Ladislav Jakl Zvyšování znalostí o právech k duševnímu vlastnictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Odbor Evropských programů1 Priorita 3 OP RLZ Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje PhDr. Kateřina Pösingerová,
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Závěrečná konference projektu
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Ladislav Jakl Zvyšování znalostí o právech k duševnímu vlastnictví

Road Map  Základní cíle Road Map jsou zaměřeny zejména na rozvoj: Key Objectives of the Road Map: Key Objectives of the Road Map:  Znalostí o duševním vlastnictví IP Avarenss IP Avarenss  Vzdělávání – rozvinutí výuky o duševním vlastnictví na vysokých školách Education – Development of IP in universities Education – Development of IP in universities  Inovací – Inovace na českých vysokých školách a průmyslu Innovations – Innovations in Czech unversities and industry Innovations – Innovations in Czech unversities and industry  Transferu technologií – zahrnující spolupráci vysokých škol a průmyslu Technology Transfer – Including University/Industry collaboration Technology Transfer – Including University/Industry collaboration  Ekonomický rozvoj a hospodářskou soutěž Economic development and competitiveness Economic development and competitiveness

Road Map  Zvyšování znalostí o duševním vlastnictví Increasing of IP Avareness Increasing of IP Avareness  Usnesení vlády číslo 330/1999 ke koncepci boje proti kriminalitě v oblasti duševního vlastnictví  Vzdělávání pracovníků, kteří se přímo účastní na potírání nekalých praktik v této oblasti 2004 – 2007  Školení pracovníků řady ministerstev, soudců, státních zástupců, celní správy, policie, obchodní inspekce, zemědělské inspekce a dalších orgánů  Podpora z prostředků Evropské unie, EPO,WIPO  Významná úloha Úřadu průmyslového vlastnictví

Road Map  Rozvoj výuky o duševním vlastnictví na vysokých školách ČR Development of IP in Czech Universities Development of IP in Czech Universities  V šedesátých letech, dnes již minulého století, proběhl na Vysokém učení technickém v Brně čtyřsemestrální postgraduální kurs zaměřený na tuto oblast  1963 Zahájení činnosti Institutu právní výchovy ˇUřadu průmyslového vlastnictví  Výuka otázek právní ochrany duševního vlastnictví na vysokých školách ČR  VŠE Praha, MU Brno, PF UK Praha, TU Ostrava, ZČU Plzeň, VŠCHT Praha, VŠST- TU Liberec, UP Olomouc  Soukromé vysoké školy  Doktorská studia  Diplomové práce

Road Map  Vysokoškolský studijní obor průmyslového vlastnictví Industrial Property University study program Industrial Property University study program  V roce 2002 otevřen na soukromé Metropolitní univerzitě Praha  Tříletý bakalářský studijní obor „Průmyslové vlastnictví“ každoročně přijímá 30 až 50 nových studentů každoročně přijímá 30 až 50 nových studentů  V roce 2006 zde otevřen navazující dvouletý magisterský studijní obor „Mezinárodní a regionální vztahy v průmyslovém vlastnictví“ „Mezinárodní a regionální vztahy v průmyslovém vlastnictví“ každoročně přijímá 50 až 100 nových studentů každoročně přijímá 50 až 100 nových studentů  Zakončení státními závěrečnými zkouškami a obhajobami diplomových prací Vydávání učebních podkladů – skripta, studijní opory, Vydávání učebních podkladů – skripta, studijní opory,  Ústav právní ochrany průmyslového vlastnictví MUP - univerzitní vědeckovýzkumné pracoviště - univerzitní vědeckovýzkumné pracoviště  Informační zabezpečení-Depozitní knihovna Světové organizace duševního vlastnictví na MUP od ledna 2010

Road Map  Systém celoživotního vzdělávání v ČR Lifelong CZ Education system Lifelong CZ Education system  Specializační studium právní ochrany průmyslového vlastnictví od roku 1963  Institut právní ochrany průmyslového vlastnictví Úřadu průmyslového vlastnictví ČR - v současné době ve spolupráci s Metropolitní univerzitou Praha  Svaz vynálezců a zlepšovatelů  Asociace prostředníků a rozhodců ve věcech duševního vlastnictví  Akce pořádané vysokými školami, Akademií věd a jinými organizacemi

Road Map  Inovace Innovations Innovations Evropská komise vydala dne 10. února 2004 důležitý dlouhodobý výhled financování rozšířené Evropské unie, uvedený v materiálu „Budování společné budoucnosti: hlavní politické úkoly a rozpočtové prostředky v rozšířené Unii 2007 – 2013“, COM (2004) 101 Evropská komise vydala dne 10. února 2004 důležitý dlouhodobý výhled financování rozšířené Evropské unie, uvedený v materiálu „Budování společné budoucnosti: hlavní politické úkoly a rozpočtové prostředky v rozšířené Unii 2007 – 2013“, COM (2004) 101  Posílení úsilí k podpoře výzkumu, vývoje a technologického rozvoje  Dosažení světové konkurenceschopnosti při udržení sociální koheze  Malá flexibilita profesionální kariéry výzkumníků, vypuzující špičkové vědce do zámoří  Roztříštěnost výzkumu  Obtížné získávání podpory výzkumu a inovace technologicky špičkovým malým a středním podnikům  Nedostatečné vědomosti pracovníků a manažerů výzkumu v oblasti duševního vlastnictví a šíření výsledků výzkumu a vývoje do praxe  Možnost efektivních vazeb s průmyslem, především s malými a středními podniky  Zřízení zakladatelských (podnikatelských) center, vědeckých parků, fondů startovního kapitálu a nových typů partnerství veřejného a soukromého sektoru  Hodnocení výkonnosti výzkumných pracovníků

Road Map  Transfer technologií Technology Transfer Technology Transfer  Spolupráce mezi podnikatelským sektorem a vysokými školami i výzkumnými organizacemi  Využití výsledků vědy, výzkumu a vývoje v praxi  Zlepšení funkčnosti vědecko-technických parků  Zásady vlastnických práv k výsledkům výzkumu, poskytování licencí, dělení příjmů  Vyjasnění specifických aspektů autorských a průmyslových práv v oblasti výzkumu, experimentů, práv dřívějších uživatelů, zákonných úprav pro technologické know-how

Road Map  Ekonomický rozvoj a hospodářská soutěž Economic Development and Competitiveness Economic Development and Competitiveness  Ekonomický rozvoj je do značné míry závislý na rozvoji hospodářské soutěže  Nedostatečné využívání práv k duševnímu vlastnictví v hospodářské soutěži vede na jedné straně k neoprávněným ziskům porušovatelů těchto práv a na druhé straně zisky soutěžitelů, kteří nové technologie vytvářejí neodpovídají jejich zásluhám  Rozšiřovat nejen na vysokých školách, ale i ve výrobních, výzkumných a obchodních organizacích znalosti z oblasti hospodářské soutěže  Nekalá soutěž

Road Map  Opatření k realizaci plánu Measures for implementing of the Plan Measures for implementing of the Plan  Povědomí o potřebnosti výuky práv k duševnímu příslušnými orgány, zejména Ministerstva školství, vedení univerzit, fakult a kateder zejména Ministerstva školství, vedení univerzit, fakult a kateder  Rozšíření stávající kapacity vyučujících  Zvýšení kapacity doktorských studií zaměřených na tyto otázky  Konference o způsobech a možnostech dalšího postupu  Prohloubení znalostí v oblastech podle zaměření jednotlivých vysokých škol  Příprava seminářů se záměrem podpory těchto iniciativ a získání informací  Specifikace podle studijních oborů  Využití spolupráce s WIPO, EPO, OHIM aj.  Rozšíření počtu univerzit, u nichž je předpoklad realizovat doktorské studium  Vytvoření širšího přístupu k literatuře o duševním vlastnictví  Příprava obecné učební osnovy výuky práv duševního vlastnictví

Road Map  Časový rozvrh k realizaci plánu Time Shedule for the realization of the Plan Time Shedule for the realization of the Plan  Zpracování návrhu plánu ………………………………………………...listopad 2009  Road Map Conference ……………………………………………….…..prosinec 2009  Upřesnění a doplnění materiálů z Road Map Konference…..prosinec-leden 2010  Předání Road Map na vysoké školy……………………………… ……únor 2010  Vytvoření širšího přístupu k literatuře o duševním vlastnictví – IP…....únor 2010  Příprava obecné učební osnovy výuky IP………………………..……….duben 2010  Příprava seznamu učebních podkladů pro výuku IP…………...……....květen 2010  Příprava seznamu doktorských studií IP…………………………..……..květen 2010  Seminář pro učitele vysokých škol IP…………………….....…..květen-červen 2010  Pokračování a zahájení výuky IP ………………………...…….……...září-říjen  Pořádání výročních konferencí a seminářů k výuce IP dle aktivit vysokých škol  Předávání seznamů nové literatury o IP..….…………….………………….průběžně