NRP a NSRP 2007–13 Operační program „Výzkum a vývoj pro inovace“ a navazující Národní program výzkumu III Doc.ing. Karel Šperlink, CSc. prezident AIP ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 1 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Jaroslav Šíp Západočeská univerzita v Plzni Zahraniční vztahy – Oddělení.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Fondy EU: Programovací období v České republice Programovací období z pohledu podnikatele Olomouc,
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Národní program výzkumu III Konference SCHP Praha 23.ledna 2007.
Evropský sociální fond v ČR
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Strukturální fondy EU, programovací období Zasedání PRVŠ Praha, 27. dubna 2006.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, úzká vazba na OPPI Pavel Komárek poradce ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.
EU dotace v Plzeňském kraji malé obce do 500 obyvatel
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
FONDY EU Programové období
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Transkript prezentace:

NRP a NSRP 2007–13 Operační program „Výzkum a vývoj pro inovace“ a navazující Národní program výzkumu III Doc.ing. Karel Šperlink, CSc. prezident AIP ČR tel.: fax: :

2 Strukturální fondy EU Cíl Konvergence (883 mld. Kč celkem = 85% EU + 15% ČR): OP Podnikání a inovaceRegionální operační programy OP Výzkum a vývoj pro inovace- Střední Čechy OP Životní prostředí- Jihozápad OP Doprava- Severozápad Integrovaný operační program- Jihovýchod OP Technická pomoc- Severovýchod OP Lidské zdroje a zaměstnanost- Moravskoslezsko OP Vzdělávání pro konkurencesch.- Střední Morava Cíl Konkurenceschopnost (14,3 mld. Kč = 85% EU + 15% ČR) Praha – Konkurenceschopnost Praha - Adaptabilita

3 Operační programy strukt. fondů EU Připravují se tři vzájemně provázané VaVaI operační programy na roky : –OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (s částí RLZ pro VaV = cca 1 mld. Kč/r), zdroj: ESF, řídící orgán = MŠMT –OP Výzkum a vývoj pro inovace (cca 10,0 mld. Kč/r) zdroj: ERDF, řídící orgán = MŠMT –OP Podnikání a inovace (s částí průmyslového VaV = cca 1,9 mld. Kč/r) zdroj: ERDF, řídící orgán = MPO Vzdělá- vání Cílený výzkum Neprůmyslový výzkum (zdravotnictví aj.) Vývoj mimo průmysl Inovace mimo průmysl Průmyslový výzkum Průmyslový vývoj Průmyslové inovace vč. řízení Podnikání Technický výzkum Opatření LZ pro VaV Opatření LZ pro podnikání OP VzděláváníOP Výzkum a vývoj pro inovaceOP Podnikání a inovace

4 Vazby tří OP – VpK, VaVpI, a PI 1) Např. nanotechnologie, genové technologie aj. (viz DZSV) OP VaVpI: P1 Rozvoj kapacit výzkumu a vývoje zájem mladých o studium popularizace VaV inovující nové MSP info o zavádění inovací, poradenství výrobky z tech. platformy klastry, póly excelence výzkumně vyřešený cíl tech. platformy manažersky a jinak vzdělaní pracovníci nárůst počtu absolventů pro VaV, inovace a podnikání zavádění nových postupů atd. ve zdravotnictví, zemědělství, ŽP, security apod. horizontální mobilita založení výzkumného týmu, podpora mladých zapojení do EVP, mezinárodní spolupráce zvýšení kvality VaV info o výsledcích VaV vhodných pro podniky, poradenství OP VaVpI: P2 Rozvoj kapacit pro spolupráci veř. sektoru se soukromým OP VK: P2 Modernizace terciárního vzdělávání a výzkumu a vývoje založení tech. platformy OP VaVpI:P 3 Posilování kapacit vysokých škol v terciárním vzdělávání inovace výrobků VaV infrastrukt. v podnicích funkční spin-off aj. MSP OP PI: P1 Podnikání a inovace OP PI: P2 Prostředí pro podnikání a inovace OP PI: P3 Služby pro rozvoj podnikání postupy a technologie využitelné pro více podniků 1 podpora až do vzniku firmy, duševní ochrana Výstupy OP VaVpI Priority OP VaVpIPriority OP VK Výstupy OP VKVýstupy OP PI Priority OP PI

5 Finanční struktura OP VaVpI č.Název priority / opatřeníPodíl 1 Rozvoj kapacit výzkumu a vývoje 47% 1.1 Rozvoj sítě výzkumných pracovišť v regionech s rozvojovým potenciálem 5% 1.2 Rozvoj center excelence pro zapojení do EVP 19% 1.3 Rozvoj kapacit cíleného výzkumu a vývoje v regionech 23% 2 Rozvoj kapacit pro spolupráci veřejného sektoru se soukromým ve VaV 26% 2.1 Rozvoj kapacit technického výzkumu v regionech 15% 2.2 Ochrana duševního vlastnictví na univerzitách a výzkumných institucích 9% 2.3 Zvýšení cílené informovanosti o VaV a jeho výsledcích pro inovace 2% 3 Posilování kapacit vysokých škol pro terciární vzdělávání 25% 3.1 Rozvoj kapacit vysokých škol v terciárním vzdělávání 25% 4 Technická asistence 2% Celkem – mil. Kč100%

6 Přehledná struktura oblastí OP VaVpI k

7 Implementace OP VaVpI z hlediska příjemců Z hlediska budoucích příjemců je hlavní: –Zálohové financování z rozp. kapitoly MŠMT –Implementační agentury: Priority 1 a 3 = Dům zahraničních služeb, Priorita 2 = CzechInvest –Jde o ERDF prostředky (= „investice“), jen do 10 % soft (ESF), není na výzkumnou činnost (v evr. fondech je v RP EU) –Platí základní pravidlo n+3 („do tří let hotovo“) –Příjemcem je právnická osoba (vč. konsorcií atd.), která nese plnou odpovědnost (riziko vrácení peněz) –100 % úhrada nákladů projektu z veřejných zdrojů, ale podle „ Rámec Společenství pro veřejnou podporu pro výzkum, vývoj a inovace“ (ne průmyslový VaV a inovace → OP PI) –Realizace mimo hl.m.Prahu –Vazba na DZSV (priority VaV) – síla vazby dle jednání s EK

8 Screening OP VaVpI 5. kolo (07-08/52006) PROČ SCREENING? a)Kvůli nastavení podmínek (věcných, finančních, časových i regionálních) jednotlivých opatření a návazně pak vyhlašovaných programů. Jde zejména o konkrétní podmínky v návrhu OP VaVpI neuvedené (OP VaVpI po schválení EK bude prakticky neměnný a neměl by proto být příliš konkrétní). b)Pro budoucí uchazeče je to možnost jak zjistit, jak je na tom jejich návrh projektu ve srovnání s ostatními. Stejně jako u květnového kola screeningu bude zveřejněno souhrnné vyhodnocení výsledků screeningu a navíc každý návrh projektu bude (se zachováním důvěrnosti poskytnutých informací) individuálně porovnán s průměrem dané oblasti. To poskytne těm, co se do screeningu zapojí, zpětnou vazbu o silných a slabých stránkách připravovaného projektu.

9 Screening OP VaVpI – červenec/srpen 2006

10 Screening OP VaVpI – červenec/srpen 2006

11 Screening OP VaVpI 5. kolo (07-08/52006) Souhrnné výsledky – podle velikosti projektů V členění podle velikost projektů došlo k posunům (další nárůst velkých projektů nad 1,5 mld. Kč ze 14 na 18, pokles projektů do 50 mil. Kč z 25 na 9). Oproti 4. kolu (květen 2006) se výrazně nezměnil ani objem prostředků (mírný pokles z 105,7 mld. Kč na 100,0 mld. Kč), ani počet projektů (mírný pokles z 191 na 171 projektů) a to přesto, že podmínky pro zařazení do screeningu se výrazně zpřísnily (web aplikace nepovolila vložení).

12 Screening OP VaVpI 5. kolo (07-08/52006) Souhrnné výsledky – podle Oblastí podpory V členění podle oblastí podpory (opatření) je k diskusi mj. přetrvávající velmi malý zájem o oblast ochrana duševního vlastnictví (7 projektů).

13 Screening OP VaVpI 5. kolo (07-08/52006) Souhrnné výsledky – podle DZSV V členění podle DZSV přetrvává nejvyšší zájem o DZSV 2 (Mol. biologie...), i když zde souhrnná čísla ovlivňují velké projekty.

14 Screening OP VaVpI 5. kolo (07-08/52006) Souhrnné výsledky – podle realizace v krajích V členění podle krajů vzrostl podíl Středočeského kraje, daný zejm. blízkostí Prahy s koncentrací VaV kapacit.

15 Národní program výzkumu III Doba řešení: 2009 – 2015 Finanční prostředky 2009 = cca 1,4 mld. Kč, každým dalším rokem + cca 1,4 mld. Kč (nárůst výdajů SR na VaV) Cíl: Zajištění činnosti kapacit výzkumu a vývoje vybudovaných ze strukturálních fondů. Diskutované podíly u projektů NPV III ( u každé PO jiné % nových výdajů) – kritérium nárůst ročních prov. nákladů / celk. náklady projektu –Obl.P. 1.1 a 1.3: 7,9 % –Obl.P. 1.2: 7,6 % –Obl.P. 2.1 a 2.2: 7,5 % –Obl.P. 3.1: 15 %

16 Děkuji za pozornost a na shledanou Informace hledejte na: 404http:// 404 (přes menu) 404