Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vánoční symboly a zvyky Občanská výchova 6. ročník
ŠTEDRÝ DEN ZVYKY A POVĚRY DĚTI RÁNO JEDLY CHLÉB S MEDEM, ABY BYLY SLADKÉ(HODNÉ) CELÝ ROK VAŘILA SE POLÉVKA ŠTĚDRAČKA, ABY BYLO VŽDY V CHALUPĚ DOSTATEK.
Vánoce.
Vypracoval: Michal Klaus

Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Vytvořeno: Michalem Málkem
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Robin Drahoš Martin Fousek
VY_32_INOVACE_06_Lidé a čas
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Vánoce v Rusku.
Ruské Vánoce.
Nejdřív přijde Mikuláš a po něm Ježíšek
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
LIDOVÝ SVÁTEK TŘÍ KRÁLŮ
Název Velikonoce, pašijový týden
Autor: Mgr. Petra Zdráhalová
Vypracoval Matěj Leher
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
Vánoční zvyky v Maďarsku
 Většina Kanaďanů si na Štědrý večer (24.12) otevře jen jeden dárek a zbytek si otevřou až na Štědrý den ráno (25.12).  Někteří Kanaďané si na Štědrý.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Hvězdný pozdrav sněžných vloček , mnoho dárků pod stromeček, hodně štěstí, kupu lásky   a příští rok žádné vrásky.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Ruské pravoslavné Vánoce. Na Rusi se objevily již po příchodu křesťanství v 10.století Několik set let trvalo než se prosadily Vítězstvím těchto svátků.
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Ať stromeček krásně voní, ať tisíce zvonečků na Štědrý den zvoní, ať pocit štěstí a lásky hřeje, dárků plné závěje, ať Vám láska navěje.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
VÁNOCE - RUSKO.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Vytvořila: Libuše Langmayerová IX. ročník
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Vánoce VY_32_INOVACE_5A_15
Druhá třída hraje vánoční hru pro své rodiče
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_16_ Vánoční prázdniny
A d v e n t n í č a s :30.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Zvyky a tradice Čechů.
A d v e n t n í č a s :24.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Transkript prezentace:

Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince Vánoce 2013 KLÁRKA Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince

ŠTĚDRÝ VEČER Slavnostní štědrovečerní večeře začala po východu první hvězdy, kdy končil advent - půst. Lidé věřili tento den na mnoho pověr: - u štědrovečerní večeře nesměl být lichý počet stolovníků - bylo několik chodů jídel: kuba, čočková polévka, hubník a teprve v 19. století se stal kapr vánočním pokrmem - jídla muselo být na stole tolik, aby se každý nasytil a ještě zbylo, což bylo zárukou hojnosti v příštím roce

Pokračování o Štědrém dnu Zdobení vánočních stromečků byl zvyk ještě z dřívější doby. Později se pod něj dávaly dárky, čeleď připravovala dárky hospodáři a hospodář zase pro čeledíny a děvečky. První vánoční betlém vznikl v roce 1562 v Alpách a rozšířil se do celé Evropy. Štědrý den byl vhodný pro předvídání budoucnosti: - děvčata přes rameno házela střevíc ke dveřím a kam ukazovala špička,tím směrem byl její vyvolený ženich…

sv. Štěpán Tento den byl dnem koledníků. Stal se společenskou událostí, tradičním zvykem konaných pro radost i zábavu. Koledování začalo už na Štědrý den a pokračovalo na Štěpána a v různé podobě až do Tří králů- 6.ledna. V 19.století chodili koledníci s malým betlémem a velkou hvězdou na hůlce.

JEDNA Z LIDOVÝCH KOLED Koleda,koleda Štěpáne, co to neseš ve džbáně? „Nesu,nesu koledu, upad jsem s ní na ledu. Psi se na mě sběhli, koledu mi snědli. Co mám smutný dělati? Musím jinou žebrati. Koledu mi dejte, jen se mi nesmějte!“ Koledu mi dali, přece se mi smáli. z Čech

sv. Silvestr Teprve během středověku se sjednotil konec roku na 31. prosinec, do té doby nebyl žádný významnější zvyk. Teprve později se zařadil do cyklu lidových oslav. Lidé navštěvovali kostel, aby poděkovali za všechno dobré, co bylo v uplynulém roce. Často se podávají podobná jídla, která se dávala při štědrovečerní večeři. S tímto dnem byly spojovány také pověry. Všichni se smáli tomu z rodiny, který vstal nejpozději.