Krajinný ráz ÚVOD SEMINÁŘ CEMC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodika hodnocení vlivu záměrů na krajinný ráz obecný postup
Advertisements

Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Rozloha chráněných území na ploše ČR
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Památková hlediska ochrany urbanistické struktury sídla příklady ze Zlínského kraje dubna 2010.
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
Eva Měráková, Lenka Jandová
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Internet ve státní správě a samosprávě 2004 ÚTP a JPdÚPO Územně technické podklady a Jednotný postup digitálního zpracování územních plánů obcí pro GIS.
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)
Půda – složka životního prostředí
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
Ochrana přírody ČR.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY CHÁPÁNÍ KRAJINNÉHO RÁZU V POJETÍ BRITSKÉ KRAJINÁŘSKÉ ŠKOLY Mgr. Ondřej Herzán.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY HODNOCENÍ KRAJINNÉHO RÁZU
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY Jaro 2010 Mgr. Ondřej Herzán.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
EKOLOGIE VLIV STAVEB NA ŽP Martina Sobotková, B 775
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Ochrana přírody a krajiny
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Právní problematika břehových porostů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Transkript prezentace:

Krajinný ráz ÚVOD SEMINÁŘ CEMC 23.11.2010

Krajinný ráz Úvod, metodická východiska hodnocení krajinného rázu, otázka únosnosti zásahu do krajinného rázu Doc. Ing. arch. Ivan Vorel, Csc ivan.vorel@fsv.cvut.cz Katedra urbanismu a územního plánování, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v Praze Katedra biotechnických úprav krajiny Fakulta životního prostředí, Čeká zemědělská universita v Praze

CHARAKTER KRAJINY (LANDSCAPE CHARACTER, LANDSCHFATSCHARAKTER) KAŽDÁ KRAJINA MÁ SVŮJ CHARAKTER, KTERÝJE VNÍMÁN PŘEDEVŠÍM VIZUÁLNĚ – V OBRAZU KRAJINY, VE VIZUÁLNÍ SCÉNĚ NĚKTERÁ KRAJINA MÁ CHARAKTER VÝRAZNÝ, PŘEKVAPIVÝ, ROZLIŠITELNÝ – KRAJINA JE RÁZOVITÁ A ZAJÍMAVÁ JINÁ KRAJNA MÁ CHARAKTER NEVÝRAZNÝ, BĚŽNÝ – KRAJINA JE NEVÝRAZNÁ AŽ FÁDNÍ

Charakter krajiny je dán Morfologií terénu Vodními toky a plochami Vegetačním krytem Osídlením Hospodářským využitím krajiny

CHARAKTER KRAJINY CHARAKTER KRAJINY JE DÁN (V PRVNÍ ŘADĚ) RELIÉFEM TERÉNU A STRUKTUROU VODOTEČÍ CHARAKTER KRAJINY JE DÁN (V DRUHÉ ŘADĚ) VEGETAČNÍM KRYTEM A ZEMĚDĚLSKÝM HOSPODAŘENÍM CHARAKTER KRAJINY JE DÁN (VE TŘETÍ ŘADĚ) HOSPODÁŘSKÝM VYUŽITÍM ÚZEMÍ, STRUKTUROU OSÍDLENÍ, CHARAKTEREM STAVEB A TECHNICKOU INFRASTRUKTUROU

IDENTITA KRAJINY (LANDSCAPE IDENTITY, LANDSCHAFTSIDENTITÄT) KRAJINA MÁ URČITÉ RYSY, KTERÉ NEMUSÍ BÝT ZŘETELNĚ VIDĚT JEDNÁ SE O O KULTURNÍ, HISTORICKÝ ČI DUCHOVNÍ VÝZNAM MÍSTA I TYTO RYSY SE VŠAK MOHOU NAVENEK PROJEVOVAT URČITÝMI ZNAKY JAKO STOPY HISTORICKÉ KULTIVACE, resp. VÝVOJE KRAJINY

Identita krajiny Projevuje se specifickou až nezaměnitelnou krajinnou scénou a stopami, připomínajícími historický vývoj a kulturní význam krajiny

KRAJINNÝ RÁZ NA JEDNÉ STRANĚ HOVOROVÝ (LITERÁRNÍ) VÝRAZ, NA DRUHÉ STRANĚ POJEM ZÁKONA DLE DEFINICE ZÁK.č. 114/1992 Sb. ZAHRNUJE JAK POJEM CHARAKTERU KRAJINY, TAK I IDENTITY A TÉŽ POJEM PAMĚTI KRAJINY (LANDSCAPE MEMORY)

§ 12 zákona č. 114/1992 Sb. Ochrana krajinného rázu a přírodní park (1) Krajinný ráz, kterým je zejména přírodní, kulturní a historická charakteristika určitého místa či oblasti, je chráněn před činností snižující jeho estetickou a přírodní hodnotu. Zásahy do krajinného rázu, zejména umisťování a povolování staveb, mohou být prováděny pouze s ohledem na zachování významných krajinných prvků, zvláště chráněných území, kulturních dominant krajiny, harmonické měřítko a vztahy v krajině. .

§ 12 zákona č. 114/1992 Sb. (2) K umisťování a povolování staveb, jakož i jiných činnostem, které by mohly snížit nebo změnit krajinný ráz, je nezbytný souhlas orgánu ochrany přírody. Podrobnosti ochrany krajinného rázu může stanovit ministerstvo životního prostředí obecně závazným právním předpisem. (3) K ochraně krajinného rázu s významnými soustředěnými estetickými a přírodními hodnotami, který není zvláště chráněn podle části třetí tohoto zákona, může orgán ochrany přírody zřídit obecně závazným právním předpisem přírodní park a stanovit omezení takového využití území, které by znamenalo zničení, poškození nebo rušení stavu tohoto území.

zákon č. 186/2006 Sb. V § 12 se doplňuje odstavec 4, který včetně poznámky pod čarou č. 9a zní: "(4) Krajinný ráz se neposuzuje v zastavěném území a v zastavitelných plochách, pro které je územním plánem nebo regulačním plánem stanoveno plošné a prostorové uspořádání a podmínky ochrany krajinného rázu dohodnuté s orgánem ochrany přírody9a). 9a) § 43 odst. 1 a § 61 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)„.

KRAJINNÝ RÁZ – VIZUÁLNÍ POJEM KRAJINNÝ RÁZ VE SMYSLU ZÁKONA JE PRVOŘADĚ POJEM VIZUÁLNÍ KRAJINNÝ RÁZ POPISUJEME PŘEDEVŠÍM VIZUÁLNĚ VNÍMANÝMI ZNAKY – PROJEVY JEDNOTLIVÝCH CHARAKTERISTIKY (PŘÍRODNÍ, KULTURNÍ A HISTORICKÉ) HOVOŘÍME O DALŠÍ CHARAKTERISTICE KRAJINNÉHO RÁZU – VIZUÁLNÍ CHARAKTERISTICE

KRAJINNÝ RÁZ – VIZUÁLNÍ POJEM HODNOCENÍ VLIVU ZÁMĚRŮ NA KRAJINNÝ RÁZ TKVÍ PŘEDEVŠÍM V POSUZOVÁNÍ PŘEDPOKLÁDANÝCH VLIVŮ NAVRHOVANÉHO ZÁMĚRU NA IDENTIFIKOVANÉ (VIZUÁLNÍ) ZNAKY KRAJINNÉHO RÁZU ZNAKY MAJÍ V KRAJINĚ RŮZNÝ VÝZNAM – NĚKTERÉ MOHOU SAMY O SOBĚ VYJADŘOVAT VÝZNAMNOU HODNOTU

CHARAKTERISTIKY KRAJINNÉHO RÁZU, ZNAKY A HODNOTY Přírodní Kulturní Historické Každá charakteristika je tvořena soustavou znaků Význam určitého znaku může tkvět v jeho fyzické přítomnosti v krajině v jeho projevu v krajinné scéně

CHARAKTERISTIKY KRAJINNÉHO RÁZU, ZNAKY A HODNOTY Znak může sám o sobě představovat hodnotu - např. přítomnost mokřadní lokality (znak přírodní charakteristiky) může být přírodní hodnotou i hodnotou estetickou Na přítomnost hodnot v krajině nás upozorňují indikátory

Charakteristiky krajinného rázu PŘÍRODNÍ reliéf lesy porostní okraje lesů rozptýlená zeleň louky mokřady vodní toky vodní plochy

Charakteristiky krajinného rázu KULTURNÍ A HISTORICKÁ cestní síť struktura osídlení struktura jednotlivých sídel kulturní dominanty charakter staveb (typické regionální rysy) stopy hospodaření (hospodářské úpravy zemědělské krajiny) komponované krajinné úpravy

HODNOCENÍ RÁZU KRAJINY (ve smyslu § 12) NALEZENÍ ZNAKŮ A HODNOT KRAJINNÉHO RÁZU A POPIS JEJICH PODÍLU NA RÁZOVITOSTI KRAJINY, NA ROZLIŠITELNOSTI A ZAPAMATOVATELNOSTI JEJÍHO KRAJINNÉHO OBRAZU

HODNOCENÍ VLIVU ZÁMĚRU NA KRAJINNÝ RÁZ (ve smyslu § 12) NALEZENÍ ZNAKŮ A HODNOT KRAJINNÉHO RÁZU A POPIS JEJICH PODÍLU NA RÁZOVITOSTI KRAJINY POSOUZENÍ PŘEDPOKLÁDANÉHO VLIVU ZÁMĚRU NA JEDNOTLIVÉ ZNAKY

HODNOCENÍ VLIVU ZÁMĚRU NA KRAJINNÝ RÁZ (ve smyslu § 12) PŘI POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA KRAJINNÝ RÁZ NEMŮŽE HRÁT ROLI OSOBNÍ NÁZOR HODNOTITELE (LÍBÍ-NELÍBÍ) !

HODNOCENÍ PRO ÚČELY OCHRANY KRAJINNÉHO RÁZU MÁ DVĚ ZÁKLADNÍ ÚLOHY A. Hodnocení území z hlediska krajinného rázu => preventivní hodnocení (např. území národního parku, chráněné krajinné oblasti, přírodního parku) B. Posouzení vlivu navrhované stavby nebo využití území na krajinný ráz - případové hodnocení (stavby bodové a stavby liniové)

Možnosti uplatňování ochrany krajinného rázu dle § 12 zák.č. 114/1992 Sb. Ve smyslu zákona je možno ochranu KR uplatňovat všude. Je využívána však zejména v následujících územích: velkoplošná ZCHÚ, přírodní parky, volná krajina nechráněná dle jiných předpisů vesnická zástavba (pokud se jedná o zástavbu, která výrazně spoluvytváří ráz krajiny - rázovitost, neopakovatelnost krajinné scény a dílčích scenerií) příměstská zástavba (pokud se jedná o zástavbu, která výrazně spoluvytváří ráz krajiny - rázovitost, neopakovatelnost krajinné scény a dílčích scenerií) městská zástavba (v územích, kde se v urbanistické struktuře výrazně uplatňují přírodní celky - ozeleněné svahy, hřbety, terénní dominanty, vodní plochy),v územích, kde jsou přítomny lokality s významnými přírodními hodnotami

Litovelské Pomoraví - vyhodnocení území CHKO z hlediska ochrany krajinného rázu (Vorel a kol. 2001)

Posouzení vlivu navrhovaného stožáru firmy Eurotel na krajinný ráz

Podrobné posouzení dálnice D8 z hlediska vlivu stavby na krajinný ráz

Rámcové posouzení variant silničního okruhu v úseku Kopanina - Březiněves (Vorel a kol. 2000)

ÚNOSNOST VLIVU ZÁMĚRU NA KRAJINNÝ RÁZ (ve smyslu § 12) JAK SE ZORIENTOVAT V SITUACI, KDYŽ JSEM IDENTIFIKOVALI A OKLASIFIKOVALI ZNAKY KR, URČILI MÍRY VLIVŮ NAVRHOVANÉHO ZÁMĚRU NA TYTO ZNAKY A NEVÍME JEDNOZNAČNĚ PRO JAKÝ ZÁVĚR SE ROZHODNOUT? JE MOŽNO PŘEHODNOTIT VÝSLEDKY HODNOCENÍ POMOCÍ JEDNODUCHÝCH KRITÉRIÍ ÚNOSNOSTI

KRITÉRIA ÚNOSNOSTI (VOREL 2007) I. VÝRAZNOST A ČITELNOST KRAJINNÉHO RÁZU II. PROSTOROVÝ (VIZUÁLNÍ) KONTEXT S VÝZNAMNÝMI ZNAKY A HODNOTAMI PŘÍRODNÍ KULTURNÍ A HISTORICKÉ CHARAKTERISTIKY III. VIZUÁLNÍ EXPONOVANOST LOKALITY ZÁMĚRU IV. VZTAH K MĚŘÍTKU KRAJINY

VÝRAZNOST A ČITELNOST KRAJINNÉHO RÁZU

KONTEXT S VÝZNAMNÝMI HODNOTAMI PŘÍRODNÍ NEBO KULTURNÍ A HISTORICKÉ CHARAKTERISTIKY

VIZUÁLNÍ EXPONOVANOST LOKALITY NAVRHOVANÉHO ZÁMĚRU (STAVBY)

VZTAH K MĚŘÍTKU KRAJINY

VZTAH K MĚŘÍTKU KRAJINY

VZTAH K MĚŘÍTKU KRAJINY

KOMENTÁŘ K MĚŘÍTKU KRAJINY MĚŘÍTKO KRAJINY (Z POHLEDU RÁZU KRAJINY) JE DÁNO MĚŘÍTKEM ČLOVĚKA – JEHO FYZICKÝMI VLASTNOSTMI A SCHOPNOSTMI (např. schopnost obsáhnout prostor zrakem a pohybem) INFORMATIVNÍ ZNAKY MĚŘÍTKA KRAJINY JSOU DÁNY ZKUŠENOSTÍ : STAVBY (zejména tradiční) VEGETAČNÍ PRVKY ČLENĚNÍ KRAJINY TRADIČNÍMI ZPŮSOBY HOSPODÁŘSKÉHO VYUŽITÍ

Děkuji za pozornost… …a po obědě budu pokračovat !