MATRIX PO ČESKU MILIARDOVÉ DAŇOVÉ ÚNIKY, KTERÉ NENÍ VŮLE ŘEŠIT Upozornění: Informace vychází pouze z veřejně dostupných zdrojů a platné legislativy. Chtěli.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁHRADNÍ PLNĚNÍ. Neboli „náhradní plnění povinného podílu“. Náhradní plnění je způsob, jak se podílet na zaměstnávání ZP. Místo abyste přímo zaměstnávali.
Advertisements

Proč ne/nezaměstnávat OZP? Mgr. Romana Kaletová.
Kdo je OZP a proč ji zaměstnat?
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Manuál dopravy vlastní x oddílová SOOB Spartak Rychnov nad Kněžnou.
Auto ESA – pozice na trhu
Zboží Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Daň z přidané hodnoty.
Přeshraniční poskytování služeb Festival exportu, RNDr
O co se jedná? Státu trvá 3 – 6 měsíce než DPH vrátí Často vrácení předchází finanční kontroly atd. Exportérům a firmám nárokujícím si velké odpočty DPH.
Bilance a bilanční princip
Daň z přidané hodnoty.
1 Pavel Učeň ucen.webpark.cz Jsou požadavky malých a středních podniků na informatiku specifické?
Odvod DPH Příklad: Prodáme českému zákazníkovi naše zboží za Kč. Protože jsme plátci DPH, musíme tento obchod zdanit daní z přidané hodnoty, nejčastěji.
Zajištění bezpečnostní situace České republiky v souvislosti s propouštěním zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize Ivan Langer ministr vnitra.
Evropský sociální fond v ČR
Daň z přidané hodnoty – úvodní informace
Daň z přidané hodnoty a její účtování
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Podpora v nezaměstnanosti
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Lidé s postižením mohou být zaměstnávání za fair play podmínek a jejich zaměstnavatelé mohou být konkurenceschopní ! Lenka Kohoutová, předsedkyně správní.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
„Zkušenosti s eProcurementem ve státní správě ČR“ Ing. Dalibor Wijas, MBA B2B Centrum a.s. Government electronic Marketplace Elektronické tržiště veřejné.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 7 Politika zaměstnanosti v ČR (2/2)
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Legislativní rámec, možnosti a co to znamená nezaměstnávat OZP? JUDr. Nataša Randlová.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
S handicapem zpět do zaměstnání
Pharma Factoring Factoring České spořitelny, a.s.
UC_A1_Základy účetnictví
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Účtování DPH účet 343.
Varianta č. 2 - Výrobci A, C - plátci DPH, B není plátce DPH A Vstupy PH % FinančníB úřad Vstupy 12.
Než začnete podnikat Kdo je můj klient. Kdo je můj klient? S touto otázkou souvisí spousta dalších: Jak velký je „můj trh“? Je tam pro mě místo? Kolik.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_608 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemné opakování Jméno.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
SOCIÁLNÍ FIRMA. Od roku 1990 usiluje o integraci osob s postižením do běžného života Podporuje: –bezbariérovou individuální dopravu, –služby osobní asistence,
Změny v Pokynech pro zadávání veřejných zakázek ROP SV v roce 2012.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Bankovní služby Úvěry Obchodní banky vykonávají : pasivní úvěrové operace (banka přijímá peníze) a aktivní ú.o. (banka poskytuje úvěry) Druhy úvěrů:
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
TICKET RESTAURANT® CARD
Novelizace vyhlášky č. 133/2012 Sb. – vyhláškou č. 171/2015 Sb.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řízení pohledávek Ing. Gabriela Dlasková.
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Malé a střední podnikání
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
Finanční účetnictví RADNICE
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Účtování DPH účet 343.
Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů
FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje
Financování silnic II. a III. třídy
Transkript prezentace:

MATRIX PO ČESKU MILIARDOVÉ DAŇOVÉ ÚNIKY, KTERÉ NENÍ VŮLE ŘEŠIT Upozornění: Informace vychází pouze z veřejně dostupných zdrojů a platné legislativy. Chtěli bychom Vás požádat o zveřejnění či o masové šíření tohoto dokumentu! Děkujeme I NAPROSTO NELOGICKÉ VĚCI DÁVAJÍ V ČR SMYSL …

Jedna nezaměstnaná osoba se zdravotním postižením vyjde nás – daňové poplatníky každoročně na více než Kč. Aktuálně je bez práce více než 60 tis. zdravotně postižených ( dále jen OZP ). To představuje více než 12 mld. Kč, kterými každoročně zatíží státní rozpočet. Proto v roce 2004 vstoupil v platnost zákon, který firmám s více než 25-ti zaměstnanci uložil povinnost a/ zaměstnávat OZP, nebo b/ odebírat výrobky, služby či zakázky od zaměstnavatelů zdravotně postižených ( dále jen ZZP ) nebo c/ platit státu invalidní daň. Jenže firmy a organizace, i přes uvedenou povinnost, žádné zdravotně postižené nezaměstnávají, ani neodebírají jejich výrobky ani neplatí peníze státu. Jak je to možné? §81 zákona č. 435/2004 Sb. – o zaměstnanosti v platném znění

Jedná se o značné daňové úniky, při nichž „zdravé“ firmy – dodavatelé, vystavují svým odběratelům (firmám, kterých se tato povinnost týká) faktury prostřednictvím ZZP, aniž by se však tito na realizaci či dodávkách jakkoliv podíleli. Běžně se setkáte s výrobcem svíček (ZZP), který namísto vlastních výrobků fakturuje prodeje či leasingy aut, výpočetní techniku, potraviny, stavební práce nebo kancelářské potřeby v řádech stovek miliónů Kč. Přitom ani nedisponuje shodným informačním systémem, ve kterém tyto doklady vznikají. Propůjčí totiž pouze své jméno, ale doklady za něj vystavuje někdo jiný. Zákazníci tyto faktury následně hradí na bankovní účet, ke kterému ani tento výrobce svíček nemá přístup. Stát tak přichází každoročně o desítky miliard korun … ZZP – zaměstnavatel zdravotně postižených

Podobná je situace i na elektronických tržištích. I zde vyhrávají fiktivní firmy (ZZP), které zprostředkovávají státní zakázky pro jiné subjekty. Nikomu nepřipadá divné, že firma o 6-ti nevidomých, nabízí (zprostředkovává) prodej aut, kopírek, stavebních prácí nebo špičkové výpočetní techniky, jako by sama patřila mezi největší firmy v daném oboru. Obrázky 1-4 Typické příklady produktů, které jsou fakturovány zdravotně postiženými Těžká technika Prodej autStavební práce Výpočetní technika

Firma s tisícem zaměstnanců, která popsaným způsobem nakoupí zboží či služby prostřednictvím ZZP se vyhne povinnosti zaměstnávat 40 invalidů (1.000/25=40) a současně nezaplatí státu daň v objemu Kč (40x61tis.). Tato jediná firma navíc zatíží stát o dalších Kč (40x200tis.), neboť 40 postižených zůstane celý rok v evidenci ÚP. Trocha matematiky To za 9 let (od počátku platnosti zákona), představuje částku Kč Kolik firem si tímto způsobem plní zákonnou povinnost? Tisíce. Hovoříme o částkách v řádech stovek miliard Kč!

Není problém uskutečnit také fingovaný obchod. Jedna z předních bank vykázala v minulém roce nákup výpočetní techniky od ZZP za 60 mil. Kč. Toto zboží ale obratem prodala zpět původnímu dodavateli, který to stejné zboží prodal následně zase někomu jinému. Samozřejmě na základě této jediné faktury se banka plně vyhnula odvodu invalidní daně! ZZP – zaměstnavatel zdravotně postižených Namísto hledání řešení, MPSV dokonce podobné praktiky kryje. Nezajímá jej, ani co je prostřednictvím ZZP skutečně fakturováno.

Jediný nepoctivý zaměstnavatel invalidů, i po novelizaci zákona, dokáže zprostředkovávat podobné obchody takřka neomezeně. To ještě více oslabuje konkurenceschopnost poctivých firem, které propouští své dlouholeté zaměstnance OZP a krachují, neboť o jejich skutečné výrobky či služby není na trhu zájem. Zaniká proto i možnost uplatnění invalidů na chráněném trhu práce. Vzniká naopak stále více účelových subjektů, které postižené zaměstnávají fiktivně. Ideálním zaměstnancem je pro ně takový invalida, který leží upoután na lůžko v léčebně dlouhodobě nemocných – představuje totiž minimální náklady. OZP – osoba se zdravotním postižením

Firmy i úřady jsou si vědomi značných daňových úniků, ale v důsledku absence účinných kontrol, podobné praktiky aktivně podporují. Chybí i politická vůle k řešení tohoto problému, možná proto, že tento princip představuje zajímavý prostor pro korupční jednání. Dovětek: Lze očekávat, že do voleb bude situace neměnná nebo dojde pouze ke kosmetickým úpravám. Tyto špinavé peníze mohou být použity i pro neprůhledné financování kampaní politických stran. Vítězná strana poté přijde s návrhem na „překvapivé“ zrušení náhradního plnění, čímž zanikne unikátní myšlenka, jen proto, aby se zahladily stopy po spekulantech, kteří na zdravotně postižených mezitím vydělali obrovské peníze. Není obtížné ani odhalit napojení některých osob (ZZP) na MPSV.

Stačí přitom podobné praktiky veřejně odsoudit, novelizovat prováděcí vyhlášku, předat kontrolní činnost ze strany MPSV na MF a popsané skutečnosti začít důsledně kontrolovat a to i zpětně. Které firmy se zneužívání aktivně účastní? Zadejte si na stránkách heslo: náhradní plnění A už na první straně naleznete nabídky některých velkých zneuživatelů zákona. Už víte, proč se nám stále zvyšují daně? Ti co by je měli platit, je totiž neplatí! Pouhé nesystémové snižování limitů jenom dále zvýhodňuje nepoctivé firmy, které se žádnými limity neřídí a řídit nebudou...