Úvod do podnikových financí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Advertisements

Vliv ocenění vytvořených výkonů na měření zisku
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Informační nástroje pro řízení po linii výkonu
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Financování stavební zakázky
Kalkulační třídění nákladů Technická univerzita v Liberci
NÁKLADY.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
Základní veličiny efektivnosti podnikání
Výkazy pro měření a řízení zisku
Vliv konkrétních podmínek činnosti na řízení nákladů výkonu
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_243.
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Rozpočty.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Náklady.
Cena a cenová politika. množství peněz, které musíme na trhu zaplatit za výrobek nebo službu a je to jediný nástroj z 4P, který přináší příjmymnožství.
Úvod do účetnictví.
Kalkulace nákladů.
MĚŘENÍ VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Jak chápeme kalkulační systém
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Členění nákladů v nákladovém účetnictví
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zásoby Účtování výrobků
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Autor: Ing.Holenda Jiří
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Úvod do podnikových financí
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
Cvičení z manažerského účetnictví
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
4.př. NÁKLADY, VÝNOSY A ZISK
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Kalkulace - učitel.
MIKROEKONOMIKA Efektivnost podniku a její základní kategorie.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozpočty a kalkulace.
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Náklady a Výnosy.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Manažerské účetnictví
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Vliv konkrétních podmínek činnosti na řízení nákladů výkonu
Manažerské účetnictví a řízení po linii výrobků, prací a služeb
5. přednáška.
Transkript prezentace:

Úvod do podnikových financí 4. Přednáška Náklady a výnosy podniku

Výsledek činnosti podniku a jeho vyjadřování Cílem a účelem podnikání je zisk, tj. „výroba peněz“: = činnost podniku by měla vést ke zvýšení objemu prostředků než jaký byl před zahájením činnosti - interval pro posouzení výsledku činnosti může být různý, nejčastěji období 1 roku (účetní období)

Výsledek činnosti podniku a jeho vyjadřování Výsledek činnosti podniku je zobrazován v účetnictví – výkaz zisku a ztráty (výsledovka) = rozdíl mezi náklady a výnosy !! Roční interval zjišťování výsledku je v rozporu s nepřetržitou činností podniku: výdaje x náklady ; výnosy x příjmy

Výsledek činnosti podniku a jeho vyjadřování Výnosy = to, co zvyšuje majetek firmy to, co je výsledek činnosti f. Náklady = to, co snižuje majetek firmy to, co bylo vynaloženo na činnost firmy Pro účely zjištění výsledku za období musí i náklady a výnosy souviset s daným obdobím - časové rozlišení (české pojetí)

Výsledek činnosti podniku a jeho vyjadřování V českém pojetí jsou výnosy podmíněny pouze souvislostí s daným obdobím a s činností podniku Stejně tak i náklady jsou podmíněny pouze souvislostí s činností podniku a s daným časovým obdobím Za okamžik dokončení činnosti je, že výrobek byl předán na sklad (tehdy již zvyšuje majetek firmy) Výsledek je rozdíl mezi navýšením majetku a jeho snížením v důsledku činnosti v daném období

Výsledek činnosti podniku a jeho vyjadřování V zahraničí: je dokončení činnosti až v okamžiku realizace, tj. výnosy jsou dosaženy (a účtují se) až s prodejem To se promítá do pojetí nákladů: účelnost jejich vynaložení je uznána až při prodeji z nich vyrobených výkonů – - náklad se stává nákladem pro zjištění výsledku až v okamžiku prodeje. Hospodářský výsledek je rozdíl dosažený prodejem výkonů = obsahově jiný výsledek než v ČR

Výsledek činnosti podniku - náklady Náklady – základní členění při zachycení = = druhové členění – vychází z ekonomické teorie (spotřeba výr.čin.) - přirozená nákladová struktura, - pro potřeby vykazování hospodářského výsledku jsou dále seskupovány: - provozní - finanční - mimořádné b) účelové členění – pro potřeby řízení nákladů - vychází z manažerského účetnictví - podle vymezení účelu: - výkon (kalkulační) - organizační útvary

Náklady - kalkulační členění nákladů Kalkulace nákladů je stanovení výše nákladů v ustálené struktuře na kalkulační jednici. Kalkulační jednice = podnikový výkon (výrobek nebo služba), který je vymezen měrnou jednotkou (kusy, metry, kg, l, hod.) nebo jejími násobky (100 kg, 50 ks) nebo jinak (výrobní dávka) – na ni se vyčíslují (alokují) náklady

je přiřadit na kalkulační jednici přímo (musí se Podle způsobu přiřazení nákladů na kalkulační jednici rozeznáváme dvě hlavní skupiny nákladů: přímé - přímo souvisí s určitým druhem výkonu (vycházejí z technické přípravy výroby) – - přímý materiál, - přímé mzdy nepřímé (režijní) - souvisí s více druhy výkonů a nelze je přiřadit na kalkulační jednici přímo (musí se rozpočítat)

Členění nákladů podle vnitropodnikových útvarů -tj. podle toho, kde náklady vznikly a kdo je za jejich vznik odpovědný. Střediska mohou být vymezena různě – podle toho jsou rozlišovány: - náklady hlavní výroby, vedlejší nebo přidružené výroby - náklady nevýrobní činnosti (správa, nákup, prodej, příprava výroby apod.) - náklady podle jednotlivých fází technologického procesu - náklady vynaložené na zajištění činnosti nebo operace – náklady na obsluhu a řízení.

Kalkulační členění nákladů - členění kalkulací Kalkulace můžeme členit podle různých hledisek : a)Podle doby sestavování předběžná kalkulace výsledná kalkulace b)Podle využití ve finančním řízení a rozhodování dle typu vstupních dat(operativní, plánová, propočtová, výsledná) dle účelu sestavování(výchozí, cenová, základní, technická apod.) c)Podle úplnosti kalkulovaných nákladů kalkulace úplných vlastních nákladů kalkulace neúplných nákladů

Kalkulační členění nákladů – základní kalkulační vzorec - Přímý materiál - Přímé mzdy - Ostatní přímé náklady - Výrobní režie . Vlastní náklady výroby - Správní režie . Vlastní náklady výkonu - Odbytové náklady (režie) Úplné vlastní náklady výkonu Zisk . Cena výkonu (bez DPH)

Kalkulace úplných a neúplných nákladů Kalkulace úplných nákladů – na kalkulační jednici přiřazeny všechny složky nákladů (nebere v úvahu změny objemu výroby v průběhu období – podíl fixních nákladů se mění při změně objemu) Kalkulace neúplných nákladů – na výrobky jsou kalkulovány pouze variabilní náklady tj. přímé (jednicové) náklady a variabilní složka režijních nákladů

Výsledek činnosti podniku - náklady Další členění nákladů: dle závislosti na objemu výroby: fixní x variabilní dle možnosti přiřadit je k jednotce výkonu : přímé x nepřímé (režijní) dle místa vzniku : prvotní x druhotné (resp. externí, interní) náklady ≠ výdaje

Kalkulace úplných a neúplných nákladů . prodejní cena výrobku celkové náklady zisk Přímé náklady Režijní náklady zisk přímé náklady režijní n. režijní n. zisk variabilní variabilní fixní Variabilní náklady přímé a režijní Příspěvek na úhradu (neúplné náklady) fixních nákladů

Využití fixních a variabilních nákladů

Náklady – další členění Náklady explicitní (účetní) = reálný úbytek prostředků zachycený v účetnictví x Náklady implicitní = náklady obětované příležitosti Ekonomické náklady = náklady explicitní + náklady implicitní Manažerské náklady = ekonomické náklady

Výsledek činnosti podniku - výnosy v penězích vyjádřené trhem uznané výkony podniku (mikroekon. teorie : cena x množství ) = tržby v penězích vyjádřené výkony podniku za účetní období (účetní pojetí – zahrnuje i další výkony než pouze uznané trhem, tj. prodané, a nemusí jít ani o výkony podniku) ≠ příjmy

Výsledek činnosti podniku - výnosy Výnosy – základní členění (současná úprava) : Podle druhů – z jakého „druhu“ činnosti byly dosaženy Lze je seskupovat – podle struktury hosp. výsledku: - provozní - finanční - mimořádné