5. 3. 20101 Analýza nestátního neziskového sektoru v Pardubickém kraji Mgr. Petra Vondráčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
ANALÝZA mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – signály Zlata Houšková Celostátní porada vysokoškolských knihoven.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Jak měřit transparentnost NNO?
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
Středočeský kraj Česká republika
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Zábavná matematika.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Studie dobrovolných aktivit ekologických NNO Tomáš Růžička
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Regionální individuální projekt OSOBNÍ ASISTENCE A PRÁCE V OBLASTI SOCIÁLNÍ PÉČE zkrácený název „Pomoc potřebným“ Reg. č. CZ.1.04/2.1.00/
Dobrovolnictví v české společnosti
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Miluše Horská KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, o.s. Historie.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
„Zvýšení adaptability zaměstnanců působících v sekci kultura“ registrační číslo projektu: CZ.1.04/1.1.06/ Ing. Radka Soukupová seminář MK
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Výhled financí obcí Ing. Luděk Tesař.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Cesta domů a její hospodaření v roce 2011 Valná hromada
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Likvidace českého lázeňství pokračuje. Příčiny likvidace Indikační seznam Omezení opakování lázeňské péče Nástup lázeňské péče do 3 měsíců Jednotná délka.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Představení společnosti MARLIN, s. r. o
Sociální oblast. Podpora sociálních služeb Přímá podpora obcí a jejich organizací Podpora provozních nákladů nestátních neziskových organizací v obcích.
Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Imigranti na trzích práce v EU
Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a osobní finance pro každého cílová skupina 56% mužů, 44% ženy 25% ve věku let, 24%
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Přednost početních operací
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
UNIVERZITNÍ INSTITUT SEMINÁŘ K OP VK VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO PŘÍPRAVU PROJEKTŮ Zlín, budova VTP, 1. července 2009.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Analýza nestátního neziskového sektoru v Pardubickém kraji Mgr. Petra Vondráčková

Mgr. Petra Vondráčková Cíle Analýzy Poskytnout Pardubickému kraji podklady o NNO sektoru, jeho struktuře, zaměstnavatelské funkci a o jeho potřebách Napomoci lepší specifikaci služeb orientovaných na NNO Porovnat výsledky s obdobnou analýzou z roku 2006 Analýza NNO v Pardubickém kraji

Cílová skupina Analýzy NNO v Pardubickém kraji (k ) Dotazníkem osloveno celkem NNO, tj. 24,3 % Šetření probíhalo od do Návratnost: 204 dotazníků, tj. 15,2 % 93 dotazníků (7 %) se vrátilo nedoručitelných Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

Charakteristika NNO – územní rozložení a územní působnost Téměř 42 % NNO v PK lokalizováno v SO ORP Pardubice a Chrudim Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

Charakteristika NNO – hlavní činnost Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

Charakteristika NNO – cílová skupina Většina NNO je orientována na 2 věkové skupiny Dominantní cílovou skupinou jsou dospělí, ostatním cílovým skupinám se věnuje přibližně stejně velký podíl NNO Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji OdpověďPočet% děti (do 14 let)7335,78 mládež ( let)6029,41 dospělí v produktivním věku ( let)13968,14 senioři (nad 60 let)6129,90

Hospodaření NNO – příjmy 50 % NNO příjmy max. do 100 tis. Kč, 25 % NNO v rozmezí 100 – 499 tis. Kč Podíl NNO dle příjmů je v letech 2006 – 2010 stabilní Organizace s příjmy nad 2 mil. Kč jsou koncentrovány do 2 měst - Pardubic a Chrudimi Koncentrace NNO působících na krajské, nadregionální či mezinárodní úrovni Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

Hospodaření NNO – příjmy dle hlavní činnosti NNO 50 % NNO příjmy max. do 100 tis. Kč, 25 % NNO v rozmezí 100 – 499 tis. Kč Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

Hospodaření NNO – zdroje příjmů Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

Hospodaření NNO – výdaje S vyšším rozpočtem roste podíl osobních nákladů Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

NNO jako zaměstnavatel 43 % NNO má alespoň 1 zaměstnance, 26 % NNO zaměstnance nemá, ale rádo by mělo Osoby na HPP zaměstnává 19 % NNO Vysoká koncentrace zaměstnanosti – 6 NNO zaměstnává 585 osob, tj. 49 % zaměstnanců prokázaných v dotazníkovém šetření Odhad zaměstnanosti celého sektoru NNO v PK: Min zaměstnanců (tj. min. 7 % pracovní síly PK), z toho v HPP, ve VPP a na DPP a DPČ NNO jsou zaměstnavatelem často nabízejícím zkrácené úvazky Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

NNO jako zaměstnavatel – struktura zaměstnanců ¾ zaměstnanců tvoří ženy Vzdělanostní struktura převyšuje průměr kraje Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

NNO jako zaměstnavatel – struktura zaměstnanců Struktuře vzdělanosti však neodpovídá průměrná hrubá měsíční mzda Vyšší než průměrnou hrubou měsíční mzdu PK dostává pouze 12,7 % zaměstnanců NNO, přičemž VŠ vzdělání má 19,5 % zaměstnanců ¾ zaměstnanců NNO mají hrubou měsíční mzdu nižší než 15 tis. Kč Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

NNO jako zaměstnavatel – poptávka po pracovní síle 55 % respondentů chybí zaměstnanci Tyto NNO by mohly zaměstnat 93 odborných pracovníků a 32 pracovníků na manažerské a administrativní pozice Velká koncentrace potenciálních volných pracovních míst 4 NNO schopné zaměstnat 10 administrativních a manažerských pracovníků, tj. 31 % 6 NNO schopné zaměstnat 38 odborných pracovníků, 41 % Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

NNO jako zaměstnavatel – potenciální volná pracovní místa Odhad potenciálních volných míst v NNO sektoru PK: potenciálních volných míst pro odborné pracovníky 865 potenciálních volných míst na administrativních a manažerských pozicích Příčinou nevytvoření pracovních míst je pro 96,6 % respondentů NEDOSTATEK FINANCÍ Situace by byla horší bez strukturálních fondů EU, díky nim vzniklo v oslovených NNO 65 pracovních míst v rámci projektů. 58 míst z fondů EU vzniklo v 6 NNO Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

Problémy NNO Nedostatek finančních prostředků Zaměstnanci vč. administrativních Údržba nemovitého majetku Režijní náklady Administrace NNO – obava z pochybení Nesystémové financování NNO Neatraktivita sektoru pro zaměstnance z důvodu nízkých mezd – vysoká fluktuace zaměstnanců Úbytek dobrovolníků Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

Doporučení Podpora veřejné správy při získávání dalších finančních prostředků Podpora projektů žádajících o podporu z EU fondů Podpora spolupráce nevládního sektoru a podnikatelů (za účelem spolupráce a získávání zdrojů z firem) Podpora sociálního podnikání, podpora vedlejší (hospodářské) činnosti NNO, která bude sloužit k financování Další nové formy fundraisingu (místní a regionální nadace) Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji

Děkuji za pozornost! Mgr. Petra Vondráčková Analýza NNO v Pardubickém kraji