Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název: VY_62_INOVACE_1101_JAK NA PENÍZE Téma: JAK NAKLÁDAT S PENĚZI Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. – 9. ročníku., vzdělávací oblast finanční gramotnost, tematický okruh cenová politika. Cílem prezentace je, přivést žáky k uvědomění si, jaké praktiky mají obchodníci, žáci sami velice dobře reagovali a tvrdili, že reklama je neovlivňuje, věděli co je akční cena, rodinné balení atd..

3 Cenové praktiky Výdaje v domácnosti značně ovlivňují ceny. Proto si ukážeme, jak můžeme ovlivnit výdaje, když budeme pečlivě produkty vybírat podle ceny, seznámíme se s cenovými praktikami.

4 Cenové praktiky Jaké praktiky obchodníků znáte??? Cenové akce Balíčky
Nákupy na vhodných místech a ve vhodný čas

5 Cenové praktiky Ceny zboží a služeb vytváří trh. Trh je místo, kde se setkává prodávající s kupujícím. Nebo spojení nabídky a poptávky po určitém zboží, nebo službě.

6 Cenové praktiky - nabídka
Prodávající přicházejí na trh s určitým množstvím výrobků a služeb za určitou cenu. Tyto výrobky a služby vytvářejí nějakou nabídku. Čím je cena výrobku vyšší tím více výrobců a prodejců chce tento výrobek vyrábět a prodávat a nabízené množství roste.

7 Cenové praktiky - nabídka
K nabízení zboží používají obchodníci různé druhy reklamy. Dokážete nějaké popsat a říci příklady??? Klamavé slevy Srovnávací reklama Klamavé tvrzení o výhře Zvláštní nabídky právě dnes

8 Cenové praktiky - nabídka
Zlehčovací reklama Skrytá reklama Agresívní reklama k dětem Přilákání na produkt a pak propagace jiného Nepravdivé tvrzení o léčivý účincích Stejná cena, ale méně kusů, nebo menší objem

9 Citace: STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol
Citace: STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, ISBN Petr Klínský, Danuše Chromá, Svatava Tesařová, Michal Janák – Finanční gramotnost obsah a příklady z praxe škol. Praha: Národní ústav odborného vzdělávání, ISBN 978‑80‑87063‑13‑2


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"

Podobné prezentace


Reklamy Google