Spotřebitel a jeho práva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Seminář Eshop clubu E-shopy a spotřebitelé
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_326.
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
 Proč se ceny stejného výrobku liší  Prodej prostřednictvím internetu  Akce obchodních řetězců  Na co si dát pozor Zdroj: Petr Klínský a spol., Finanční.
R E K L A M A C E REKLAMACE (VÝTKA) individuální dopis, který vyhotovuje odběratel v případě, že: byly zjištěny závady při přejímce zboží (např. poškození,
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:19.
Ekonomická gramotnost
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace a zkvalitnění.
Jak se nenechat přelstít od obchodníků !
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁRUČNÍ DOBA A REKLAMACE
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Podnikání v e-komerci Právní minimum Jan Vetyška Výkonný ředitel APEK.
MARKETING Co je marketing? 5 P Marketingový přístup stanovení ceny
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Přijímání a vyřizování reklamací
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní práva spotřebitelů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Práva spotřebitele.
Klára Hajošová, Michal Novák, David Kodálik
Základy soukromého práva – témata č. I., II. SEMINÁŘ.
RADÍ Jak bezpečně nakupovat Klára Trněná
OBCHODNÍ ČINNOST 10. ROLE SPOTŘEBITELE V OBCHODĚ – OCHRANA SPOTŘEBITELE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
REKLAMACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo : CZ.1.07/3.1.00/
HOTOVOSTNÍ OPERACE Nákup a prodej. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_12_ Smlouvy, ochrana majetku Číslo projektu:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Zásobování prodejny a dokumenty s tím spojené Ing. Jan Weiser.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
POSTUP A PODMÍNKY POVINNOSTI DODAVATELE  Dodat zboží přesně podle smlouvy, potvrzené objednávky - druh, velikost, množství, rozměry, kvalita, cena,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKUPOVÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Nákupy v e-shopech mimo ČR
Bezpečný nákup na internetu
Ing. Lenka Bombera Piskačová
ZÁKLADNÍ PRÁVA SPOTŘEBITELE
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
MEZERY VÚ Mezinárodní smlouvy (soubory přímých norem) zpravidla neupravují všechny otázky v předmětu úpravy. Otázky, které nejsou upraveny = mezery mezery.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Reklamace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
OBCHODNÍ ČINNOST A JEJÍ PSYCHOLOGICKÁ HLEDISKA
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Základní škola a mateřská škola T. G
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Spotřebitel a jeho práva Potřeby a statky – jejich členění Kupní smlouva Praktiky prodejců Nákup na Internetu Záruka – záruční doby Reklamace

Potřeby a statky a jejich členění O potřebách jsme již hovořili v souvislosti s Maslowovou pyramidou potřeb Potřeby členíme na zbytné a nezbytné (uveďte příklady takových potřeb) Statky nám slouží k uspokojení našich potřeb, členíme je na volné a vzácné (vázané)

Kupní smlouva Koupě – nejčastější způsob uzavírání smlouvy, kupní smlouva je jedna ze spotřebitelských smluv. Pro obě strany z ní vyplývají práva, ale také závazky. Z hlediska spotřebitele jde o tato práva: Výrobek musí mít správnou hmotnost, míru, množství za předem známou cenu a v odpovídající kvalitě. Za toto zboží má zákazník povinnost zaplatit.

Kupní smlouva Povinnost prodejce: Zboží spotřebitelům nabízet a dodat. Právo za dodané zboží dostat zaplaceno.

Praktiky prodejců Slevy – výprodeje – množstevní sleva, akční nabídka, first minute, last minute, sleva krátce před datem minimální trvanlivosti, sezónní sleva, sleva z důvodu přiznané vady zboží nebo služby Někdy jde i o nekalé obchodní praktiky – škrty na cenovkách, nepravdivé informace o čsové omezenosti nabídky, prodejce nepravdivě prohlašuje, že výrobek může vyléčit nemoc, nevyžádané nabídky zboží, oznámení o výhře

Základní pravidla nákupu na Internetu 1. zjisti si základní informace o prodávajícím 2. zajímej se o obchodní podmínky 3. zjisti si, co všechno zahrnuje inzerovaná cena 4. pamatuj na ochranu svých osobních údajů 5. schovej si pro případný spor vždy kopie všech dokladů

Záruka a záruční doby Záruční doba – je to doba, po kterou můžeme u prodejce uplatnit záruku. Obchodník po tuto dobu ručí za kvalitu výrobků a odpovídá i za případné vady zboží, které prodává. Minimální záruční doba u spotřebního zboží je dva roky. Může být ale i prodloužena. Napadne Tě, u kterých výrobků tomu tak může být?

Záruční doba potravin Vyskytne-li se jakákoli závada u potravin, reklamujeme ji ihned po jejím zjištění, nejpozději do 8 dnů. Víte jaký je rozdíl mezi Datem spotřeby a minimální trvanlivostí? Smí vám prodejce prodat potraviny po uplynutí data spotřeby? Smí vám prodejce prodat potraviny po uplynutí doby minimální trvanlivosti a za jakých podmínek?

Reklamace Prodávající je povinen spotřebitele řádné informovat o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace zboží. Spotřebitel je povinen reklamaci uplatnit co nejdřív od objevení závady. Reklamace musí být vyřízena do 30 dnů. Možnosti vyřízení reklamace: oprava zboží, výměna zboží, vrácení peněz

Reklamace Otázky pro vás: Kdy si myslíte, že má zákazník právo na výměnu zakoupeného zboží, případně na vrácení peněz? Můžete reklamovat zboží jakkoli poškozené, třeba i vaší neopatrností? Můžete reklamovat zboží pouze v prodejně, kde jste je zakoupili, nebo i jinde?