Grantové schéma kraje: ROZVOJ KAPACIT DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP Rozvoj lidských zdrojů 30. ledna 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Opatření 2.3 OP RLZ „Posílení kapacit poskytovatelů sociálních služeb“ Globální grant.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
1 Grantové schéma Podpora konkurenceschopnosti podniků Národní vzdělávací fond.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Globální granty Olomouckého kraje na léta Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Zkvalitňování dalšího profesního vzdělávání zaměřeného na stavebnictví, elektrotechniku a gastronomii.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Odbor Evropských programů1 Priorita 3 OP RLZ Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje PhDr. Kateřina Pösingerová,
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Dalším profesním vzděláváním k rozvoji Písecka – Tvorba a pilotní realizace modulárních vzdělávacích programů CZ / Tento projekt je spolufinancován.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Půjčky NNO v rámci grantového schématu „Podpora sociální integrace v Olomouckém kraji“ při SROP.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Aktuální stav průběhu 1. kola Výzvy v rámci opatření 3.3 Rozvoj dalšího profesního vzdělávání v Karlovarském kraji.
VÝHLED NA ROK 2009 Prioritní osa 1 – Počáteční vzdělávání Prioritní osa 3 – Oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Pavlína Mikešová
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje Seminář pro žadatele v 1. výzvě Ústí nad Labem
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Výzva k předkládání žádostí
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Název operačního programu:
Transkript prezentace:

Grantové schéma kraje: ROZVOJ KAPACIT DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP Rozvoj lidských zdrojů 30. ledna 2006

2 Další profesní vzdělávání = všechny formy profesního a odborného vzdělávání v průběhu aktivního pracovního života, po skončení odborného vzdělávání a přípravy na povolání ve školském systému = rozvíjení znalostí a schopností vyžadovaných pro výkon určitého povolání = vytváření a udržování souladu mezi reálnou pracovní způsobilostí jednotlivce a nároky na výkon konkrétní profese (stálé přizpůsobování kvalifikace pracovníka kvalifikovanosti práce) Palán, Z.

3 Vybrané cíle opatření Rozvoj vzdělávací nabídky dalšího profesního vzdělávání (nové programy, distanční formy vzdělávání, e-learning, zdokonalení anticipace potřeb zaměstnavatelů) 2.Zvýšení odborné a pedagogické způsobilosti lektorů, konzultantů, učitelů, metodických a řídících pracovníků působících ve sféře dalšího profesního vzdělávání. 3.Zlepšit přístup k informacím, orientaci v nabídce a kvalitu služeb dalšího profesního vzdělávání, rozvoj výzkumu a vývoje metodologie vzdělávání dospělých včetně vybudování institucionální kapacity.

4 Programy podpory  Pp-A: Rozvoj a zlepšení současné nabídky dalšího profesního vzdělávání včetně služeb s ním spojených  Pp-B: Vzdělávání lektorů, konzultantů, učitelů, metodických a řídících pracovníků působících v oblasti dalšího profesního vzdělávání  Pp-C: Rozvoj nabídky služeb dalšího profesního vzdělávání v návaznosti na výsledky systémových projektů

5 Výsledky prvního kola výzvy  Celkový počet podaných projektů: 27  Vyřazeno při hodnocení přijatelnosti: 5  Vyřazeno ve věcném hodnocení: 3  Alokace na výzvu: 30 mil. Kč  Celkový požadavek: cca 66 mil. Kč  Požadavek na PpA: cca 42 mil. Kč  Požadavek na PpB: cca 24 mil. Kč

6 Výsledky prvního kola výzvy  k financování doporučeno 10 projektů  v celkové hodnotě: cca 21,6 mil. Kč  Podrobné výsledky výběru projektů: na Sociální věci - -- Rozvoj lidských zdrojů --- Grantové schéma další vzdělávání --- Výsledky 1. kola výzvy

7 Program podpory A - 1. výzva Rozvoj a zlepšení současné nabídky dalšího profesního vzdělávání včetně služeb s ním spojených  Počet podaných projektů: 18  Žadatelé: - soukromé subjekty školy a příspěvkové organizace NNO - 7  Doporučeno k financování: 7 (14,8 mil. Kč)

8 Program podpory B - 1. výzva Vzdělávání lektorů, konzultantů, učitelů, metodických a řídících pracovníků působících v oblasti dalšího profesního vzdělávání  Počet podaných projektů: 9  Žadatelé: - soukromé subjekty školy a příspěvkové organizace – 4 - NNO - 2  Doporučeno k financování: 3 (cca 6,8 mil. Kč)

9 Nejčastější nedostatky předložených projektů  neprůhledný nebo nadhodnocený rozpočet  příliš obecný obsah projektu  nejasné výsledky a výstupy projektu  nejasnosti ohledně rozsahu aktivit  nadhodnocené úvazky pracovníků pro administraci projektu  otázky veřejné podpory  duplicita aktivit

10 Finanční efektivita Celkové prostředky (bez administrace): 49,7 mil. Kč Kvantifikované cíle:  Počet nově vytvořených / inovovaných vzdělávacích programů: 50 – tj. cca 600 až 700 tis. Kč na 1 nový vzdělávací program / modul  Počet podpořených pracovníků poskytujících služby nebo podporujících poskytování služeb - lektorů, metodiků, konzultantů a řídících pracovníků v DPV: 100 osob – tj. cca 100 tis. Kč na 1 proškoleného lektora / konzultanta působícího v DPV

11 Nabídka dalšího vzdělávání v kraji  poskytovatelé – nabídka kurzů - kvalita  neúplné údaje, není záruka aktualizace  dostupné zdroje dat: MŠMT, databáze DAT, AIVD, údaje o rekvalifikacích  poskytovatelé: 1. střední a vysoké školy 2. neškolské instituce - organizace pro své zaměstnance - neziskové organizace - komerční vzdělávací instituce

12 Rekvalifikační kurzy Početně nejvíce zastoupené (programy akreditované na MŠMT):  masérství, kosmetika, kadeřnictví (HK 48)  specifické odborné kurzy (např. obsluha konkrétních specializovaných zařízení – HK 35)  účetnictví (HK 24)  obsluha osobního počítače (HK 24)  cestovní ruch (HK 11)

13 Rekvalifikace na SŠ v kraji  průměrně 27 % středních škol (nejvíce v okresech Náchod a Rychnov n. K.) realizovalo rekvalifikační kurzy; 42 % má rekvalifikační kurz v nabídce  realizované kurzy dalšího vzdělávání: 323 (1196 absolventů) (podzim 2005, zdroj: šetření OŠMT KÚ)

14 Další vzdělávání na vysokých školách  Administrativní centrum celoživotního vzdělávání PdF UHK - specializační kurzy - rekvalifikační kurzy - ostatní kurzy - vzdělávací akce pořádané pracovišti PdF - Univerzita třetího věku  Institut dalšího vzdělávání FIM UHK - informační technologie; ECDL - management - ekonomie; právo; psychologie - jazykové dovednosti

15 Soukromí poskytovatelé  dnes máme v databázi cca 90 subjektů, které mají sídlo nebo provozují další vzdělávání na území kraje  podle (k ): - zájmové kurzy – 36,9 % - počítačové kurzy – 22,7 % - účetnické kurzy – 13,3 % - jazykové a speciální kurzy – 8,6 %

16 Program podpory A - činnosti  Vývoj nových programů dalšího profesního vzdělávání  Podpora spolupráce podniků a vzdělávacích institucí při vývoji a realizaci vzdělávacích programů  Podpora modularizace vzdělávacích programů  Rozvoj distančních a kombinovaných forem dalšího profesního vzdělávání  Rozvoj e-learningových programů  Podpora poradenských činností zaměřených na jednotlivce  Aplikace metodik pro prognózování potřeb trhu práce a bilancování kvalifikačního potenciálu regionu

17 Program podpory B - činnosti  Vývoj a realizace vzdělávacích programů pro tyto cílové skupiny  Předávání dobrých zkušeností a know – how  Podpora asociací vzdělávacích a poradenských institucí při zavádění systémů dalšího profesního rozvoje lektorů, konzultantů a učitelů  Školení lektorů, konzultantů, učitelů a řídících pracovníků  Podpora poradenství pro projektovou přípravu v oblasti dalšího profesního vzdělávání

18 Vývoj nového vzdělávacího programu  Vstupní analýza potřeb  Stanovení kvalifikačního profilu absolventa  Didaktické zpracování a organizační příprava  Vypracování studijních opor včetně využití ICT  Příprava lektorů  Ověření v pilotních kurzech  Vyhodnocení  Metodika pro nezávislé ověření získaných znalostí a dovedností

19 Žádat mohou: Veškeré subjekty, které poskytují nebo jsou oprávněny poskytovat odborné nebo další profesní vzdělávání:  Vzdělávací a poradenské instituce  Profesní sdružení  NNO poskytující další profesní vzdělávání  Zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců (podnikatelské svazy, profesní asociace, zaměstnavatelské agentury)  Obce  Lektoři a konzultanti  Školy a školská zařízení  Odborové svazy V žádosti se uvádí i rozpočet partnera projektu

20 Financování I. Celková alokace na opatření 3.3 pro Královéhradecký kraj: cca Kč z toho: Pp-Acca 34,3 mil. Kč Pp-Bcca 7,7 mil. Kč Pp-Ccca 7,7 mil. Kč Administrace GScca 3,7 mil. Kč

21 Financování II. Alokace na 2. kolo výzvy: 27 mil. Kč Bude proplaceno 100 % uznatelných nákladů projektu: - 75 % z prostředků ESF - 25 % z prostředků státního rozpočtu Minimální částka na projekt: 600 tis. Kč Maximální částka na projekt: 6,2 mil. Kč

22 Hodnocení – specifická kritéria Pro PpA a PpB:  předpoklady pro zajištění lektorů (pokrytí výuky/výcviku vlastními lektory žadatele; odborná úroveň lektorů participujících na daném modulu)  předpoklady pro zajištění akreditace vzdělávacího modulu  předpokládaná efektivita vzdělávacího modulu (vazba na aktuální potřeby trhu práce a vzdělávací soustavy) Specifické přílohy  Životopisy členů realizačního týmu  Výroční zpráva žadatele za uplynulé období

23 Více informací  Příručka pro žadatele o finanční podporu grantových projektů OP RLZ ( --- Publikace) - kap. 5 Rozpočet projektu - kap. 7 Předkládání žádosti  Příručka pro příjemce finanční podpory projektů OP RLZ (tamtéž) Sociální věci --- Rozvoj lidských zdrojů --- Grantové schéma další vzdělávání; a na

24 Harmonogram  Vyhlášení výzvy: 16. ledna 2006  Termín podávání žádostí: do 10. března 2006, 12:00  Hodnocení formálních náležitostí a přijatelnosti: + 30 dní  Věcné hodnocení: + 30 dní  Výběr projektů: max dní  Vyhlášení výsledků: + 15 dní (červen 2006)  Schválení Radou + Zastupitelstvem: červenec 2006

25 Kontakt - projektový manažer GS – úsek administrace grantových schémat KÚ Mgr. Hana Křivdová tel věcný garant GS - odbor sociálních věcí a zdravotnictví KÚ: Mgr. Olga Machútová tel