Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání 4.5.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Volný pohyb zboží – praktické poznatky s aplikací nař í zen í o vzájemném uznávání Informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Krajský úřad Zlínského kraje odbor.
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele
Oznámení uvedení kosmetického prostředku na trh Evropského společenství („notifikace“ kosmetického prostředku) Ing. Miroslav Kapoun
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Nástroje územního plánování
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Stavební výrobky a aplikace Nařízení 764/2008 Požadavky na použití neharmonizovaných stavebních výrobků ve stavbách na vnitřním trhu EU Ministerstvo průmyslu.
Volný pohyb zboží.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace Eva Černá.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Sankce a omezující opatření
Registrace podle EMAS III
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Akreditační systém v ČR a v EU
Nová role akreditace Ing. Milan Svoboda.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Nařízení o vzájemném uznávání a informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu SOLVIT setkání
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
TRIS Databáze návrhů technických předpisů na stránkách Evropské komise.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Manuál pro obce k zákonu o právu shromažďovacím. Proč? K dispozici není žádný kvalitní komentář k zákonu č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, který.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Rozpočet Evropské unie
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Etické kodexy v Evropské unii
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Transkript prezentace:

Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání

Nařízení 764/2008 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 764/2008, kterým se stanoví postupy týkající se uplatňování některých vnitrostátních technických pravidel u výrobků uvedených v souladu s právními předpisy na trh v jiném členském státě a kterým se zrušuje rozhodnutí č. 3052/95/ES, zkráceně nařízení o vzájemném uznávání

Nařízení 764/2008 Hlavním cílem je odstranit problémy při aplikaci tzv. zásady vzájemného uznávání (vychází z čl. 28 Smlouvy a z judikatury ESD) Týká se výrobků, - pro které neexistují harmonizované předpisy ES (tzv.neharmonizované výrobky) - a které byly vyrobeny nebo uvedeny na trh v jiném členském státě v souladu s jeho vnitrostátními předpisy

Působnost nařízení Vztahuje se na rozhodnutí příslušného orgánu, které na základě technického pravidla - zakazuje uvést výrobek na trh - nařizuje změnu či dodatečné zkoušky výrobku - nařizuje stažení výrobku z trhu

Technické pravidlo Čl. 2 odst. 2 nařízení Jakékoli ustanovení předpisu čl. státu - které není předmětem harmonizace - a zakazuje uvést výrobek na trh či musí být při uvádění dodrženo, a stanoví - požadované vlastnosti (úroveň jakosti, bezpečnost, rozměry, zkoušení, balení etc.) - jiný požadavek (podmínky použití recyklace)

Postup orgánu při přijímání rozhodnutí I. Písemné oznámení příslušnému podnikatelskému subjektu, že hodlá přijmout rozhodnutí dle čl. 2 nařízení (tedy ještě před přijetím samotného rozhodnutí) Podnikateli je poskytnuto alespoň 20 pracovních dnů k uplatnění připomínek

Postup orgánu při přijímání rozhodnutí II. V oznámení musí být upřesněno technické pravidlo na jehož základě je rozhodnutí přijímáno Zamýšlené rozhodnutí musí být podpořeno vědeckými či technickými argumenty pro použití některého z důvodů uvedených v čl. 30 Smlouvy o založení ES (veřejná bezpečnost, ochrana života a zdraví, aj.)

Postup orgánu při přijímání rozhodnutí III. Před konečným rozhodnutím nelze dočasně pozastavit uvedení výrobku na trh (až na výslovně uvedené výjimky) Fikce – dle čl. 6 odst. 4 nařízení Konečné rozhodnutí je přezkoumatelné u vnitrostátních soudů

Aplikace nařízení ze strany příslušných úřadů Přijímání opatření dle čl. 2 a čl. 7 nařízení Oznamovací povinnost vůči EK o rozhodnutích přijatých dle čl. 2 a čl. 7 odst. 2 nařízení

Oznamovací povinnost Povinnost oznámit Evropské komisi: - každé rozhodnutí přijaté dle čl. 2 a čl. 7 nařízení Povinnost oznámit na žádost kontaktnímu místu počet přijatých rozhodnutí a další informace dle čl. 12

Implementace nařízení Účinnost nařízení dne 13. května 2009 Nařízení je závazné a přímo aplikovatelné Implementováno usnesením vlády č. 597/2009 ze dne 4. května 2009 Součástí schváleného materiálu je rovněž Manuál k implementaci nařízení (viz níže)

Usnesení vlády k implementaci nařízení Zřízení Kontaktního místa pro výrobky na MPO Povinnost ministrů a vedoucích ostatních ústředních správních úřadů jmenovat zástupce za každý tento úřad Schválení Pokynů pro Kontaktní místo a zástupce úřadů

Kontaktní místo pro výrobky I. Kontaktní místo především poskytuje informace o: -příslušných technických pravidlech pro konkrétní výrobek na území členského státu (jak v ČR tak v jiných členských státech) - požadavcích na předchozí schválení - zásadě vzájemného uznávání -obecně k uplatňování nařízení

Kontaktní místo pro výrobky II. - Kontaktní údaje zástupců úřadů, které mohou podnikatelé kontaktovat přímo -Informace o opravných prostředcích -Kontaktní místo má povinnost zodpovědět dotaz do 15 pracovních dnů -Informace jsou poskytovány bezplatně

Spolupráce kontaktního místa a zástupců Předání kontaktních údajů zástupce věcně příslušného úřadu – z věcně příslušného odboru/oddělení Na žádost kontaktního místa poskytnou zástupci informace o technických pravidlech, požadavcích na předchozí schválení Informace budou zástupci poskytovat rovněž přímo podnikateli, pokud se na ně obrátí

Role Evropské komise Guidelines ke specifickým oblastem (zbraně a střelivo, vzácné kovy, aj.) Seznam neharmonizovaných výrobků – viz dále Zpracovává každoročně zprávu o počtu přijatých rozhodnutí

Web Evropské komise /mutrec_en.htm /mutrec_en.htm Obecné informace o zásadě vzájemného uznávání Seznam jednotlivých výrobků - rozdělení dle CN kódů – společné označení, každá položka je označena osmi místným kódem

Kontakty Kontaktní místo pro výrobky: - -tel: web: vnitrni- trh/zbozi/ vnitrni- trh/zbozi/ Evropská komise: tion/goods/mutrec_en.htm

Děkuji Vám za pozornost! Ministerstvo průmyslu a obchodu Odbor vnitřního trhu a služeb EU, oddělení pro neharmonizovanou sféru a SOLVIT Mgr. Barbora Hanáková Tel: Fax: