Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Liberalizace energetického trhu a vazby na podnikatelské prostředí ČR
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÉ ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI ČR V OBLASTI DODÁVEK ROPY „součást přednáškového cyklu „ENERGETICKÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY“ Dr. Libor.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Státní energetická koncepce a její aplikace do energetické legislativy v ČR Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Aktualizace Státní energetické koncepce
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
1 Vliv „balíčku“ EU na bezpečnost a dostupnost elektřiny a tepla v ČR, úloha jaderné energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Ing. Josef Votruba Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Energetická (ne)bezpečnost
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007

VIZE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE NEZÁVISLOST Nezávislost na cizích zdrojích energie Nezávislost na zdrojích energie z rizikových oblastí Nezávislost na spolehlivosti dodávek cizích zdrojů BEZPEČNOST Bezpečnost zdrojů energie včetně jaderné bezpečnosti Spolehlivost dodávek všech druhů energie Racionální decentralizace energetických systémů UDRŽITELNÝ ROZVOJ Ochrana životního prostředí Ekonomický a sociální rozvoj

Předpokládaná výroba elektřiny

Pravděpodobná výše a struktura spotřeby prvotních zdrojů energie PJ Celkem V tom: Hnědé uhlí Černé uhlí + koks Ostatní tuhá paliva Plynná paliva Surová ropa Kapalná paliva Elektřina Jaderné palivo Obnovitel. zdroje

Struktura spotřeby primárních zdrojů energie a výroby elektřiny Podíly na spotřebě energetických zdrojů Stav v roce Tuhá paliva:52,4%42,5%30,5% - HU36,6%29,3%20,8% - ČU15,8%13,2% 9,7% Plynná paliva:18,9%21,6%20,6% Kapalná paliva:18,6%15,7%11,9% Jaderné palivo: 8,9%16,5%20,9% Obnovitelné zdroje: 2,6% 5,4%15,7% Podíly na výrobě elektřiny Stav v roce Tuhá paliva: 70,5%55,5%36,8% - HU58,4%48,9%31,9% - ČU2,1%6,6%4,9% Plynná paliva:6,4%4,7%7,2% Kapalná paliva:2,2%1,1%0,4% Jaderné palivo:18,4%33,3%38,6% Obnovitelné zdroje:2,3%5,3%16,9%

Problémy před kterými stojí SEK výraznější snižování energetické náročnosti jde o podíl PEZ/HDP jakákoliv změna ve zlomku ovlivňuje energetickou náročnost dlouhodobý cíl poklesu energetické náročnosti je v rozmezí 3,0 – 3,5% ročně výraznější zvýšení úspor energie úspory mají podstatný vliv na snižování energetické náročnosti úspor lze dosáhnout zejména uplatňováním moderních technologií dořešení problematiky využívání tuzemských zdrojů (uhlí) využití tuzemských zdrojů energie (uhlí, uran, OZE) bude pozitivně ovlivňovat dovozní energetickou náročnost dokončení rozhodování o dalším rozvoji jaderné energetiky Státní energetická koncepce vyjadřuje podporu dalšímu rozvoji jaderné energetiky vzhledem k tomu, že příprava nového jaderného zdroje je mnohaletou záležitostí, je nutno rozhodnout o rozvoji v co nejkratší době

Problémy před kterými stojí SEK přetrvávající problémy s naplňováním cílů v oblasti OZE ve Státní energetické koncepci je využití OZE nadhodnoceno nenaplňování cílů v OZE komplikuje i složení energetického mixu v nejbližších letech převažuje podíl biomasy pro výrobu tepla zvyšování podílu biomasy při výrobě elektřiny lze zajistit pouze smíšeným spalováním s uhlím nezvyšovat rychle dovozní závislost naše dovozní energetická závislost (cca 42%) je nižší oproti zemím Evropské unie (cca 60%) udržet dovozní závislost na přijatelné úrovni lze pouze důsledným využíváním tuzemských zdrojů energie dosažení dalšího poklesu emisí Státní energetická koncepce respektuje mezinárodní úmluvy v současné době jsou plněny všechny emisní limity do budoucna je ohroženo pouze plnění limitu NOx (doprava) na další snižování emisí bude mít vliv rychlé zavádění moderních technologií

kontakt Děkuji za pozornost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku PRAHA 1 Tel.: Fax: