Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Program mezinárodní spolupráce mezi Českou republikou a Státem Izrael v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji GESHER/MOST.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Současný systém podpory
Trendy finančních produktů ČLFA
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Očekávané změny v oblasti investičních pobídek
Zhodnocení fungování pobídek po novele Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 8. říjen 2013.
Projekt CzechEkoSystem (Ekosystém pro rizikový kapitál)
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Veřejné výběrové řízení 15. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Investiční pobídky Pierburg s.r.o.. © Pierburg GmbH 2011– Respect protective note ISO Pierburg s.r.o. – Investiční pobídky 2 Představení.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Příklady odstraňování bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky
Podpora inovací ze strany CzechInvestu Ing. Lada Kratochvílová
Konkurenceschopnost ČR
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
CzechInvest Koncepce podpory investic
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Regionální veřejná podpora Nařízení Komise 1628/2006 ze dne 24. Října další z tzv. blokových výjimek -podle tohoto nařízení lze postupovat od
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
CzechInvest - Regionální kanceláře - představení produktů a služeb, aktuální dotační příležitosti Regionální kancelář pro Královéhradecký a Pardubický.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
NÁVRH NOVELY ZÁKONA O INVESTIČNÍCH POBÍDKÁCH © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Investice v Polsku – jak investovat
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Veřejné výběrové řízení 14. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Půjčky NNO v rámci grantového schématu „Podpora sociální integrace v Olomouckém kraji“ při SROP.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
Nová pravidla veřejné podpory
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
Návrh rozpočtu vlastního hlavního města Prahy na rok 2010 Praha
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Podpora inovativním podnikům „Inovační fórum pro malé a střední podniky“ Lada Kratochvílová Ostrava
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Odbor kultury a památkové péče Oddělení kultury Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu společenských a kulturních aktivit.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
TISKOVÁ KONFERENCE Martin Říman Martin Turnovský Tomáš Hruda © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
odbor politiky bydlení
Příliv investic do České republiky
Transkript prezentace:

Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013

INVESTIČNÍ POBÍDKY Zákon o investičních pobídkách č. 72/2000 Sb. ve znění zákona č. 192/2012 Sb., účinnost od 12. července 2012 Podporované oblasti Zpracovatelský průmysl (zavedení nebo rozšíření výroby) Technologická centra (vybudování nebo rozšíření VaV centra) Centra strategických služeb (zahájení nebo rozšíření činnosti centra sdílených služeb, centra pro tvorbu software či high-tech opravárenského centra) Formy investičních pobídek (poskytovány do výše stropu veřejné podpory) Daňová pobídka (sleva na dani z příjmu právnických osob až po dobu 10 let) Dotace na vytvořené pracovní místo (ve výši Kč; pouze Regiony A*) Dotace na školení a rekvalifikace (25% ze školících výdajů; pouze Regiony A**) Převod území za zvýhodněnou cenu Hmotná podpora na pořízení majetku (v případě strategické investiční akce) Zdroj: Zákon o investičních pobídkách č. 72/2000 Sb. * Regiony A – okresy Chomutov, Most, Ústí nad Labem, Děčín, Jeseník, Bruntál, Karviná, Znojmo a Hodonín ** poskytována nad strop veřejné podpory

Všeobecné podmínky Realizace investiční akce na území ČR Nezahájení prací na projektu před vydáním potvrzení o registraci žádosti Zachování investice a podpořených pracovních míst po dobu 5 let Zpracovatelský průmysl – podmínky pro kvalifikaci Zavedení nebo rozšíření výroby Minimální investice do majetku  50 mil. Kč (Regiony I), z toho min. 25 mil. Kč do nového strojního zařízení  100 mil. Kč (Regiony II), z toho 50 mil. Kč do nového strojního zařízení Nejméně polovina minimální výše investice financována vlastním kapitálem Podmínky musí být splněny do 3 let

Zdroj: Usnesení Vlády ČR č. 141 ze dne 22. února 2010 Rozdělení regionů

Technologická centra – podmínky pro kvalifikaci Minimální investice do majetku 10 mil. Kč, z toho minimálně 5 mil. Kč do nového strojního zařízení Vytvoření a obsazení minimálně 40 nových pracovních míst Minimálně částka 5 mil. Kč musí být financována vlastním kapitálem Podmínky musí být splněny do 3 let Centra strategických služeb – podmínky pro kvalifikaci Mezinárodní přesah: služby poskytované centrem přesahují území nejméně 2 států (ČR + další dva státy) Vytvoření a obsazení minimálně 40 nových pracovních míst v případě center pro tvorbu software Vytvoření a obsazení minimálně 100 nových pracovních míst v případě ostatních center Podmínky pro vytvoření pracovních míst musí být splněny do 3 let Zdroj: Zákon o investičních pobídkách č. 72/2000 Sb. Všeobecné podmínky

Strategická investiční akce ve výrobě a technologických centrech -- Výroba: Minimální investice do majetku 500 mil. Kč, z toho minimálně 250 mil. Kč do nového strojního zařízení a současně vytvoření a obsazení minimálně 500 nových pracovních míst (podmínky musí být splněny do 3 let) -- Technologická centra: Minimální investice do majetku 200 mil. Kč, z toho minimálně 100 mil. Kč do nového strojního zařízení a současně vytvoření a obsazení minimálně 120 nových pracovních míst (podmínky musí být splněny do 3 let) -- Hmotná podpora na pořízení majetku: Poskytována až do výše 5 % z uznatelných nákladů (max. 1,5 mld. Kč u výrobního projektu a max. 0,5 mld. Kč u projektu technologického centra) -- Podpora musí být před poskytnutím schválena Vládou ČR Zdroj: Zákon o investičních pobídkách č. 72/2000 Sb.

Zdroj: Nařízení vlády č. 32/2013 Sb. Strop veřejné podpory ( )

Navrhovaná pravidla pro poskytování veřejné podpory snížení míry veřejné podpory ze současných 40 % na 25 % pro velké společnosti ztížení podmínek pro dokládání motivačního účinku investičních pobídek, pro prokazování slučitelnosti veřejné podpory s regionálními pravidly, atd. Účinnost navrhovaných pravidel navrhovaná pravidla by měla platit pro Rozhodnutí o příslibu investičních pobídek vydaná od Pozice České republiky Česká republika písemně vyjádřila svůj nesouhlas s navrhovanými pravidly zároveň navrhla bonifikaci slevy na dani o 10 %, tzn. z Komisí navrhovaných 25 % na 35 % přípustné míry veřejné podpory závazná pravidla budou publikována přibližně v červnu 2013 Zdroj: Návrh EK pro poskytování regionální podpory

Srovnání investičních záměrů žádajících o pobídky Období Počet přijatých investičních záměrů (projektů) Investice (v mld. Kč) Počet nových pracovních míst , Zdroj: CzechInvest, Statistiky 2012

Srovnání investičních záměrů žádajících o pobídky Zdroj: CzechInvest, Statistiky 2012

Srovnání investičních záměrů žádajících o pobídky dle regionů a typu investic (2012) Zdroj: CzechInvest, Statistiky 2012

Srovnání investičních záměrů žádajících o pobídky dle sektorů a typu investiční akce (2012) Zdroj: CzechInvest, Statistiky 2012

Důsledek novely zákona o investičních pobídkách v roce 2012 Zdroj: CzechInvest, Statistiky 2012

Pozitivní trend pokračuje i v roce 2013 od ledna do března 2013 přijato 14 záměrů získat investiční pobídky celková hodnota přislíbených investic 7,3 mld. Kč přislíbených nových pracovních míst Porovnání s 1. pololetím pololetí čtvrtletí 2013 Počet záměrů714 Hodnota přislíbených investic1 mld. Kč7,3 mld. Kč Počet nových pracovních míst Zdroj: CzechInvest, Statistiky 2013

Děkuji za pozornost. Ing. Ondřej Votruba tel.:

Agentura pro podporu podnikání a investic Státní příspěvková organizace založena v roce 1992 Štěpánská Praha tel