Sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Program předcházení vzniku odpadů ČR
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Příprava nové dopravní politiky ČR
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Současný systém managementu skládkování v MSK
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Operační program Životní prostředí
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Právní režim nakládání s odpady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Fungování energetických trhů v EU a ČR 2010 Teplárenství na rozcestí Martin Hájek Martinický palác, 2.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Transkript prezentace:

sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného pracoviště 10. dubna 2014, Poslanecká sněmovna, Praha

sdružení podnikatelů v teplárenství Hierarchie nakládání s odpadem (směrnice 98/2008 Sb.) a.Předcházení vzniku b.Příprava k opětovnému použití c.Recyklace d.Jiné využití (energetické využití) e.Odstranění Při uplatňování hierarchie způsobů nakládání s odpady přijmou členské státy opatření, která podpoří možnosti, jež představují nejlepší celkový výsledek z hlediska životního prostředí. To může u zvláštních toků odpadů znamenat odchýlení od hierarchie, je-li to odůvodněno zohledňováním životního cyklu u celkových dopadů vzniku tohoto odpadu a nakládání s ním.

sdružení podnikatelů v teplárenství Energetické využití komunálního odpadu Kompostování Pěstování energetických plodin Energetické využití Výroba bioplynu Vytřídění biologicky rozložitelné složky Komunální odpad Výroba (bio)paliva Kompostování Mechanicko- biologická úprava

sdružení podnikatelů v teplárenství Za vyspělou Evropou stále zaostáváme… Zdroj: Eurostat, Komunální odpad, 2012

sdružení podnikatelů v teplárenství Role energetického využití odpadů - východiska 1.Vyspělé země komunální odpad neskládkují. V řadě zemí EU je dnes skládkování spalitelného odpadu vhodného pro spalování zakázáno zákonem. 2. Energetické využití komunálního odpadu se ve vyspělých zemích pohybuje mezi % % recyklace veškerého komunálního odpadu není možná. Je potřeba hledat rozumné ekonomické optimum mezi recyklací a energetickým využitím. Energetické využití není konkurent rozumné recyklace a nijak ji nevylučuje.

sdružení podnikatelů v teplárenství Nakládání s komunálními odpady (ČSÚ)

sdružení podnikatelů v teplárenství Energetické využití odpadu řeší několik problémů najednou 1.Závazek ČR odklonit část biologicky rozložitelné složky směsného komunálního odpadu ze skládkování (směrnice 1999/31/ES, 35 % úrovně 1995 do roku 2020) 2.Dosažení podílu obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě energie 13 % v roce Snižování emisí skleníkových plynů Přímo protože biologicky rozložitelná část je bezemisní Nepřímo, protože metan unikající ze skládek má 25 krát silnější účinky než oxid uhličitý 4.Náhrada klesající produkce hnědého uhlí bez zvyšování dovozní energetické náročnosti národního hospodářství 5.Omezení záboru zemědělské půdy a poškozování krajiny

sdružení podnikatelů v teplárenství Směsný komunální odpad jako zdroj energie Výhody z pohledu tepláren: Nevyčerpatelný zdroj energie Dlouhodobá garance dodávek a ceny Celoroční dostupnost bez sezónních výkyvů Minimální dopravní vzdálenost a riziko výpadku dodávek Eliminace rizika vývoje cen emisních povolenek Výhody zapojení ZEVO do teplárenských soustav: Minimalizace přepravy odpadu – snížení emisí, hluku a prachu Maximální využití energetického obsahu Snížení emisí při náhradě jiných paliv, zejména uhlí

sdružení podnikatelů v teplárenství Státní politika životního prostředí - bude v praxi naplňována? Státní politika životního prostředí schválena vládou – usnesení č.6 „Nastavit nově poplatky za ukládání odpadu tak, aby došlo minimálně k vyrovnání tohoto, z pohledu ochrany životního prostředí nejméně vhodného, způsobu nakládání s odpady s náklady vhodnějšího způsobu (tzn. energetického využití).“ Gesce: MŽP Termín: 2014

sdružení podnikatelů v teplárenství Řešení Plán odpadového hospodářství – dlouhodobá strategie předcházení vzniku a nakládání s odpady Novela zákona o odpadech 1.Stanovit finální termín zákazu skládkování komunálního odpadu. 2.Stanovit dlouhodobou progresivní trajektorii poplatků za skládkování. 3.Prostředky z poplatků musí být recyklovány v odpadovém hospodářství. Překonáme resortismus?

sdružení podnikatelů v teplárenství Budeme dál spalovat komunální odpad takto?

sdružení podnikatelů v teplárenství A nebo ho raději energeticky využijeme k vytápění měst?