MVDr. Kateřina Plucarová MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Obecná bezpečnost a označování výrobků, dohled nad vnitřním trhem
RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed)
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Kosmetické prostředky RAPEX MUDr. Dagmar Jírová, CSc
Rozpočty územně samosprávných celků v roce 2011 Leden 2011.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Bezpečné potraviny na českém trhu
Generální ředitelství cel
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Bezpečnost potravin - regulace v EU
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Bezpečnost potravin v ČR
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
Celní správa České republiky
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Principy dobré správní praxe v činnosti.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
Veterinární hlediska dotace do ozdravení
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Transkript prezentace:

MVDr. Kateřina Plucarová MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR RASFF Skalský Dvůr 30.10.2008 MVDr. Kateřina Plucarová MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR

RASFF Rapid Alert System for Food and Feed Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva

RASFF – legislativní základ Nařízení EP a R č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin v České republice upraveno Nařízením vlády č. 98/2005 Sb., kterým se stanoví systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv

Účel sítě RASFF propojená síť spojuje členské země EU s EK a EFSA cílem je zabránit ohrožení spotřebitele nebezpečnými potravinami nebo krmivy

Orgány sítě RASFF národním kontaktním místem v systému je SZPI soustřeďuje informace ze všech dozorových orgánů nad potravinami a krmivy v ČR (SVS ČR, SZPI, ÚKZÚZ) + další účastníci (Generální ředitelství cel, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo obrany, Ministerstvo spravedlnosti a ÚZPI) koordinačním místem je sekretariát koordinační skupiny bezpečnosti potravin při Ministerstvu zemědělství (řídí, koordinuje a kontroluje RASFF v ČR)

Schéma fungování RASFF                                                                                                                                                                                     

Tok informací tok informací o výskytu nebezpečných výrobků je obousměrný dozorové orgány ČR se prostřednictvím NKM dozvídají o nebezpečných výrobcích, které mohou být na českém trhu a v rámci svých pravomocí následně provádí kontrolu EK je pak zpětně informována o skutečnostech, které byly v návaznosti na informaci z ČS zjištěny a o uložených opatřeních

Tok informací dojde-li ke zjištění výskytu nebezpečného výrobku některým z dozorových orgánů v ČR, odesílá NKM do EK informace od jednotlivých účastníků národního systému Česká republika je pak zpětně informována o kontrolních zjištěních v členských státech EU komunikace mezi členy sítě RASFF v ČR probíhá prostřednictvím e-mailové pošty, popř. telefonů

Kategorie oznámení Varování (Alert notification) V rámci systému RASFF existují tři kategorie oznámení: Varování (Alert notification) 2) Informace (Information notification) 3) Novinka (News)

Varování rizikový výrobek představuje přímé nebo nepřímé riziko pro zdraví spotřebitele, vyskytuje se na trhu 2008.1047 dioxiny ve vepřovém mase z Chile

Informace (Information notification) výrobek nesplňuje některé chemické, fyzikální nebo biologické požadavky na zdravotní nezávadnost není pravděpodobnost vzniku akutních nepříznivých zdravotních následků; není vyžadován bezprostřední zásah je dlouhá prodleva mezi vzorkováním a zasláním originálního oznámení a tudíž existuje domněnka, že předmětný výrobek již není na trhu jedná se o rizikový výrobek zadržený na hranicích, příp. v celním skladu, ještě před proclením nebo bylo zboží zachyceno náhodou a je snaha zabránit jeho vyvezení do jiného státu EU 2008.0902 Anisakis marinae v tresčích játrech z Polska

Novinka (news) všechny druhy informací vztahující se k bezpečnosti výrobků, které nebyly oznámeny členským státem jako "varování" nebo "informace„, ale které jsou považovány za důležité pro dozorové orgány členských států News 08-459 melamin v KDV z Číny

Fungování RASFF Výrobek představuje přímé nebo nepřímé riziko pro zdraví a bezpečnost spotřebitele, pokud jde o: přítomnost látky zakázané na evropské nebo národní úrovni přítomnost látky nepovolené na evropské nebo národní úrovni překročení limitů stanovených předpisy ES nebo při jejich absenci překročení národních limitů potraviny živočišného původu pocházející z neschválených podniků - závodů případně jiných zařízení fyzikální rizika (např. cizí tělesa) označování výrobků znamenající zdravotní riziko (např. alergeny, bezlepkové potraviny, přítomnost aditiv nedeklarovaných na obale) neschválené potraviny nového typu jiné nebezpečí

Fungování RASFF ČS hlásí do systému RASFF informace  o rizikových výrobcích bez rozlišení, zda se jedná o oznámení typu "varování" (alert) nebo "informaci" (information), pouze s průvodním dopisem, ve kterém je návrh na zařazení do kategorie na úrovni EK jsou tyto informace zatříděny do příslušné kategorie, je doplněn titulní list, přiřazeno referenční číslo a kompletní oznámení je uloženo do centrální databáze oznámení CIRCA http://circa.europa.eu/Public/irc/sanco/rasff/home

Fungování RASFF hlášení o rizikových výrobcích jsou vyplňována do formulářů podobu formulářů určuje EK s přihlédnutím k požadavkům členských států vzory formulářů jsou k dispozici všem členům sítě pod individuálním heslem v centrální databázi CIRCA

Zpracování příchozího oznámení z EU příjem oznámení a jejich distribuce nepřetržitě, tj. 24 hodin denně, 7 dní v týdnu - NKM všechna oznámení jsou evidovaná v databázi CIRCA – RASFF, kterou centrálně spravuje Evropská komise (DG SANCO) a k níž mají všichni členové sítě v ČR přístupová práva v případě, že je do CIRCA zadáno oznámení týkající se České republiky, NKM zajistí zaslání tohoto oznámení na všechny kontaktní osoby v ČR; další distribuce je v režimu jednotlivých členů sítě všichni členové sítě RASFF v ČR bezodkladně vždy potvrdí příjem oznámení NKM a pokud případ spadá do jejich kompetence, ohlásí úmysl reagovat reakce podle kompetencí vymezených zákonem, popř. na základě výsledků šetření jednoho orgánu státního dozoru pokračuje v šetření výrobku další orgán státního dozoru po ukončení šetření zajistí kontaktní osoby příslušného člena sítě RASFF v ČR zaslání dodatečného oznámení k originálnímu oznámení NKM (v anglickém jazyce); příslušný orgán státního dozoru v něm informuje o přijatých opatřeních a o plnění těchto opatření dodatečné oznámení zašle NKM EK, kontaktním místům ostatních členů sítě RASFF v ČR a sekretariátu Koordinační skupiny

Vytvoření originálního oznámení SVS ČR

Vytvoření originálního oznámení v ČR vychází se z vlastní kontrolní činnosti jednotlivých členů sítě RASFF v ČR nález rizikového výrobku → člen sítě vyplní standardizovaný formulář a zašle návrh originálního oznámení na kontaktní adresu NKM; člen sítě může požádat o odborné posouzení rizik vědecké výbory; o této žádosti informuje Ministerstvo zemědělství NKM zajistí rozeslání návrhu originálního oznámení všem členům sítě k připomínkování a v případě odsouhlasení návrhu zašle originální oznámení EK EK následně prostřednictvím CIRCA-RASFF databáze informuje NKM, jaká opatření byla v zemích EU přijata v návaznosti na originální oznámení z ČR, včetně informace o následném plnění těchto opatření; NKM tyto informace zašle na kontaktní adresy všech členů sítě RASFF v ČR

Kontaktní místo SVS ČR Metodický návod SVS ČR č. 8/2005 č.j. 2005/1199/RED ze dne 18.7.2005 postup při oznámení výskytu rizikového výrobku Národním kontaktním místem a při oznamování výskytu rizikového výrobku Národnímu kontaktnímu místu

Kontaktní místo SVS ČR – legislativní podklady nařízení EP a R (ES) č. 178/2002 nařízení vlády č. 98/2005 Sb. Metodický postup přenosu informací v rámci systému RASFF v ČR

Kontaktní místo SVS ČR Kontaktní osoba: MVDr. Leoš Čeleda, CSc. Zástupce kontaktní osoby:   MVDr. Jana Horňáčková MVDr. Jindřiška Krautová MVDr. Kateřina Plucarová

Příjem originálního oznámení od NKM

Kontaktní místo SVS ČR potvrdí příjem oznámení NKM spadá-li oznámení do kompetence orgánů veterinární správy, ohlásí NKM úmysl reagovat vyhodnotí obsah oznámení v případě potřeby kontaktuje ostatní orgány státního dozoru ČR neprodleně rozešle původní znění daného oznámení i s českým komentářem všem KVS

Krajská veterinární správa provede šetření u provozovatele; písemně zpracuje zjištěné výsledky, včetně opatření, která byla učiněna zjištění případné distribuce výrobku na území ČR a mimo území ČR, včetně seznamu odběratelů, určení šarží a množství rizikového výrobku uvedeného na trh pokud je rizikový výrobek v oběhu v ČR, pozastaví jej do doby došetření; podle výsledku došetření zakáže nebo povolí jeho uvádění do oběhu při dodatečném zjištění distribuce rizikového výrobku na místo spadající do územní působnosti jiné KVS informuje bezodkladně tuto KVS a též SVS ČR

Krajská veterinární správa Rozsah údajů v hlášení pro SVS ČR: místo určení (název a plná adresa příjemce) datum přijetí informace o výrobku (název výrobku, druh výrobku, celkové množství) původ výrobku (název a plná adresa výrobce nebo dovozce nebo prodávajícího nebo balírny, země původu) primární identifikace výrobku (označení šarže, DP nebo DMT, druh a hmotnost balení, popis výrobku, fotodokumentace) další distribuce případně další dostupné informace Tyto informace spolu s přijatými opatřeními bezodkladně zašle kontaktním osobám SVS ČR. Po skončení šetření informuje příslušná KVS kontaktní osoby SVS ČR o tom, zda byla uložená opatření splněna, případně zda byla změněna nebo odvolána.

Kontaktní místo SVS ČR zkontroluje úplnost údajů obdržených od KVS, případně požádá o doplnění chybějících údajů v případě zjištění, že distribuce rizikového výrobku, spadá do kompetence jiného orgánu státního dozoru ČR, tento dozorový orgán informuje na základě obdržených údajů vypracuje dodatečné oznámení do příslušných standardizovaných formulářů vydávaných EK zajistí odeslání oznámení NKM

Kontaktní místo SVS ČR NKM místo odešle návrh oznámení EK, případně ostatním členům národní sítě k připomínkování EK uvědomí o oznámení všechny ČS prostřednictvím CIRCA – RASFF informace přenášené v  RASFF týkající se orgánů veterinární správy archivují kontaktní osoby SVS ČR

CIRCA - RASFF Communication & Information Resource Centre Administrator notifikace ze všech členských států týdenní přehledy

CIRCA - RASFF

CIRCA - RASFF

CIRCA - RASFF

Notifikace v řešení SVS ČR 2006 24 oznámení přijatých, z toho 21 řešeno samostatně, 2 ve spolupráci se SZPI a 1 ve spolupráci s ÚKZÚZ 10 oznámení odeslaných, z toho jedno šetřeno ve spolupráci s OOVZ a SZPI celkem řešeno 34 notifikací

Notifikace v řešení SVS ČR 2007 19 oznámení přijatých, z toho 1 případ řešen ve spolupráci se SZPI 13 oznámení odeslaných, z toho 5 případů řešeno ve spolupráci se SZPI celkem řešeno 32 notifikací

Notifikace v řešení SVS ČR 2008 14 oznámení přijatých, z toho 1 řešeno ve spolupráci se SZPI 7 oznámení odeslaných zatím řešeno 19 notifikací

Notifikace v řešení SVS ČR za rok 2008 Přijatá/ odeslaná Předmět 2008.0177 P Sallmonela v syrovém drůbežím mase Kebab 2008.0182 O Plesnivý uzený tavený sýr z Polska 2007.0947 Anisakis marinae v mražené makrele ze Španělska prostřednictvím Řecka 2008.0251 Salmonela v mražených mušlích z Vietnamu prostřednictvím Nizozemí 2008.0263 Sulfadimidin v plástečkovém medu z Turecka 2008.0324 Listeria monocytogenes v ovčím sýru riccotta z Itálie 2008.0328 SRM ve žvýkacím pamlsku z Indie 2008.0377 Listeria monocytogenes v ovčím sýru riccotta z Itálie 2008.0457 Benzo(a)pyren v pastě z uzených šprotů z Lotyšska 2008.0599 E 452 v tresce modravé ze Slovenska 2008.0605 Salmonela skupiny C v krmivu pro brojlery z Německa 2008.0780 TTC v medu z Řecka 2008.0802 E 452 v tresce z Číny prostř. Bulharska 2008.0902 Anisakis marinae v tresčích játrech z Polska 2008.0842 Rtuť v chlazeném tuňákovi z Ekvádoru 08-445 Dioxiny ve vepřovém z Chile 2008.1047 2008.1078 2008.1185 Hydrogen peroxid v mléčné rýži z Německa 2008.1139 Nedeklarované arašídy v jogurtu s müssli z ČR 2008.1280 LM v debrecínské pečení z ČR

Děkuji za pozornost