OPERAČNÍ PROGRAM Ž I V O T N Í P R O S T Ř E D Í 2007 - 2013 Petr Štěpánek, ředitel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPŽP v „kostce“ aneb stručné úvodní představení
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 9. Celostátní konference „Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ 7. prosince 2006.
Česká podnikatelská reprezentace při EU Jsou fondy a programy EU pro podnikatele? OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 3. prosince 2007 Praha.
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ IV. Regionální sympozium „Od programů k projektům“ 24. dubna Lázně Hodonín.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
OPŽP - PRIORITNÍ OSA 4 Petr Stejskal
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Aktuální informace o připravované.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Zaměření a cíle  OP ŽP rozpracovává prioritní osu Národního rozvojového plánu „Ochrana a zlepšení kvality.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Životní prostředí
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
SFŽP ČR Nabídka podpory ze SFŽP ČR Mgr. Martin Kubica Klub komunálních politiků KDU-ČSL Královéhradeckého kraje.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Obsah Představení Prioritních os 2, 3 a 5
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

OPERAČNÍ PROGRAM Ž I V O T N Í P R O S T Ř E D Í Petr Štěpánek, ředitel

Základní údaje Druhý největší Operační program ČR pro období Čerpá 18,4 % všech prostředků určených z fondů EU pro ČR Nutnost veřejného spolufinancování: –Prostředky EU85 % 4 917,9 mil. EUR –Prostředky SFŽP 4 %231 mil. EUR –Státní rozpočet (MŽP) 1 %58 mil. EUR –Prostředky obcí, měst a krajů10 % SFŽP patří k nejúspěšnějším subjektům v čerpání prostředků z evropských fondů V uplynulých 2 letech se nejlépe dařilo využívat evropské peníze v rámci OPI

ALOKACE - Prioritní osy (EUR, %) PONázev prioritní osyFond Podíl na celkové alokaci Příspěvek Společenství 1 Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodníFS/veřejné40,44 % Zlepšení kvality ovzduší a snižování emisíFS/veřejné12,89 % Udržitelné využívání zdrojů energieFS/veřejné13,68 % Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěžíFS/veřejné15,79 % Omezování průmyslového znečištění a snižování environmentálních rizikERDF/veřejné1,23 % Zlepšování stavu přírody a krajinyERDF/veřejné12,20 % Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětuERDF/veřejné0,86 % Technická asistence FSFS/veřejné2,91 % Celkem100,00 % Celkem FS85,72 % Celkem ERDF14,2 %

Rozdělení kompetencí MŽP –řídící orgán, odpovídá za provádění programu SFŽP –zprostředkující subjekt –zajišťuje operativní provádění OP ŽP Řídící výbor –projednává předložené žádosti o podporu Monitorovací výbor –schvalování kritérií pro výběr projektů, kontroly a monitorování; zprostředkování vazby na sociální partnery a orgány EU Ministerstvo financí –platební a certifikační orgán – zajišťuje finanční kontrolu Krajské pracovní skupiny –pomocný implementační orgán –příprava tzv. velkých projektů tj. nad 25 mil. EUR

Novinky v administraci: Efektivita a transparentnost Zrychlení financování –průběžná administrace žádostí o proplacení výdajů projektu –předkládány budou faktury neuhrazené –platba do 30 pracovních dnů Rozšíření způsobilých nákladů –nyní výdaje nejen na stavbu, ale i na zpracování žádosti (projektová dokumentace) a stavební dozor –uznatelnost od Zvětšení počtu míst příjmu žádostí –nově také na krajích - dostupnost místa v regionech Posílení regionální poradenské a informační infrastruktury –databáze akreditovaných poradců –regionální a informační místa –call centrum –webový portál

Základní dokumenty – stav příprav Národní strategický referenční rámec / hotovo Programový dokument / jednání s DG Regio Implementační dokument / hotový s výhradou Směrnice MŽP / hotová Příručka pro žadatele / hotová Monitorovací systém, manuál OP ŽP - OK

Procesní harmonogram 1.výzvy ÚkolTermíny Vyhlášení výzvy k předkládání žádostí Zahájení příjmu žádostí na krajských pracovištích Konec příjmu žádostí na krajích, kontrola formálních náležitostí Kontrola přijatelnosti Akceptace žádostí Zpracování a rozeslání seznamů žádostí KPS Převzetí seznamů s doporučením KPS Vyhodnocení projektů z technicko-ekonom. a ekologického hlediska Distribuce podkladů Řídícímu výboru Řídící výbor Rozhodnutí Řídícího orgánu - Registrace akce, Rozhodnutí ministra ŽP Vyrozumění žadatelů - příjemců

První výzva – prioritní osy Prioritní osa 1: ZLEPŠOVÁNÍ VODOHOSPODÁŘSKÉ INFRASTRUKTURY A SNIŽOVÁNÍ RIZIKA POVODNÍ 1.1 – Snížení znečištění vod Snížení znečištění z komunálních zdrojů 1.2 – Zlepšení jakosti pitné vody Prioritní osa 2: ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ 2.1 – Zlepšování kvality ovzduší Snížení příspěvku k imisní zátěži obyvatel omezením emisí z energetických systémů včetně CZT 2.2 – Omezování emisí Prioritní osa 3: UDRŽITELNÉ VYUŽÍVÁNÍ ZDROJŮ ENERGIE 3.1 – Výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání OZE pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny Výstavba a rekonstrukce zdrojů tepla 3.2 – Realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry Realizace úspor energie Využívání odpadního tepla Prioritní osa 4: ZKVALITNĚNÍ NAKLÁDÁNÍ S ODPADY A ODSTRAŇOVÁNÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ 4.1 – Zkvalitnění nakládání s odpady 4.2 – Odstraňování starých ekologických zátěží Prioritní osa 7: ROZVOJ INFRASTRUKTURY PRO ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, PORADENSTVÍ A OSVĚTU 7.1 – Rozvoj infrastruktury pro realizaci environmentálních vzdělávacích programů, poskytování environmentálního poradenství a environmentálních informací

Specifika:  Velké projekty – příjem žádostí průběžný, komunikace s EK od přípravy žádosti po ukončení realizace projektu – ÚŘP  Projekty fyzických osob – P2 a P3 – housing, komplementární Národní programy  Spolupráce s AOPK – P6 – příprava a sběr žádostí, dílčí hodnocení projektů  Monitorování celého cyklu v centrálním modulu MSC2007, komunikace s IS ISPROFIN.  Účast MŽP (z pozice věcně příslušných odborů, nikoliv ŘO) – dílčí hodnocení projektů v některých PO  Eurocentra – statut – MMR (Úřad vlády) – spolupráce  RPIM – Regionální poradenská informační místa