podporu a jak se vyrovnat s obtížnou srovnatelností regionů v různých členských státech? Řešení – Doplnění stávající struktury zavedením funkčních statistických jednotek na té úrovni, která v dané zemi chyběla. Výsledek – klasifikace územních statistických jednotek (NUTS) Hlavní kritérium srovnatelnosti – počet obyvatel Výhody možnost srovnávat ekonomickou a sociální situaci na příslušné úrovni územního členění vymezení problémových regionů napříč EU

Regiony pro politiku HSS NUTS 1 územní jednotka obvykle tvořená několika celky či celým státem 3 – 7 milionů obyvatel NUTS 2 většinou odpovídá úrovni středního článku územně správního členění státu 800 tis. – 3 miliony obyvatel Stěžejní pro čerpání prostředků EU v ČR tato úroveň chyběla NUTS 3 většinou odpovídá úrovni nižšího územně správního celku 150 – 800 tis. obyvatel v ČR kraje

Regiony pro politiku HSS v ČR

Soustava programových dokumentů pro čerpání prostředků z fondů EU Strategické obecné zásady Společenství (SOZS) vymezují hlavní priority politiky HSS pro období 2007 – 2013 Národní rozvojový plán (NRP) nejvyšší strategický dokument na národní úrovni identifikuje problémy ČR, definuje rozvojovou strategii pro řešení těchto problémů Národní strategický referenční rámec (NSRR) propojuje SOZS a NRP popisuje problémové okruhy státu spadající pod rozvojové priority politiky HSS uvedené v SOZS vymezuje soustavu operačních programů

Operační programy 2007 - 2013

Subjekty zapojené do řízení politiky HSS v ČR Klíčový faktor bezproblémového čerpání prostředků z fondů EU – funkční instituce, které zajišťují řízení programů vyhlašování výzev k předkládání projektů hodnocení, administraci a kontrolu projektů Nejvyšší orgán - Komise

Subjekty zapojené do řízení politiky HSS v ČR Národní orgán pro koordinaci (NOK) Řídící orgán (ŘO) Zprostředkující subjekt (ZS) Monitorovací výbor Platební a certifikační orgán (PCO) Auditní orgán Kontrolní orgán Příjemce podpory

Subjekty zapojené do řízení politiky HSS v ČR Národní orgán pro koordinaci (NOK) Centrální metodický a koordinační orgán politiky HSS Zastřešující orgán pro všechny OP v ČR Vydává pokyny a metodiky Monitoruje implementaci NSRR a OP Zabezpečuje informační kampaň o čerpání prostředků z fondů EU a koordinuje aktivity ŘO v této oblasti Podporuje absorpční kapacitu napříč všemi OP

Subjekty zapojené do řízení politiky HSS v ČR Řídící orgán (ŘO) Nese celkovou odpovědnost za realizaci konkrétního programu Připravuje a projednává OP a jeho předložení Komisi Vymezuje pravomoci a úkoly jednotlivých článků implementace Řídí Monitorovací výbor Odpovídá za vydávání Rozhodnutí (podpis smlouvy) o poskytnutí podpory Je zodpovědný za zajištění informací a publicity OP Resortně příslušná ministerstva, Regionální rady regionů soudržnosti, Magistrát hl. m. Prahy

Subjekty zapojené do řízení politiky HSS v ČR Zprostředkující subjekt (ZS) Poskytuje informace žadatelům a příjemcům podpory Zprostředkovává pomoc při zpracování vhodných projektů Organizuje výzvy k předkládání projektů Přijímá a posuzuje žádosti (úplnost, věcná správnost, formální náležitosti) Provádí kontroly fyzické realizace projektů Monitoruje projekty Zajišťuje finanční toky a proplácení prostředků z fondů EU prostřednictví státního rozpočtu

Subjekty zapojené do řízení politiky HSS v ČR Monitorovací výbor Ve spolupráci s ŘO zajišťuje účinnost a kvalitu poskytované pomoci při efektivním využití veřejných prostředků Platební a certifikační orgán Odpovídá za vypracování a předkládání žádostí o platby a přijímání plateb od EK a spravuje finanční prostředky určené ČR z rozpočtu EU

Subjekty zapojené do řízení politiky HSS v ČR Auditní orgán Metodicky řídí a koordinuje výkon celého systému finanční kontroly při využívání prostředků z fondů EU Kontrolní orgány Provádějí průběžnou a konečnou kontrolu všech procesů souvisejících s čerpáním pomoci z fondů EU NKÚ, finanční úřady, Komise, Evropský účetní dvůr, Evropský úřad pro potírání podvodného jednání (OLAF), ŘO, PCO, Auditní orgán

Subjekty zapojené do řízení politiky HSS v ČR Příjemce podpory Mezi základní povinnosti příjemce patří Dodržování podmínek programu Respektování pravidel veřejné podpory a pravidel pro veřejné zakázky Dodržování harmonogramu projektu Respektování pravidel publicity Vedení účetnictví s analytickou evidencí k projektu Předkládání monitorovacích zpráv Umožnění kontroly realizace projektu Zajištění udržitelnosti projektu Archivace dokumentace k projektu se vztahující

Přehled operačních programů v ČR v období 2007-2013 26 operačních programů v rámci 3 cílů politiky HSS Celková alokace z fondů EU: 26,69 mld. € + národní zdroje (cca 4 mld. €) Cíl Konvergence: 25,89 mld. € Cíl RKaZ: 0,42 mld. € Cíl EÚS: 0,39 mld. €

Operační programy Národní strategický referenční rámec Programový dokument Struktura OP Prioritní osy, oblasti podpory Navazující programové dokumenty: Prováděcí (implementační) dokument Příručka pro žadatele, pro příjemce + další různé metodiky a manuály: pro způsobilé výdaje, publicitu aj.

Tématické operační programy 8 tématických OP Řídícím orgánem příslušný ministerský resort Územní zaměření: Cíl Konvergence + některé výjimky - Praha OP Doprava OP Životní prostředí OP Podnikání a inovace OP Výzkum a vývoj pro inovace OP Lidské zdroje a zaměstnanost OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Integrovaný operační program OP Technická pomoc

Tématické OP TOP alokace: 21,2 mld. € + 75,8 mil. €

OP Doprava (OP D) Celková alokace: 5, 774 mld. € – největší alokace na program Řídící orgán: Ministerstvo dopravy Zprostředkující subjekt: Státní fond dopravní infrastruktury Fondy: ERDF a Fond soudržnosti Web: http://www.opd.cz Prioritní osy: 1.   Modernizace železniční sítě TEN-T 2.   Výstavba a modernizace dálniční a silniční sítě TEN-T 3.   Modernizace železniční sítě mimo síť TEN-T 4.   Modernizace silnic I. třídy mimo TEN-T 5.   Modernizace a rozvoj pražského metra a systémů řízení silniční dopravy v hl. m. Praze 6.   Podpora multimodální nákladní přepravy a rozvoj vnitrozemské vodní dopravy 7.   Technická pomoc

OP Životní prostředí (OP ŽP) 2. největší program (4,917 mld. €) ŘO: Ministerstvo životního prostředí ZS: Státní fond životního prostředí Fondy: ERDF a Fond soudržnosti Web: http://www.opzp.cz Informační linka: 800 260 500 Prioritní osy: Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Udržitelné využívání zdrojů energie Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží Omezování průmyslového znečištění a environmentálních rizik Zlepšování stavu přírody a krajiny Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu Technická pomoc

OP Podnikání a inovace (OPPI) Alokace: 3,041 mld. € ŘO/ZS: MPO/CzechInvest, ČMZRB Fond: ERDF Web: http://www.mpo.cz, http://www.czechinvest.org/, http://www.cmzrb.cz Informační linka: 800 800 777 Programy podpory: 1 Vznik firem: START 2 Rozvoj firem: PROGRES, ZÁRUKA, ROZVOJ, ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY, ICT V PODNICÍCH 3 Efektivní energie: EKOENERGIE 4 Inovace:INOVACE – INOVAČNÍ PROJEKT - PATENT, POTENCIÁL 5 Prostředí pro podnikání a inovace: SPOLUPRÁCE – KLASTRY- TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY, PROSPERITA, ŠKOLICÍ STŘEDISKA, NEMOVITOSTI 6 Služby pro rozvoj podnikání: PORADENSTVÍ, MARKETING 7 Technická pomoc

OP Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) Alokace: 2,07 mld. € Řídící orgán: MŠMT Fond: ERDF Web: http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/op-vavpi Prioritní osy: 1 – Evropská centra excelence 2 – Regionální VaV centra 3 – Komercializace a popularizace VaV 4 - Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem 5 – Technická pomoc

Integrovaný operační program (IOP) Alokace: 1,582 mld. € ŘO/ZS: MMR/dle oblasti intervence Fond: ERDF Web: http://www.strukturalni-fondy.cz/iop Oblasti intervence: 1. Modernizace veřejné správy 2. Zavádění ICT v územní veřejné správě 3. Zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb 4. Národní podpora cestovního ruchu 5. Národní podpora územního rozvoje 6. Technická pomoc

OP Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) Alokace: 1,837 mld. € ŘO/ZS: MPSV/odbory MPSV, MPO, MV Fond: Evropský sociální fond (ESF) Web: http://www.esfcr.cz/07-13/oplzz Prioritní osy: Adaptabilita Aktivní politiky trhu práce Sociální integrace a rovné příležitosti Veřejná správa a veřejné služby Mezinárodní spolupráce Technická pomoc

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) Alokace:1,828 mld. € ŘO/ZS: MŠMT/kraje (některé oblasti podpory) Fond: ESF Web: http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/op-vpk-obdobi-2007-2013 Prioritní osy: Počáteční vzdělávání Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Další vzdělávání Systémový rámec celoživotního učení Technická pomoc

OP Technická pomoc (OPTP) Alokace: 247,8 mil. € Řídící orgán: MMR Fond: ERDF Web: http://www.strukturalni-fondy.cz/Programy-2007-2013/Tematicke-operacni-programy/Operacni-program-Technicka-pomoc - určen k podpoře jednotného přístupu na národní úrovni pro zajištění aktivit efektivního řízení, kontroly, sledování a vyhodnocování realizace Národního strategického referenčního rámce (NSRR) Prioritní osy: 1. Podpora řízení a koordinace  2. Monitorování 3. Administrativní a absorpční kapacita 4. Publicita

Regionální operační programy (ROP) Alokace: 4,6 mld. € ŘO: Regionální rada regionu soudržnosti Fond: ERDF Zaměření: - Dopravní dostupnost a obslužnost - Rozvoj území Rozvoj cestovního ruchu Regionální rozvoj podnikání

Regionální OP ROP NUTS II SEVEROZÁPAD (Ústecký a Karlovarský kraj) http://www.nuts2severozapad.cz ROP NUTS II SEVEROVÝCHOD (Liberecký, Královéhradecký, Pardubický kraj) http://www.rada-severovychod.cz/ ROP NUTS II JIHOZÁPAD (Jihočeský, Plzeňský kraj) http://www.rr-jihozapad.cz/ ROP NUTS II JIHOVÝCHOD (Jihomoravský kraj, Vysočina) http://www.jihovychod.cz/ ROP NUTS II STŘEDNÍ MORAVA (Olomoucký a Zlínský kraj) http://www.rr-strednimorava.cz/ ROP NUTS II MORAVSKOSLEZSKO (Moravskoslezský kraj) http://www.rr-moravskoslezsko.cz/

Regionální OP ROP NUTS II STŘEDNÍ ČECHY (Středočeský kraj) - 559,1 mil. € http://www.ropstrednicechy.cz/ Prioritní osy: 1. Doprava 1.1 Regionální dopravní infrastruktura 1.2 Udržitelné formy veřejné dopravy 2. Cestovní ruch 2.1 Podnikatelská infrastruktura a služby cestovního ruchu 2.2 Veřejná infrastruktura a služby cestovního ruchu 2.3 Propagace a řízení turistických destinací Středočeského kraje 3. Integrovaný rozvoj území 3.1 Rozvoj regionálních center 3.2 Rozvoj měst 3.3 Rozvoj venkova 4. Technická pomoc a absorpční kapacita

OP pro Prahu OP Praha Konkurenceschopnost (OPPK) OP Praha Adaptabilita (OPPA)

OP Praha Konkurenceschopnost Alokace: 234,94 mil. € Fond: ERDF Řídící orgán: Hl. m. Praha (Odbor fondů EU Magistrátu hl.m. Prahy) Web: http://www.oppk.cz Prioritní osy: 1. Dopravní dostupnost a rozvoj ICT 1.1 – Podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy 1.2 – Rozvoj a dostupnost ICT služeb 2. Životní prostředí 2.1 – Revitalizace a ochrana území 2.2 – Úsporné a udržitelné využívání energií a přírodních zdrojů 3. Inovace a podnikání 3.1 – Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu a vývoje a praxí 3.2 – Podpora příznivého podnikatelského prostředí 3.3 – Rozvoj malých a středních podniků

OP Praha Adaptabilita Alokace: 108,39 mil. € Fond: ESF Řídící orgán: Hl. m. Praha (Odbor fondů EU Magistrátu hl.m. Prahy) Web: http://www.oppa.cz Prioritní osy: 1. Podpora rozvoje znalostní ekonomiky 2. Podpora vstupu na trh práce 3. Modernizace počátečního vzdělávání 4. Technická pomoc

Evropská územní spolupráce Programy pro přeshraniční, nadnárodní a meziregionální spolupráci Alokace: OP PS a Nadnárodní spolupráce: 389 mil. € Ostatní programy: nejsou určeny alokace pro jednotlivé státy Fond: ERDF

OP Přeshraniční spolupráce Alokace pro ČR: 351,6 mil. € Fond: ERDF Národní kontaktní místa: MMR Web: http://www.strukturalni-fondy.cz, http://www.crr.cz OP PS ČR – Polsko OP PS ČR – Sasko OP PS ČR – Rakousko OP PS ČR – Slovensko OP PS ČR – Bavorsko Hlavní oblasti podpory: - Regionální dostupnost a udržitelný rozvoj - Rozvoj hospodářství a cestovního ruchu - Zlepšení situace přírody a životního prostředí - Podpora spolupráce místních společenství

Nadnárodní spolupráce OP Nadnárodní spolupráce 13 sektorů, ČR spadá do části „Střední Evropa“ (řídící orgán: Vídeň) Alokace pro ČR: 37,46 mil. € Výměna a přenos zkušeností Partnerství a sítě Témata: inovace, dopravní dostupnost, životní prostředí, zvyšování atraktivity měst a regionů Web: http://www.central2013.eu/

Meziregionální spolupráce OP Meziregionální spolupráce (Interreg IVC) Pro všechny členské země, Norsko, Švýcarsko Není specifická alokace dle států, celkem: 321,32 mil. € Fond: ERDF Výměna a přenos zkušeností Témata: inovace a znalostní ekonomika, životní prostředí a ochrana před riziky Web: http://www.interreg4c.net/ Síťové programy: - ESPON 2013 (Monitorovací síť pro evropské územní plánování) Pro všechny ČS + EHP a Švýcarsko 34,03 mil. € (ERDF) Výzkum v oblasti územního plánování a regionálního rozvoje Web: http://www.espon.eu INTERACT II 34 mil. € (ERDF), pro všechny ČS Externí komunikace a šíření dosažených výsledků, určen pro implementační struktury programů cíle 3 Web: http://www.interact-eu.net/ __________________________________ URBACT II 53 mil €, tématické sítě a pracovní skupiny pro řešení problematiky rozvoje měst Web: http://www.urbact.cz

Další fondy a programy EU Program rozvoje venkova (PRV) Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Společná zemědělská politika ŘO/ZS: Ministerstvo zemědělství/Státní zemědělský intervenční fond Alokace: 2,8 mld. € Web: http://eagri.cz/public/eagri/, http://www.szif.cz Prioritní osy: Osa I: Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví Osa II: Zlepšování životního prostředí a krajiny Osa III: Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova Osa IV: Leader

Další fondy a programy EU Operační program Rybářství Evropský rybářský fond 27,1 mil. € pro ČR globálním cílem je posílení konkurenceschopnosti, udržení stávající produkce ryb a zachování současné úrovně zaměstnanosti v odvětví rybářství

Další fondy a programy EU Komunitární programy soubor aktivit, které přispívají ke spolupráci členských států při řešení společných problémů v oblastech souvisejících s politikami EU Programy se financují přímo z rozpočtu Evropské unie Evropská komise Vzdělávání, výzkum a inovace, kultura, podnikání, životní prostředí, sociální politika, informační společnost, zdraví, svoboda a bezpečí Evropa pro občany, Kultura 2007, LIFE+, Program celoživotního učení, TEN, 7. Rámcový program, Marco Polo II, Progress, Mládež v akci…

Další možnosti financování Finanční nástroje nové kohezní politiky (JASPERS, JEREMIE, JESSICA, JASMINE) http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/2007/jjj/index_en.htm Další možnosti dotací: Program švýcarsko-české spolupráce Finanční mechanismus EHP/Norska - Centrum pro zahraniční pomoc (MF ČR)

Informační zdroje http://www.strukturalni-fondy.cz http://www.euroskop.cz http://ec.europa.eu/regional_policy/index_en.htm http://www.mmr.cz http://www.crr.cz Webové stránky jednotlivých operačních programů

Eurofon 800 200 200 Eurocentrum Praha Eurocentrum.Praha@euroskop.cz Děkujeme za pozornost! Eurofon 800 200 200 Eurocentrum Praha Eurocentrum.Praha@euroskop.cz