Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka 800 260 500 Aktuální informace k financování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPŽP v „kostce“ aneb stručné úvodní představení
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík.
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 9. Celostátní konference „Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ 7. prosince 2006.
Česká podnikatelská reprezentace při EU Jsou fondy a programy EU pro podnikatele? OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 3. prosince 2007 Praha.
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ IV. Regionální sympozium „Od programů k projektům“ 24. dubna Lázně Hodonín.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
OPŽP - PRIORITNÍ OSA 4 Petr Stejskal
OPŽP p rogramové období Operační program Životní prostředí  Usnesením vlády č. 867 ze dne 28. listopadu 2012 vymezen samostatný operační.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Aktuální informace o připravované.
Financování vodohospodářských projektů z Operačního programu Životní prostředí v programovém období „ Možnosti podpory podnikatelských subjektů.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
OPERAČNÍ PROGRAM Životní prostředí Pro období
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
2. jednání Platformy pro budoucí kohezi Obsah  Institucionální zabezpečení přípravy OPŽP 2014 – 2020  Aktuální stav na evropské úrovni  Stav.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Eva Měráková, Lenka Jandová
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Životní prostředí
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka OPŽP – výroční konference Akcelerační.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
SFŽP ČR Nabídka podpory ze SFŽP ČR Mgr. Martin Kubica Klub komunálních politiků KDU-ČSL Královéhradeckého kraje.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
VAKINFO 2012, Karlovy Vary, Aktuální trendy v oblasti obecné a tzv. dotační regulace oboru VAK Mgr. Jan Toman advokát.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociální fondem a státním rozpočtem ČR. Operační.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Transkript prezentace:

Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů z OP ŽP 19. března 2009 Praha Ing. Jan Kříž ředitel odboru fondů EU Ministerstvo životního prostředí

Rozdělení finanční alokace pro priority OPŽP (mil. EUR) Prioritní osa 1 Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní 40,44%1 988,55 Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí12,89% 634,15 Prioritní osa 3 Udržitelné využívání zdrojů energie13,68% 672,97 Prioritní osa 4 Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží 15,79% 776,51 Prioritní osa 5 Omezování průmyslového znečištění 1,23% 60,61 Prioritní osa 6 Zlepšování stavu přírody a krajiny12,20% 599,42 Prioritní osa 7 Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu 0,86% 42,45 Prioritní osa 8 Technická pomoc2,91% 143,21

Rozdělení finanční alokace pro priority OPŽP (mil. EUR)

Prioritní osa 1 – Oblasti podpory  Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní (1 988,552 mil. EUR) Oblast podpory Název oblasti podpory Fond EU Alokace (mil. EUR) 1.1Snížení znečištění vodFS1 487, Zlepšení jakosti pitné vodyFS400, Omezování rizika povodníFS100,165

Prioritní osa 6 – Oblasti podpory  Zlepšování stavu přírody a krajiny (ERDF – 599,424 mil. EUR) Oblast podpory Název oblasti podpory Fond EU Alokace (mil. EUR) 6.1Implementace a péče o území soustavy Natura 2000ERDF29, Podpora biodiverzityERDF113, Obnova krajinných strukturERDF77, Optimalizace vodního režimu krajinyERDF224, Podpora regenerace urbanizované krajinyERDF86, Prevence sesuvů a skalních řícení, monitorování geofaktorů a následků hornické činnosti a hodnocení neobnovitelných přírodních zdrojů včetně zdrojů podzemních vod ERDF65, 937

PO 1, Oblast podpory 1.1. – Stav implementace  V rámci PO 1 bylo schváleno 232 individuálních projektů (všechny v oblasti podpory 1.1) zaměřených v naprosté většině na plnění závazků vyplývající ze Směrnice 91/271/EHS  Objem dotací na tyto projekty činí 16,3 mld. Kč  Řídící výbor schválil také tři tzv. velké projekty (Šumperk II, Dyje II, Nové Mlýny) s celkovou dotací zhruba 2,7 mld. Kč.  V 7. výzvě bylo podáno celkem 95 žádostí do oblasti podpory 1.1 s požadovanou dotací přes 8 mld. Kč  Předloženy velké projekty „Brno“, „Ostrava“, a „ÚČOV Praha“ (?); očekává se předložení velkého projektu „Čistá řeka Bečva II“

PO 1, Oblast podpory 1.1. – Stav alokace

PO 1, Oblast podpory 1.3. a PO 6, Oblast podpory 6.4. – Stav implementace  Oblast podpory ŘV dne doporučil ke celkem schválení 17 projektů (15 projektů z oblasti povodňové služby, 2 eliminace povodňových průtoků) v objemu prostředků EU cca 250 mil.CZK  Oblast podpory 6.4. ­2 výzva – celkem schváleno 210 projektů, v objemu prostředků EU 0,9 mld. CZK ­6. výzva - celkem schváleno 349 projektů, v objemu prostředků EU 1,9 mld. CZK

Proč bylo nutné přistoupit ke zpracování podmínek?  Kritika EK od r – provozní smlouvy (oddílný model)  Nedostatečná regulace oboru VaK: ­ chybějící efektivní nástroje k ověření přiměřenosti zisku provozovatelů ­ absence mechanismů zabezpečující motivaci pro vyšší výkonnost provozovatelů (vzorec pro výpočet tarifu, výkonové parametry) a tím i celého oboru ­ chybějící pravidla a intenzivnější dohled při uzavírání smluv (způsob výběru provozovatele, délka, vyváženost a transparentnost provozních smluv) ­ absence porovnávání výkonnosti provozovatelů („benchmarkingové“ metody)  Tento přístup – zásadní riziko poskytování zakázané veřejné podpory  Dvoukolejná regulace - možná diskriminace provozovatelů, stížnosti Aplikace podmínek přijatelnosti provozních smluv

Finanční model  Proč finanční model ? – nutno korektně přistoupit k podmínkám v OP ŽP  Cíle modelu: ­ míra zisku provozovatelů přiměřená a slučitelná s pravidly pro veřejnou podporu (Altmark) ­ transparentní zobrazení všech finančních položek včetně nájemného s dopadem na udržitelnost infrastruktury ­ Na podkladě vzorce pro výpočet tarifu motivace k úsporám a k efektivitě ze strany provozovatelů Aplikace podmínek přijatelnosti provozních smluv – současný stav

Finanční model  Konečné pozitivní vyjádření Evropské komise (EK)  EK požadovala přísnější přístup ve věci nastavení některých parametrů (VAPNAK, pracovní kapitál)  Poradenství a konzultace žadatelům a provozovatelům od dubna; do konce května k dispozici uživatelsky jednodušší verze včetně praktického manuálu; organizace seminářů  Na půdoryse pravidel pro veřejnou podporu existují argumenty pro uplatnění modelu v provozních smlouvách; MŽP a SFŽP budou poskytovat právní poradenství žadatelům Aplikace podmínek přijatelnosti provozních smluv – současný stav

Praktická příručka – smluvní výkonové ukazatele  Srozumitelný stručný návod pro aplikaci výkonových ukazatelů do stávajících a nových provozních smluv včetně sankcí a monitorovacích zpráv; „uchopitelný“ i pro neodbornou veřejnost  Příručka obsahuje konkrétní příklady uplatnění výkonových ukazatelů, k dispozici je vzor monitorovací zprávy atd.  Vybrané výkonové ukazatele (10 základních a 5 doplňkových v rozlišení pitná voda - odpadní voda) lze uplatnit pro velkou i malou vodárenskou společnost – používán přepočet na jednotku (hodina přerušení, přípojka atd.)  Výkonové ukazatele lze využít i pro případný budoucí „benchmarking“ provozních společností  Velmi kladně hodnocena ze strany EK Aplikace podmínek přijatelnosti provozních smluv – současný stav

Oddělitelnost infrastruktury  Podmínky přijatelnosti – důraz na úpravu stávajících provozních smluv  Technicky lze oddělit prakticky jakoukoliv infrastrukturu – otázkou je efektivita takového přístupu a potenciál pro nediskriminační výběr provozovatel na „oddělené“ části  Očekává se vyjádření EK jak přistupovat k některým příkladům oddělitelnosti – přístup by měl být identický pro všechny členské státy Aplikace podmínek přijatelnosti provozních smluv – současný stav

 Nutno splnit podmínku „nejlepší mezinárodní praxe“ uvedenou v Rozhodnutí EK  Tato podmínka „objasněna“ ve zprávách EK 2004, 2006  Konzultanti EK prověřují jednotlivé smlouvy, spolupráce formou předběžných zpráv – existuje prostor na dopracování  MŽP nabízí pomoc žadatelům v rámci TA FS  S EK dojednán kompromis ve věci „alternativního přístupu“ při cenotvorbě  V poslední době evidován relativně vstřícný a poctivý přístup ze strany některých provozovatelů při úpravách provozních smluv Projekty FS

 Nevyhovují podmínkám OP ŽP z hlediska termínu ukončení provozní smlouvy tj. smlouvy končící po r  Celkový dotační „deficit“ u těchto aglomerací (mimo aglomeraci „Praha“) aktuálně představuje částku cca 800 mil CZK, celkem se jedná o 15 aglomerací  Lze využít dotační prostředky z programu v gesci MZE  Aglomerace „Praha“ – dotační deficit cca 7 mld. CZK; nutno zahájit jednání s provozovatelem o úpravě provozní smlouvy; oddělitelnost ČOV nereálná  „Poptávka převyšuje nabídku“ – prostředky OP ŽP budou patrně již v r plně alokovány Problematické aglomerace

 Aktualizace plánu výzev – do konce března ­ vyhlášení výzvy na aglomerace pod 2000 EO na podzim 2009 ­ vyhlášení samostatné výzvy na opatření 1.2. („pitná voda“) na podzim 2009 ­ vyhlášení výzvy na velké projekty do konce března  Řídící výbor pro projekty podané v tzv. „záchranné výzvě“ – červen 2009 Očekávané události

Děkuji za pozornost Ing. Jan Kříž ředitel odboru fondů EU Ministerstvo životního prostředí České republiky Vršovická 65, Praha 10 jan. zelená linka