DPH v EU Růžena Hrůšová IFA 14. 10. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novely zákona o DPH od Novinky v DPH od
Advertisements

Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Revize Nového přístupu
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Změny daňových zákonů Ing. Olga Hochmannová, říjen 2014.
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
Modernizace procesních předpisů EU pro veřejnou podporu Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Stavební zákon a územní plánování
Změny v zákoně o DPH 2015 obsah a stav projednání
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Změny v režimu přenesení daňové povinnosti u DPH od 1. 1
MINI – ONE – STOP – SHOP – systém („MINI 1SS“)
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Blanka Mattauschová MFČR – Odbor nepřímé daně
Celní správa České republiky
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
DPH v roce 2012 Ing. Olga Hochmannová
Změny právních předpisů od
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Novela zákona o DPH pro rok 2013 Blanka Mattauschová
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
D AŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY Změny od dle právního stavu k Ing. Jan Molín, Ph.D. daňový poradce katedra finančního účetnictví a auditingu.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Varianta č. 2 - Výrobci A, C - plátci DPH, B není plátce DPH A Vstupy PH % FinančníB úřad Vstupy 12.
Kontrolní hlášení IFA 10. března 2015
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
1.  tzv. implementační novela s účinnosti od 1. ledna 2015 (Část ustanovení má účinnost od ), již zveřejněna v částce 82 Sbírky zákonů pod č.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
1 Novela zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí října 2015 – IFA JUDr. Zdeňka Tesařová, LLM.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Celní správa České republiky
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Transkript prezentace:

DPH v EU Růžena Hrůšová IFA 14. 10. 2014

Vybraná témata Reverse charge mechanismus EU právní úprava rozšíření rozsahu aplikace v r.2013 transpozice do právního řádu ČR další vývoj v EU Standardizované přiznání k DPH principy a cíle návrhu zásadní navrhované změny vývoj při projednávání návrhu na Radě 14.10.2014

EU právní úprava reverse charge mechanismu Členské státy jsou v případě tuzemských plnění oprávněny uplatňovat reverse charge (RCM): u určitých kategorií zboží a služeb explicitně uvedených ve směrnici o DPH bez časového omezení (čl. 198 a 199) dočasně (čl. 199a) v rámci tzv. mechanismu rychlé reakce (čl.199b) na základě individuální odchylky udělené Radou (postupem podle čl. 395 směrnice o DPH) 14.10.2014

RCM u kategorií zboží a služeb podle čl. 198 a 199 transpozice do zákona o DPH : od 1.1.2015 - novela zákona o DPH (v Poslanecké sněmovně tisk 291) nová hlava IV, díl 2 Trvalé použití režimu přenesení daňové povinnosti Položky: Směrnice o DPH čl. 198: Zákon o DPH: dodání zlata § 92b 14.10.2014

od 1.1.2015 - § 92d (volba podle § 56 odst. 5 ) Směrnice o DPH čl. 199(1): Zákon o DPH: provedení stavebních prací, včetně oprav, úklidu, údržby, přestavby a demolice týkajících se nemovitosti § 92e Poskytnutí stavebních nebo montážních prací poskytnutí pracovníků pro provedení stavebních prací -- dodání nemovitosti (dodavatel si zvolil zdanění) od 1.1.2015 - § 92d (volba podle § 56 odst. 5 ) dodání použitého materiálu, šrotu, odpadu § 92c Dodání zboží uvedeného v příloze č. 5 dodání zboží poskytovaného jako záruka dodání zboží po postoupení výhrady vlastnictví nabyvateli a výkon tohoto práva nabyvatelem dodání nemovitosti prodávané dlužníkem z rozhodnutí soudu v řízení o nuceném prodeji 14.10.2014

RCM u kategorií zboží a služeb podle čl. 199a rozsah byl v roce 2013 rozšířen směrnicí 2013/43/EU časově omezená možnost aplikace do konce roku 2018 transpozice do právního řádu ČR: od 1.1.2015 - novela zákona o DPH (v PS tisk 291) nová hlava IV, díl 3 Dočasné použití režimu přenesení daňové povinnosti položky 1- 9 v příloze č. 6 § 92f – zmocňovací ustanovení umožňující vládě stanovit nařízením, že režim přenesení daňové povinnosti se použije při dodání zboží nebo poskytnutí služby v příloze návrh nařízení vlády – ve vnějším připomínkovém řízení 14.10.2014

Zákon o DPH § 92f/nařízení vlády: Směrnice o DPH čl. 199a: Zákon o DPH § 92f/nařízení vlády: převod povolenek na emise skleníkových plynů do 31.12.2014: § 92d od 1.1.2015 - novela zákona o DPH § 92f ve vazbě na přílohu č.6 /návrh nařízení vlády dodání mobilních telefonů od 1.1.2015 návrh nařízení vlády dodání zařízení s integrovanými obvody, jako jsou mikroprocesory a centrální procesorové jednotky dodání plynu a elektřiny obchodníkovi , dodání certifikátů plynu a elektřiny -- poskytnutí telekomunikačních služeb dodání obilovin a technických plodin dodání surových či polozpracovaných kovů, včetně drahých kovů 14.10.2014

RCM v rámci mechanismu rychlé reakce mechanismus zaveden směrnicí 2013/42/EU pouze pro případy náhlých (nově vzniklých) a rozsáhlých podvodů na přechodnou dobu 9 měsíců (pro překlenutí doby přípravy návrhu na individuální výjimku) zrychlená procedura povolení postupu (na žádost členského státu), posouzení v diskreční pravomoci Komise transpozice do právního řádu ČR od 1.1.2015 - novela zákona o DPH (PS tisk 291) – nová hlava IV, díl 3 Dočasné použití režimu přenesení daňové povinnosti § 92g – zmocňovací ustanovení umožňující vládě stanovit nařízením 14.10.2014

RCM podle individuální výjimky podle čl. 395 směrnice o DPH na základě žádosti členského státu příslušný právní předpis – prováděcí rozhodnutí Rady (hlasovací procedura – jednomyslnost) předložení návrhu v diskreční pravomoci Komise, legislativní proces od podání žádosti členského státu - 8 – 9 měsíců opatření na omezenou dobu, zpravidla 2-3 roky ČR zatím nebyla udělena žádná individuální odchylka v této oblasti (k žádosti z r.2010 o aplikaci RCM u PHM zamítavé stanovisko Komise) transpozice do právního řádu ČR od 1.1.2015 - novela zákona o DPH / nařízení vlády § 92f - položka 10 v příloze č. 6 14.10.2014

RCM v EU - další vývoj probíhající studie ohledně využití mechanismu reverse charge v boji proti podvodům v rámci analýzy dosavadního systému DPH (ve vazbě na Zelenou knihu o budoucnosti DPH) výsledky studií lze očekávat na přelomu 2014 – 2015 aktivita ČR – jednání na úrovni ministrů (2.10.2014 v Praze) 14.10.2014

Standardizované přiznání k DPH - principy návrh Komise z října 2013 (dokument Rady 15337/13) Komise navrhla standardizovat obsah přiznání k DPH a harmonizovat lhůty, způsob podání i některé další oblasti související s přiznáním k DPH prioritním cílem je zjednodušení pravidel, a tím snížení administrativní zátěže podniků vývoj v rámci projednávání návrhu v pracovní skupině Rady - odklon od harmonizace a od nastavení pravidel v rámci komitologie 14.10.2014

Zásadní změny v návrhu stand. DAP (1) procesní lhůty pro podání stand. DAP původní návrh Komise: sjednocení lhůt - zavedení minimální lhůty 1 měsíc (ponechání maximální lhůty 2 měsíce) od konce zd. období aktuální text návrhu: lhůty stanoví členské státy platby daně původní návrh Komise: zrušení možnosti vyžadovat předběžné zálohy na dosud nesplatnou daň aktuální text návrhu: úprava vypuštěna 14.10.2014

(2) zdaňovací období původní návrh Komise - sjednocení: základní zd. období – měsíc, možnost prodloužit na 1 rok povinnost umožnit podnikům s obratem pod 2 mil. EUR čtvrtletní zd. období, možnost stanovit (zabránění podvodům) měsíční zd. období aktuální text návrhu: flexibilita pro členské státy, např.: limit obratu snížen na 500 tis. EUR možnost aplikace vyššího nebo nižšího prahu – povinnost informovat výbor pro DPH ponechána možnost povinného měsíčního zd. období 14.10.2014

(3) podávání přiznání elektronicky původní návrh Komise : povinnost umožnit předkládání přiznání elektronicky harmonizace elektronických metod – v rámci komitologie aktuální text návrhu: upuštěno od harmonizace elektronických metod zásada nevyžadování fyzické přítomnosti neusazených osob (s výjimkou identifikace pro účely DPH) 14.10.2014

Standardizace obsahu přiznání k DPH původní návrh Komise – omezení množství informací v DAP a jejich standardizace: princip mini – maxi: 5 povinných položek vykazovaných ve všech státech, oprávnění členského státu požadovat dalších 21 položek formulář DAP stanovit v rámci komitologie aktuální text návrhu: rozšiřuje se počet (nepovinných) položek obsah položek bude vymezen v příloze směrnice možnost vyžadovat další informace nad rámec přiznání 14.10.2014

Standardizované přiznání k DPH - účinnost původní návrh Komise: 31.12.2016 aktuální text návrhu: 1.1.2020 14.10.2014

Další návrh DPH aktuálně projednávaný na Radě EU DPH u voucherů Návrh směrnice Rady, kterou se mění směrnice o DPH, pokud jde o zdanění poukazů předložen Komisí v r. 2012 účelem je harmonizovat pravidla pro určení okamžiku zdanění plnění poskytovaných na základě voucherů (jednoúčelových, víceúčelových) 14.10.2014

diskuse / otázky Děkuji za pozornost. 18