Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů"— Transkript prezentace:

1 Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů

2 Co je to PES? Ten, kdo v naší zemi nejvíce doplácí na přebujelou byrokracii, je podnikatel. Je jedno, zda je to malý živnostník, firma nebo velká korporace. Všichni do jednoho ztrácejí čas, energii a hlavně platí za to, aby za ně někdo ověřoval a hlídal jejich povinnosti vůči státu a státním institucím. Hospodářská komora ČR, která sdružuje a zastupuje v České republice největší množství podnikatelů a živnostníků, se proto rozhodla najít způsob, jak jim ulehčit. A proto vznikl Právní elektronický systém (zkráceně také PES).

3 Co je to PES? HK ČR pro účely zavedení systému PES připravila novelu zákona č. 301/1992 Sb., o HK ČR. Jednalo se o poslanecký návrh předložený poslanci napříč parlamentními stranami, který zaváděl povinnost pro předkladatele, aby ke každé právní normě byla povinně vypracována příloha právní normy, v níž budou přehledně zpracovány povinnosti podnikatelů vyplývající z dané právní normy a sankce za jejich nesplnění. Nebude-li povinnost uvedena v příloze, nebude její nesplnění trestáno. Novela úspěšně prošla Poslaneckou sněmovnou, ovšem v Senátu byla dne zamítnuta. Následně jsme šli soukromou cestou. PES je unikátní systém, který podnikatelům přehledně a efektivně zobrazuje jejich zákonné povinnosti. PES spuštěn ve zkušebním provozu Předpokládaný start ostrého provozu je 1. 3.

4 PES – popis služby Podnikatel – základ
Balíček „Podnikatel – základ“ obsahuje 729 povinností ze 13 základních zákonů, které se týkají asi každého podnikatele, živnostníka nebo firmy. Pomůže zjistit, co je nutné kam poslat, co kam dodat, co kde zaplatit a na co nezapomenout. Pro člověka odpovědného za celý svůj byznys, jeho fungování, strategii a postavení na trhu, je balíček „Podnikatel – základ“ neocenitelným pomocníkem. Na jednom místě má vše, co potřebuje. Kompletní stav svého podnikání jako na dlani. Přehledně, stručně a jasně. Každodenní záležitosti si s balíčkem „Podnikatel – základ“ bude schopen s přehledem a jistotou řídit sám.

5 PES – popis služby Podnikatel – základ
Balíček obsahuje povinnosti z těchto zákonů v aktuálním znění: živnostenský zákon o daních z příjmů o silniční dani zákon o DPH daňový řád o pojistném na sociální zabezpečení o veřejném zdravotním pojištění o pojistném na veřejné zdravotní pojištění o evidenci tržeb o státní statistické službě o prodejní době o nemocenském pojištění rejstříkový zákon

6 PES – popis služby Balíček obsahuje povinnosti z těchto zákonů:
Podnikatel – zaměstnavatel Balíček „Podnikatel – zaměstnavatel“ je ideálním nástrojem pro každého zaměstnavatele. Pomáhá hlídat všechny povinnosti z oblasti pracovního práva a dbát o správné fungování vztahů na pracovišti. Díky balíčku „Podnikatel – zaměstnavatel“ je plnění povinností na úseku zaměstnanosti mnohem jednodušší. BOZP i ostatní pracovněprávní povinnosti jsou na jednom místě, což snižuje pravděpodobnost opomenutí nějaké povinnosti z této oblasti. Vše potřebné je „pod palcem“ a na jednom místě. Vykazování a evidence bude výrazně jednodušší. Balíček obsahuje povinnosti z těchto zákonů: zákoník práce o zaměstnanosti o inspekci práce o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochraně zdraví při práci o požární ochraně o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele

7 Ukázka - Právní elektronický systém


Stáhnout ppt "Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů"

Podobné prezentace


Reklamy Google