Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola T. G

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola T. G"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola T. G
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: VI/2 Název: Peníze, Záruční doba, reklamace Anotace: Prezentace slouží k upevnění znalostí žáků o záruční době a reklamaci Autor: Mgr. Jana Třetinová Datum vytvoření DUM: 7. ledna 2012 Jazyk: český Ročník: IX.   Předmět: Výchova k občanství – finanční gramotnost   Očekávaný výstup: Žák vysvětlí pojmy: záruka, reklamace.   Klíčová slova: záruční doba, reklamace, Česká obchodní inspekce Druh učebního materiálu: PPT prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Záruční doba a reklamace
Obr. č. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

3 pokud si koupíš v obchodě věc (zboží nebo službu), po jistou dobu od nákupu = záruční doba, máš právo tuto věc, pokud s ní bude něco v nepořádku, reklamovat Obr. č. 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Záruční doba doba, po kterou lze zakoupené zboží nebo službu reklamovat minimální záruční doba spotřebního zboží: 2 roky u potravin musí být na výrobku označena minimální trvanlivost nebo je u nich napsáno spotřebujte do (pečivo) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 Reklamace = stížnost požadujeme
opravu věci výměnu za tutéž věc bez vady vrácení peněz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 Obr. č. 3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 Tvé právo pokud obchodník podle Tvého názoru nepostupoval při prodeji nebo následné reklamaci správně, můžeš se obrátit s žádostí o prošetření Tvé záležitosti na Českou obchodní inspekci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

8 Obr. č. 4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

9 Reklamace k uplatnění reklamace v záruční době stačí předložit doklad o zakoupení záruční list již není třeba reklamace má být vyřízena do 30 dnů pokud je věc vyměněna, začíná běžet nová záruční doba kupující má právo na úhradu nutných nákladů, které mu vznikly reklamací (cestovné) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

10 Obr. č. 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

11 Obr. č. 6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

12 Anketa Sdružení obrany spotřebitelů
Setkali jste se při nákupu zboží ve slevě s tím, že obchodník porušil vaše práva, protože (Počet hlasů: 259) 23.2 % - vydával zboží za zlevněné, ale slevu neposkytl 9.7 % - poskytl nižší slevu, než uváděl 12.4 % - uvedl slevu tak, že nebylo zřejmé, kolik zboží vlastně stojí 20.1 % - zlevněné zboží nabízel, ale neměl je na skladě 14.3 % - odmítl vydat paragon 20.5 % - odmítl následně uznat reklamaci s tím, zboží ve slevě reklamovat nelze Anketa Sdružení obrany spotřebitelů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

13 Použité zdroje: 1) Janoušková, D., Ondráčková M., Čabalová D., Marková H., Šebková J.: Občanská výchova 9, Rodinná výchova 9 učebnice. Plzeň, Fraus 2006, ISBN 80–7238–528-3 2) Gillespie, A.: Přehled ekonomie. Praha, Portál ) Obr. č.1 : Obr. č. 2 : Obr. č. 3: Obr. č. 4: Obr. č. 5: Obr. č. 6: Obr. č. 7: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola T. G"

Podobné prezentace


Reklamy Google