Strategie vývoje České ženské lobby (ČŽL) Selma Muhič Dizdarevič Katedra studií občanské společnosti Fakulta humanitních studií UK pro Fórum 50%

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová.
Strategie vývoje České ženské lobby (ČŽL)
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Finanční možností svépomocných skupin
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Vymezení Iniciativy Společenství EQUAL.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Ministerstvo zemědělství ČR odbor koncepce rozvoje venkova Aktuální stav Opatření V.2 Programu rozvoje venkova ČR „Zřízení a provoz Celostátní.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
OMC Pracovní expertní skupina
Česká ženská lobby duben leden 2008 Lenka Bennerová, Fórum 50 %
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
MENTORING. Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen : „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Začátky České ženské lobby Marie Boháčová (Unie katolických žen)
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích Eva M. Hejzlarová, Fórum 50 %, o. s.
RPS/CSF Komunikační plán RPS 2006 Realizované projekty Období: 12 / 2005 – 6/ 2005.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Rovné příležitosti ve veřejné správě PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Odbor řízení lidských zdrojů Ministerstvo vnitra.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Místní plán inkluze + OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Strategie vývoje České ženské lobby (ČŽL) Selma Muhič Dizdarevič Katedra studií občanské společnosti Fakulta humanitních studií UK pro Fórum 50%

Oblasti a metody Zavádění směrnic, nařízení a doporučení orgánů EU do české legislativy, v tomto směru jak lobování tak monitoring stavu. Osvětová činnost, výklad legislativy EU, soulad nebo střet s českou legislativou. Určování odpovědností jednotlivých státních složek za zavádění, implementaci a hodnocení legislativy týkající se rovnosti žen a mužů. Hodnocení dopadů legislativních aktů na prosazování rovnosti.

Oblasti a metody Vytváření české roadmap pro rovnost žen a mužů, zejména v oblastech, kde prosazování rovnosti pokulhává (rovnost v politickém zastoupení, diskriminace na trhu práce, domácí násilí atd.) dle vzoru European Roadmap for Equality of Men and Women , který vydala Evropská komise.

Oblasti a metody Facilitace síťování organizací občanské společnosti, působících v oblastech relevantních pro lidská a ženská práva. Využívání synergického potenciálu ČŽL pro posílení pozic a vlivu aktérů v oblasti rovnosti. Společná projektová činnost, společné mediální výstupy. Komunikace s dalšími ženskými organizačními sítěmi (v ČR, regionálně, na evropské úrovni a globálně). Zastupování směrem k EWL a obráceně, veškerá komunikace s EWL a plnění požadavků na spolupráci. Pravidelné setkávání.

Oblasti a metody Zavádění prvků afirmativní akce v oblasti politického zastupování. Osvětová činnost o nutnosti zvýšení podílu žen na rozhodovacích procesech. Lobování u političek a politiků, nátlak na politické strany, analýza volebních programů, pomoc ženám, které chtějí být politicky činné.

Oblasti a metody Prosazování ženské různorodosti z pohledů multikulturních a náboženských odlišností (migrantky, žadatelky o azyl, menšinová náboženství). Inicializace petičních aktivit v relevantních oblastech. Medializace otázek důležitých pro rovnost, informační kampaně, tiskové konference, tiskové zprávy, propagace základních hodnot a pravidel pro nastolení rovnosti, komunikace s tiskem, atd.

Priority V současné době ČŽL tvoří 21 členských organizaci, které si takto stanovily priority, dle šetření Gender Studies a dle relevance daných priorit : 1.Spolupráce mezi českými ženskými organizacemi, formulace společných stanovisek a pozic. 2.Medializace důležitých otázek, popřípadě nedostatků spojených s otázkou rovných příležitostí. 3.Lobování a prosazování zájmů všech dívek a žen žijících v ČR v evropském kontextu, tedy včetně zájmů žen z marginalizovaných a sociálně vyloučených skupin, žen z etnických a národnostních menšin a žen cizinek/migrantek.

Priority 3. Spolupráce s českou exekutivou a její monitoring. 3. Uznání a prosazování rozmanitých hodnot a potřeb žen s ohledem na jejich kulturní, národnostní, etnickou, náboženskou, sociální a sexuální rozdíly. 6. Osvětová činnost 7. Monitoring evropské legislativy, podávání zpětné vazby v rámci ČR i EU, kritika aktivit EU a ČR nevstřícných k RP 7. Spolupráce se zahraničními ženskými organizacemi 7. Podpora akcí v EU jako byl Evropský rok RP a jejich reflexe 10. Zavádění prvků afirmativní akce v oblasti politického zastupování v ČR, lobování u politiků a političek, nátlak na politické strany, analýza volebních programů, pomoc ženám, které chtějí být politicky činné

Aktivity Síťování Synergie Lobování Fundraising

Síťování, synergie Synergický princip: využívání potenciálů společných cílů a stanovisek. Servisní úloha: shromažďování a distribuce relevantních informací z českého a EU prostředí. Spolupráce s EWL Zastřešující funkce – poskytování větší relevance a vlivu

Fundraising Priority členských organizací v projektové činnosti: Síťování ženských neziskových organizací Lobování Přímé aktivity směrem k veřejnosti (osvěta, PR ČŽL) Medializace, mediální/PR kampaně Právní expertízy Vytvoření webovských stránek Spolupráce s EWL

Velikost a personální otázky 2-4 úvazky V případě získání grantu: Koordinátor/ka, účetní, PR, právník/čka, fundraiser/ka, asistent/ka, administrátivní síla, IT a web master. Kontrola zaměstnanců dle projektového nastavení – harmonogramy, indikátory, měsíční zprávy, supervize (dočasně zvolená zastupitelka ČŽL), zprávy zaměstnanců.

Velikost a personální otázky V případě nezískání grantu po dubnu 2008: Rotační princip v základní administrativní a organizační činnosti (dobrovolnice, stážistky, přispívání na činnost osoby na DPP nebo ŽL) Omezování se na fundraising Kontaktovat fundraisingové agentury

Překážky Nedostatek zdrojů Kapacita a potřeby jednotlivých členských organizací Funkčnost a závaznost rozhodování při stávající velikosti a v případě rozšiřování