Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postup obcí při zjištění porušení rozpočtové kázně
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Problematika veřejných zakázek ve vztahu k porušení rozpočtové kázně z pohledu orgánů Finanční správy Mgr. Kateřina Fillová Vedoucí oddělení dotací a finanční.
Uzavírání veřejnoprávních smluv
INFORMACE Z XII. ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU OP VK KONANÉHO 13/12/2013 pro předsednictvo RVŠ – 23/1/2014 na základě materiálů MV OP VK zpracovala Ivana.
Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Kontrola nakládání s dotacemi ze strany FÚ Ing. Jan Minařík prosinec 2010.
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
NESROVNALOSTI.
Lucie Plimlová Michal Týfa
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
NESROVNALOSTI Seminář pro příjemce 9/2013.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
David Novák 28/ Auditní činnost v rámci ROP Jihozápad.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR OPERAČNÍ PROGRAM TECHNICKÁ POMOC Školení k Příručce pro žadatele a příjemce v OPTP
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Specifické podmínky závěrečných Výzev 12. června 2014.
Ukončení realizace projektů
„ Finanční zprávou pro Akci 3 krok za krokem “. Základní finanční pravidla programu  Pravidla dána Příručkou pro Akci 3 a Rozhodnutím o poskytnutí dotace.
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Veřejnosprávní kontrola u PO kraje
Seminář SoMoPro II. Právní část – nezpůsobilé výdaje, porušení rozpočtové kázně a odvody, možnosti promíjení, nejčastější pochybení Mgr. Benišová/1258.
Systém kontrolní činnosti SEI
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Způsob financování GP a způsobilé výdaje. Financování GP  Celková výše dotace: 100 % celkových způsobilých výdajů  Podíl EU: 85 %  Podíl SR: 15 % 
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Některé právní aspekty čerpání dotací z evropských fondů JUDr. Jan Brodec, LL.M., Ph.D.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Obecný postup při porušení II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce (krácení způsobilých.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Seminář k „Výzvě na technologická centra a elektronické spisové služby“ Oblast podpory: 2.1 Zavádění ICT v územní.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Porušení pravidel OP LZZ Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn Podporujeme Vaši budoucnost.
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti ROP Střední Morava.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
 Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů  Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád  Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Kontroly na místě a nesrovnalosti. Cíle kontroly na místě Ověřit skutečnosti, které příjemce popsal v projektové žádosti a v monitorovacích zprávách Předejít.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Porušení podmínek ROP SM, nesrovnalost II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
JAK PŘEDCHÁZET NESROVNALOSTEM A PODVODŮM? Seminář TI „Řízení rizik podvodů v Evropských fondech: Nejčastější chyby žadatelů o podporu a jak.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Výsledky Společného regionálního
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Transkript prezentace:

Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně Konference pro příjemce finanční podpory z globálních grantů OP VK   22.9.2014 Mamaison Business & Conference Hotel Imperial

Nesrovnalosti, Porušení rozpočtové kázně Nesrovnalost (definice) Typy NESROVNALOSTI a nejčastěji se vyskytující nesrovnalosti nesrovnalosti, které se mohou objevit při ukončování projektu způsob odhalení nesrovnalosti řešení nesrovnalosti Odvod za Porušení Rozpočtové Kázně

Porušení rozpočtové kázně – „PRK" Veřejná finanční podpora je poskytována v případě krajů jako ZS pro GG na základě a v souladu s rozpočtovými pravidly, dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů.

Porušením rozpočtové kázně se rozumí: „každé neoprávněné použití nebo zadržení peněžních prostředků poskytnutých z rozpočtu územního samosprávného celku“. (§22 odst. 1), zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů)

Z ustanovení rozpočtových pravidel vyplývá, že porušení rozpočtové kázně je vždy nesrovnalost ve smyslu práva Evropských Společenství, protože by mohlo dojít k neoprávněnému výdaji ze souhrnného rozpočtu Společenství. Jakékoli podezření na nesrovnalost v rámci realizace projektů je v  následném kontrolním řízení označováno „Podezření porušení rozpočtové kázně".

NESROVNALOST DEFINICE (Příručka pro nesrovnalosti, verze 9, platná od 13. 12. 2013, str. 25) „Nesrovnalostí se rozumí porušení právních předpisů ES/EU nebo předpisů ČR v důsledku jednání nebo opomenutí hospodářského subjektu, které vede nebo by mohlo vést ke ztrátě v souhrnném rozpočtu EU nebo ve veřejném rozpočtu ČR, a to započtením neoprávněného výdaje do souhrnného rozpočtu EU nebo do veřejného rozpočtu ČR.“

TYP NESROVNALOSTI finanční (proplaceno z projektového/provozního účtu) – přesně vyčíslená částka nesrovnalosti (dotčená platba/y + alikvotní část NN) nefinanční (indikátory, klíčové aktivity, kde nelze přesně vyčíslit hodnotu finančních prostředků, které byly použity)

NEJČASTĚJI SE VYSKYTUJÍCÍ NESROVNALOSTI MYLNÁ PLATBA 56/186 případů POCHYBENÍ VE VEŘEJNÉ ZAKÁZCE 45/186 případů ÚHRADA NEZPŮSOBILÉHO VÝDAJE 50/186 případů

NESROVNALOSTI, KTERÉ SE MOHOU VYSKYTNOUT PŘI UKONČOVÁNÍ PROJEKTU NENAPLNĚNÍ MONITOROVACÍCH INDIKÁTORŮ NENAPLNĚNÍ KLÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU PŘEČERPÁNÍ/NEDOČERPÁNÍ NN PŘEKROČENÍ JEDNOTKOVÉ CENY U MZDOVÝCH NÁKLADŮ (PRACOVNÍCH SMLUV) PŘEKROČENÍ LIMITU ČERPÁNÍ KŘÍŽOVÉHO FINANCOVÁNÍ

způsob zjištění nesrovnalosti administrativní kontrola monitorovací zprávy fyzická kontrola v místě realizace projektu administrativní/fyzická kontrola ze strany MŠMT/FÚ/EK/nezávislá auditní společnost příp. dalších subjektů vlastní nebo anonymní udání

ŘEŠENÍ NESROVNALOSTI ADMINISTRACE A NAHLÁŠENÍ ŘÍDÍCÍMU ORGÁNU (MŠMT) SOUČASNĚ NAHLÁŠENO NA ODBOR KONTROLY A SDÍLENÝCH SLUŽEB KÚ MSK (DÁLE JEN „KON“) proces kontroly se řídí zákonem č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád), ve znění pozdějších předpisů OZNÁMENÍ PŘÍJEMCI ŠETŘENÍ NESROVNALOSTI ZE STRANY KON A VYDÁNÍ ZÁZNAMU O ÚKONECH PŘEDCHÁZEJÍCÍCH KONTROLE

SEZNÁMENÍ PŘÍJEMCE S VÝSLEDKEM ŠETŘENÍ VYDÁNÍ PLATEBNÍCH VÝMĚRŮ NA ODVOD ZA PORUŠENÍ ROZPOČTOVÉ KÁZNĚ A PENÁLE ÚHRADA ODVODU (v případě, že nebyla krácena příslušná žádost o platbu)/PENÁLE NA ÚČET MSK PODÁNÍ PÍSEMNÉ ŽÁDOSTI O PROMINUTÍ Z ODVODU ZA PRK A PENÁLE ADMINISTRACE ŽÁDOSTI A PŘEDÁNÍ K ROZHODNUTÍ ORGÁNŮM KRAJE V PŘÍPADĚ SCHVÁLENÍ, DOPLATEK PROMINUTÉ ČÁSTI PŘÍJEMCI NA ÚČET NEBO ZOHLEDNĚNÍ V RÁMCI NÁSLEDUJÍCÍ ŽÁDOSTI O PLATBU.

ODVOD ZA PORUŠENÍ ROZPOČTOVÉ KÁZNĚ Výše odvodu za nesrovnalost/PRK je dána Smlouvou o financování. U Smluv bez sankčního ujednání dle zákona 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů - povinnost odvodu ve výši 100% porušení s možností prominutí. Smlouvy se sankčním ujednáním (2. kolo 2. GG).

Od 15.10.2014 bude v platnosti nová Příručka pro nesrovnalosti, verze 10, která zmírňuje sankce u některých pochybení v rámci zadávání a plnění veřejných zakázek např.: Zadání zakázky bez řádného zahájení výběrového/ zadávacího řízení v souladu se zákonem o VZ a závaznými postupy dle platné příručky, Pochybení v rámci stanovení lhůt pro podání nabídky, Prodloužení lhůty pro podání nabídek bez řádného zveřejnění, Nedostatečná specifikace předmětu zakázky.

Příjemce si na základě této příručky může zpětně požádat o prominutí z odvodu, který mu byl na základě dřívější dokumentace udělen přísněji než aktuálně platné pravidla. Před podáním Žádosti o prominutí doporučujeme daný případ konzultovat s projektovým manažerem. Žádost o prominutí nebo částečné prominutí lze podat nejpozději do 1 roku ode dne nabytí právní moci platebního výměru (tj. po uplynutí lhůty pro podání odvolání), kterým byl odvod nebo penále, o jehož prominutí je žádáno, vyměřen.