SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Polysacharidy.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
VY_52_INOVACE_ZBP1_5064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.

Vznik sacharidů Fotosyntéza Probíhá v rostlinách obsahujících chlorofyl (zelené listové barvivo), za přítomnosti světla a tepla 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2

Rozdělení sacharidů podle cukerných jednotek Monosacharidy obsahují jen jednu jednotku: např. glukóza, fruktóza, galaktóza Disacharidy obsahují dvě jednotky : např. sacharóza, maltóza, laktóza Polysacharidy obsahují více (n) jednotek: např. šrob, celulóza, glykogen

Zástupci monosacharidů Glukóza (= krevní cukr, hroznový cukr) Vlastnosti: bílá práškovitá látka, ve vodě rozpustná Výskyt: např. v medu, hroznovém vínu Význam: zdroj energie V nemocnicích – „umělá výživa“ = vodný roztok glukózy Onemocnění: diabetes (cukrovka), zvýšená hladina glukózy v krvi v důsledku nedostatku hormonu inzulínu

Zástupci monosacharidů Fruktóza (= ovocný cukr) Vlastnosti: bílá práškovitá látka, ve vodě rozpustná, má vyšší sladivost než běžné sladidlo Výskyt: např. ve zralých plodech ovoce, spolu s glukózou tvoří hlavní součást medu Pozor: v játrech se přeměňuje na tuky => obezita

Zástupci monosacharidů Galaktóza Obsažena: v mateřském mléce savců Vlastnosti: nemá sladkou chuť Galaktosemie – porucha trávení galaktózy, maminky nemohou kojit. Jedinci musí celý život dodržovat bezgalaktózovou dietu.

Vznik disacharidů 2 C6H12O6 → C12H22O11+ H2O Sloučením dvou molekul monosacharidů vzniká disacharid a vyloučí se molekula vody.

Zástupci disacharidů Sacharóza (řepný cukr, třtinový cukr) Složení: z molekuly glukózy a molekuly fruktózy Vlastnosti: bílá, ve vodě rozpustná látka, sladká chuť, má konzervační účinky Použití: nejběžnější sladidlo, k výrobě cukrovinek, džemů, sirupů, marmelád, k výrobě karamelu (E 150) – hnědé potravinářské barvivo V lidském těle se přeměňuje na tuky => obezita.

Zástupci disacharidů Maltóza (= sladový cukr) Vlastnosti: krystalická látka, ve vodě dobře rozpustná Vznik: ze škrobu při klíčení zrn ječmene Naklíčené obilky ječmene se používají při výrobě piva

Zástupci disacharidů Laktóza (= mléčný cukr) Obsažena v mateřském mléce savců Lidské mléko obsahuje v 1 litru 6,7 g laktózy Použití: pomocná látka při výrobě tabletek různých léků a vitamínových přípravků

Vznik polysacharidů n C6H12O6 → (C6H10O5)n+ n H2O Z mnoha tisíc molekul (n) vzniká obrovská molekula = makromolekula

Rozdělení polysacharidů Rostlinný polysacharid Živočišný polysacharid Funkce stavební celulóza ------------ Funkce zásobní škrob glykogen

Zástupci polysacharidů Škrob Výskyt: zásobní látka zelených rostlin (hlízy, zrna rostlin, plody luštěnin) Vlastnosti: bílá pevná ve studené vodě téměř nerozpustná látka Použití: součást potravin, zahušťování pokrmů, škrobení prádla, výroba lepidel

Zástupci polysacharidů Glykogen živočišný škrob, zásobní látka živočichů a hub uložen v játrech a svalech sportovci mají 2 – 3x vyšší množství glykogenu než průměrní lidé

Zástupci polysacharidů Celulóza (=buničina) stavební rostlinný polysacharid Výskyt: dřevo, oplodí bavlníku, len,… Použití: k výrobě papíru, vaty, textilií, umělého hedvábí, celofánu, bezdýmého střelného prachu, jako plnidlo při výrobě tabletek různých léků a vitamínových přípravků Pro člověka nestravitelná (vláknina).

Otázky a úkoly I 1) Jak se nazývá reakce, při níž se z anorganických látek tvoří v rostlinách látky organické. Vyjmenuj podmínky, za nichž tento děj probíhá. Ze seznamu látek vyber reaktanty a produkty zmíněné reakce a sestav rovnici, uprav ji (vyčísli). Nabídka: O2, CO, HNO3, NaOH, H2O, H2SO4, HCl, CO2, NaCl, C6H12O6, MgCl2 2) Přiřaď správné názvy k následujícím monosacharidům: A fruktóza 1 krevní cukr B glukóza 2 ovocný cukr 3 hroznový cukr 3) Proč sportovci, studenti, vrcholoví manažeři, těžce pracující lidé potřebují zvýšený přísun glukózy ? 4) V čem je obsažena galaktóza? 5) Který hormon nejvíce ovlivňuje množství glukózy v krvi? Kde tento hormon v lidském těle vzniká? Jak se jmenuje onemocnění spojené s nedostatkem příslušného hormonu?

Otázky a úkoly II 1) Přiřaď správné názvy k následujícím disacharidům: A sacharóza 1 řepný cukr B maltóza 2 třtinový cukr C laktóza 3 sladový cukr 4 mléčný cukr Z čeho se vyrábí karamel, k čemu se používá jako E 150? Kterému nápoji dodává typickou barvu? Proč je vhodné omezovat spotřebu řepného cukru? Kterými látkami je v nápojích nahrazován? Jakým anglickým slovem jsou označovány nápoje bez cukru? 4) Uspořádej sacharidy podle klesající sladivosti podle následujících informací: Maltóza – vzniká při klíčení zrn ječmene, je obsažena v pivovarském sladu a najdeme ji v pivě. Má stejnou energetickou hodnotu jako sacharóza, je však mnohem méně sladká. Její sladivost je však vyšší než sladivost laktózy Laktóza- podílí se na zajištění výživy mláďat, má menší sladivost než maltóza Sacharóza – má větší sladivost než glukóza, ale menší než fruktóza 5) Doplň věty: Sacharin je…………………………. Je zhruba 400x sladší než fruktóza a přibližně 700x sladší než sacharóza. Sacharidy se v ústech účinkem bakterií mění na kyseliny. Ty pak naleptávají zubní sklovinu a způsobují zvýšenou ……………. zubů.

Otázky a úkoly III 1) Rozděl následující polysacharidy, celulóza, škrob, glykogen, podle původu na rostlinné a živočišné a podle funkce na stavební a zásobní. 2) Proč vytvářejí polysacharidy obrovské makromolekuly? K čemu se používá celulóza (5 př.) a škrob (2 př.)? 4) Proč se provádí škrobení prádla? 5) Průměrný člověk má v zásobě 250 – 400 g glykogenu. U sportovců to může být až 800 g. Tato zásoba je u sportovců vyčerpána po 30 – 90 minutách fyzické zátěže. Ze kterých potravin lze zásobu glykogenu co nejrychleji obnovit? Ze které suroviny se nejčastěji získává celulóza pro výrobu papíru? 7) Celulóza, je nejrozšířenější látka vyprodukovaná živými organismy. Ročně v živých organismech vzniká 100 miliard tun celulózy. Celulóza a některé z dalších polysacharidů, např. pektiny, tvoří tzv. vlákninu. Jaký význam má vláknina v potravě? Které potraviny ji obsahují?