Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most •  706 696 • DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Bukaschool Název školy Soukromá hotelová škola Bukaschool s.r.o., Kmochova 1823, Most Vyučovací předmět Účetnictví Tematický okruh Daňová evidence Ročník 3. ročník Jméno autora Ing. Milada Harantová Období tvorby DUM říjen - listopad 2012 Označení DUM VY_32_INOVACE_09MH04_ZÁVAZKY Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Anotace Prezentace je určená k výkladu nového učiva.

2 ZÁVAZKY „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Milada Harantová.”

3 Závazek: dluh podnikatele podnikatel vystupuje v roli dlužníka
rozeznáváme tyto druhy: závazky vůči dodavatelům závazky vůči zaměstnancům závazky vůči státu závazky vůči peněžním ústavům evidují se v KNIZE ZÁVAZKŮ „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Milada Harantová.”

4 ZÁVAZKY VŮČI DODAVATELŮM
vznikají podnikateli tehdy, pokud od jiného subjektu něco odebere (zboží, výrobky, služby) a ještě za tuto dodávku nezaplatil typickým příkladem je FAKTURA PŘIJATÁ (dodavatelská) „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Milada Harantová.”

5 ZÁVAZKY VŮČI ZAMĚSTANCŮM
vznikají z titulu: nevyplacených mezd zaměstnancům neuhrazeného sociálního pojištění za zaměstnance neuhrazeného zdravotního pojištění za zaměstnance „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Milada Harantová.”

6 ZÁVAZKY VŮČI STÁTU vznikají z titulu nezaplacených daní:
nezaplacená daň z příjmu nezaplacená spotřební daň nezaplacená daň z přidané hodnoty nezaplacená silniční daň „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Milada Harantová.”

7 ZÁVAZKY VŮČI PENĚŽNÍM ÚSTAVŮM
jedná se o dluh podnikatele, který si od peněžního ústavu půjčil peníze – vzal si ÚVĚR podnikatel má povinnost do určitého data úvěr splatit a platit poplatek za úvěr - ÚROK „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Milada Harantová.”

8 KNIHA ZÁVAZKŮ A JEJÍ OBSAH
datum číslo faktury – interní a dodavatelské dodavatel částka datum splatnosti datum úhrady číslo dokladu „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Milada Harantová.”

9 PRAKTICKÉ PŘÍKLADY - ZADÁNÍ
Rozhodněte, zda se jedná u podnikatele o závazek: Podnikatel přijal fakturu od dodavatele za nákup zboží. Podnikatel vystavil fakturu zákazníkovi. Podnikatel má povinnost zaplatit daň z příjmu. Podnikatel získal dlouhodobý bankovní úvěr. Podnikatel zaplatil zálohu firmě na nákup zboží. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Milada Harantová.”

10 PRAKTICKÉ PŘÍKLADY - ŘEŠENÍ
Podnikatel přijal fakturu od dodavatele za nákup zboží. ANO Podnikatel vystavil fakturu zákazníkovi. NE Podnikatel má povinnost zaplatit daň z příjmu. ANO Podnikatel získal dlouhodobý bankovní úvěr. ANO Podnikatel zaplatil zálohu firmě na nákup zboží. NE „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Milada Harantová.”

11 BIBLIOGRAFICKÉ CITACE
ŠTOHL, Pavel. Daňová evidence 2011 praktický průvodce. Znojmo: Štohl Pavel – vzdělávací středisko, 2011, ISBN ŠTOHL, Pavel. Učebnice účetnictví díl. Znojmo: Štohl Pavel - vzdělávací středisko, 2012, ISBN „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Milada Harantová.”


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google