Podstata fungování tržní ekonomiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Advertisements

Úvod do ekonomické teorie
Mikroekonomie I Domácí produkt
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Základní pojmy v ekonomice
Seminář 1. Předmět ekonomie
Ekonomická gramotnost
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
1. Základní ekonomické pojmy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Potřeby lidí 2.hodina.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Potřeby :  Co to jsou potřeby  Základní.
3. srpna 2013VY_32_INOVACE_100202_Teorie_potreb_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Úvod do ekonomické teorie Ing. Vojtěch Jindra
Základní ekonomické pojmy
Základní ekonomické pojmy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
HOSPODAŘENÍ RodinY 6. ročník.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Činitelé uspokojující potřeby:  Statky.
Dělba práce Pavel Šuranský.
Seminář 1. Předmět ekonomie
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
 Ekonomie. statky  Ekonomické statky -> omezené, u ž ite č né  výrobky, slu ž by  Vzácné statky -> omezené, u ž ite č né, vzácné  výrobky,
Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase
Ekonomie, makro a mikroekonomie Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou realitou zvanou ekonomika. Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Statky a služby Základní ekonomické pojmy Čím uspokojujeme potřeby? Službami a statky. Co je to statek? Hmotná i nehmotná věc sloužící k uspokojení potřeb.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Trh práce. Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti, hospodaření.
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
EKONOMIE 3. Teorie potřeb.
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Statky, služby VY_32_INOVACE_40_797
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Hospodaření aneb ten dělá to a ten zas tohle… aneb lidské potřeby.
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
Statky a služby CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Podstata fungování tržní ekonomiky Ekonomie – věda, která se zabývá lidským jednáním ve světě omezených zdrojů a neomezených potřeb zkoumá nejobecnější souvislosti ekonomického života společnosti, zkoumá využívání vzácných vstupů k výrobě ekonomických statků a rozdělování vyrobených statků mezi ekonomické subjekty k uspokojování jejich potřeb.

Ekonomika reálný stav ekonomická praxe Členění ekonomie podle předmětu zkoumání Mikroekonomie – zkoumá ekonomický subjekt v jeho jednotlivostech( jedinec, podniky, rodina) Makroekonomie – ekonomie státu (inflace, HDP, nezaměstnanost) Vztah ekonomie k dalším vědám- Součást věd společenských(zkoumá naši společenskou realitu) Spolupracuje tedy s dalšími společenskými vědami (např. ) spolupracuje také s matematikou, statistikou(jak?)

Zákon vzácnosti Vzácnost – to, co nemohu mít v každém okamžiku, v jakémkoliv množství, se stává vzácným S nedostatkem musíme zacházet ekonomicky S tím také vzniká princip vlastnických vztahů (nemohou-li mít něco všichni v neomezeném počtu, vzniká potřeba si tuto věc rozdělit, vlastnit ji) Omezené přírodní zdroje – zlato, ruda, uhlí (pouze relativní) Omezené množství produktů lidské práce Omezené společenské zdroje(v domácnosti, příjmy,v podniku zisky, ve státě daně) ČAS

Čas Omezenost množství času lidstva=součet individuálních časů, kterými disponují jeho jednotliví lidé Čas = základní limitující faktor = PŘESNĚ LIMITOVANÁ VELIČINA je-li průměrná délka života 20 let a ve společnosti žije v generaci 1000000 lidí, potom bude množství času společnosti=? Průměrná délka se zvýší na 80 let a množství lidí se nezmění. Jaké bude množství času nyní? = Základní veličina, se kterou musí lidstvo šetřit. Proč? PRODUKTIVITA PRÁCE – snaha dosáhnout výsledků rychleji nebo dosáhnout lepších výsledků ve stejném času = ZÁKON EKONOMIE přináší novou kategorii – volný čas Disponujeme bohatstvím času předchozích generací. Díky čemu? Zákon vzácnosti lidi rozděluje x zákon ekonomie lidi spojuje. Vysvětli.

Potřeby a jejich uspokojování Potřeba – pocit nedostatku, který chceme odstranit Vysvětluje důvod, proč pracujeme, vyrábíme, obchodujeme, podnikáme Motiv (vnitřní = chceme dělat) Stimul (vnější = děláme, protože za to něco získáme) Dělíme na Fyzické= HMOTNÉ( dány biologickou podstatou člověka) Duševní=NEHMOTNÉ(psychické) Individuální (týkají se v jednom okamžiku pouze jedince) Kolektivní (týkají se v jednom okamžiku skupiny lidí) Zbytné Nezbytné Teorie potřeb je pro nás velmi důležitá – vysvětluje motivaci lidského jednání a chování. To poté pomáhá např. marketingu(věda o trhu) a managementu(věda o řízení lidí)

úkoly Uveď příklady rozdílných potřeb lidí v 15 letech ve 30 letech v rozvojové zemi ve vyspělém státu

Potřeby a jejich uspokojování Některé potřeby sami vyvolávají potřeby další. Pak potřeby dělíme na Hlavní Doplňkové Např. potřeba fotografovat vyvolá další potřeby. Které?

Potřeby a jejich uspokojování Uspokojování potřeb probíhá prostřednictvím statků a služeb Statek – předměty, které uspokojují naše potřeby Hmotné – hmotné věci, předměty Nehmotné – duševní výtvory, znalosti, dovednosti Volné – jsou volně k dispozici(nemusím za ně platit) Veřejný – zdánlivě zdarma, nemusíme za něj platit přímo, ale stát ho platí z našich daní Ekonomické = vzácné – k jejich získání musím vynaložit určité úsilí(peníze, práci, apod) – výrazně větší skupina Spotřební – slouží přímo k uspokojování našich potřeb Kapitálové – slouží k produkování jiných statků nebo k poskytování služeb Služba – činnost, která uspokojuje naše potřeby Věcná – týká se věcí, předmětů Osobní – týká se přímo člověka

Úkoly Uveď příklady statků, které nejvíce potřebují Studenti střední školy Mladá rodina s dítětem Důchodci Uveď příklady statků, které mohou sloužit jako spotřební i kapitálové statky

Úkoly Urči zda se jedná o statek nebo službu Ošetření u zubaře MP3 přehrávač Socha svatého Václava Lis na česnek Umytí oken Scénář filmu Nůžky Oprava vodovodu Obraz Mony Lisy Vymalování bytu Ostříhání vlasů Voda Výuka cizího jazyka

Shrnutí Člověk k uspokojování většiny svých potřeb potřebuje získat statky ekonomické, což ho nutí k práci přímo vytvářející tento statek (ušiju si sukni), nebo k práci na jiném statku( chodím do práci, za kterou dostanu plat), který pak může být za potřebný postrádaný statek vyměněn (za sukni zaplatím v obchodu nebo švadleně)

úkoly položka Spotřební statek Kapitálový statek Veřejný statek Plyn k vytápění domácnosti Silnice Rohlík ke svačině Zahrada Osvětlení v parku Železná ruda plech Polévka rozdávaná bezdomovcům Fotografie ze školního výletu Hudební CD CD s programem řízení výrobní linky