3/1 DAŇOVÁ SOUSTAVA EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Tato prezentace byla vytvořena
2/1 ODMĚŇOVÁNÍ V LH EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Název projektu: Moderní škola
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Soustava daní Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
1/2 ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
1/3 fungování tržní ekonomiky
3/1 SPECIFIKA EKONOMIKY LH (18 HODIN) EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
1/2 FUNGOVÁNÍ TRŽNÍ EKONOMIKY EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
1/4 FUNGOVÁNÍ TRŽNÍ EKONOMIKY EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
6_1 Cenné papíry a kapitálový trh
EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
4_4 Podnik, majetek podniku a hospodaření podniku (28 hodin)
5_2 MARKETING EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ. 5.3 Marketingový mix 116.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Daňová soustava – nepřímé daně I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Základy daní úvod do českého daňového systému
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Účtování DPH účet 343.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Druhy daní Daně FO.
Základní prvky daňové techniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_20_Fiskální politika TEMA:Finanční gramotnost.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daňový systém ČR Rozdělení daní. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Účtování DPH účet 343.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

3/1 DAŇOVÁ SOUSTAVA EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ

3.1 Základní daňové principy Daně jsou významným příjmem státu (okolo 50%). Daňový systém je solidární – výhody čerpají i ti, kteří nepřispívají (děti, důchodci). Tlaky na stát: potřebuje vybrat co nejvíce občané a firmy chtějí zaplatit co nejméně tlak mezinárodního obchodu na sjednocení daňových systémů stát musí respektovat sociální únosnost daní zajištění vybíratelnosti a vymahatelnosti daní 54-56

3.1 Základní daňové principy Základní principy daňového systému ČR: spravedlnost zdanění – stejné podmínky pro různé typy subjektů (domácí i zahraniční) všeobecnost zdanění – podléhají všechny typy vlastnictví účinnost zdanění – vhodným zdaněním stimulovat žádoucí aktivity harmonizace – sbližování naší daňové soustavy se systémy EU

Daňová struktura Daně přímé: 1.daň z příjmu FO a PO 2.daň z nemovitostí 3.daň dědická, darovací a z převodu nemovitostí 4.daň silniční Daně nepřímé: 1.daň z přidané hodnoty 2.daň spotřební 3.daň ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny (daň k ochraně životního prostředí, ekologická daň) 58

Základní pojmy daňového systému: Poplatník Plátce Základ daně Daň Sazba daně Daně důchodové Daně majetkové Daně univerzální Daně selektivní FO nebo PO, z jehož peněz je daň hrazena FO nebo PO, která má ze zákona povinnost peníze odvést státu vypočítaná částka, kterou plátce odvádí FU částka, ze které se vypočítá daň platí poplatníci podle druhu a velikosti nemovitého majetku, majetkových převodech a využívání motorových vozidel pro podnikání (2,3,4) platí poplatníci podle výše svého příjmu (1) procentem vyjádřený poměr daně k základu daně

3.1.1 Daň z přidané hodnoty (DPH) Nepřímá univerzální daň, tvoří část ceny výrobků a služeb Přesuny zboží v rámci EU: dodání – zboží do jiného členského státu EU pořízení – zboží z jiného členského státu EU Zahraniční obchod s nečlenskými státy: vývoz – náš export mimo EU dovoz – náš import ze zemí mimo EU 59-62

3.1.1 DPH Předmětem daně je: prodej zboží nebo nemovitostí v tuzemsku poskytnutí služby plátcem DPH v tuzemsku pořízení zboží z jiného státu EU za úplatu dovoz z nečlenských zemí EU 63-66

3.1.1 DPH A. Uplatňování DPH v tuzemsku Poplatník – kupující Plátce – prodávající Sazby daně: základní – 21% snížená – 15% - na zboží a služby uvedené v příloze 1 a 2 zákona Osvobození od daně – výchova a vzdělávání, poštovní služby, … Zdaňovací období čtvrtletní měsíční Přednosti DPH: Všeobecnost zdanění Zdanění spotřeby Platím jen to, co jsem přidal Lehká sledovatelnost Sbližování se se systémy EU Nevýhody DPH: Velká administrativní náročnost DPH vybírají finanční úřady (A + B) nebo celnice (C)

3.1.1 DPH B. Uplatňování DPH při obchodu se zeměmi EU firma z ČR zasílá zboží do EU firmě, která je plátcem DPH. Nechá si průkazně potvrdit, že zboží dodala a prodává bez DPH. DPH přizná firma, která zboží obdržela. firma z ČR pořizuje zboží z jiného státu EU bez DPH a je povinna ho přiznat v ČR dle českého zákona.

3.1.1 DPH C. Uplatňování DPH při obchodu s nečlenskými státy EU Základ DPH se vypočte: celní hodnota zboží + clo + spotřební daň = základ daně Při vývozu zboží mimo EU se DPH neplatí, je třeba dokázat, že zboží opustilo EU. Anglicky termín pro DPH je Value Added Tax (VAT).

Kontrolní otázky: 1.Jak velkou částí příjmu státního rozpočtu jsou daně? 2.Která daň je nejlépe harmonizována s EU? 3.Vyjmenuj daně přímé. 4.Vyjmenuj daně nepřímé. 5.Vysvětli rozdíl mezi plátcem a poplatníkem. 6.Vysvětli rozdíl mezi dodáním a vývozem. 7.Jaké jsou sazby DPH? 8.Uveď příklad použití snížené sazby v LH. 9.Co je mimo jiné osvobozeno od DPH? 10.Jaké zdaňovací období je u DPH? 11.Jaká je anglická zkratka pro DPH?

Seznam obrázků Obr. 54Pahl, Georg; Die Vernichtungsmachine, rechts der Spalt, wo durch Wasserdampf und Messer das Papiergeld vollständig zermalmt wird.; ,_Vernichtung_von_Papiergeld.jpg; CC-BY-SA-3.0; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_ ,_Vernichtung_von_Papiergeld.jpg Obr. 55User:Darwinek; Billboard of the ODS (Civic Democratic Party) saying "Low taxes", in Olomouc-Holice, Czech Republic; CC-BY-SA-3.0; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olomouc_8112.jpg Obr. 56Original uploader was Hajor at en.wikipedia; Women washing clothes in ditch alongside Main Road in Mumbai, India.; CC-BY-SA-3.0; Hajoren.wikipediahttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:India.Mumbai.01.jpg Obr. 57Volker Thies; Schloss Hadamar, Justitia-Statue, Deutschland; CC-BY-SA-3.0; Obr. 58Ad Meskens.; The Money changers, copy of Maarten van Reymerswale, De stadsontvanger (City tax collector) in the Royal Museum of Fine Arts, Antwerp; CC-BY-SA- 3.0; Ad Meskenshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:RISD_Tax_Collectors.jpg?uselang=cs Obr. 59Penz crane GmbH, Österreich; FN i; Holzladekran in Z-Form; CC-BY-SA-3.0; Obr. 60Edal Anton Lefterov; А woodcutter donkey, carrying firewood in Rila mountain, Bulgaria; CC-BY-SA-3.0; Obr. 61Jebulon; Stacked wood; CC0 1.0; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bois_coup%C3%A9_structure.jpg Obr. 62Tequask; A log truck on NF 83 (National Forest Road) in Gifford Pinchot National Forest with Mt. St. Helens in distance.; CC-BY-SA-3.0; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Logging_Near_Mount_St._Helens_-_1982.jpg Obr. 63http://jakubzapl.unas.cz/fotogalerie/odvoz-drivi/odvoz03.html; http://jakubzapl.unas.cz/fotogalerie/odvoz-drivi/odvoz03.html Obr. 64http://jakubzapl.unas.cz/fotogalerie/zemedelstvi/zem13.html; http://jakubzapl.unas.cz/fotogalerie/zemedelstvi/zem13.html Obr. 65Antti Leppänen; Volvo FH16 lumber truck in Pyhäjärvi, Finland; CC-BY-SA-3.0; Antti Leppänen Obr. 66Photographic Collection from Australia; ullock Team hauling timber; CC-BY-2.0; Photographic Collection

Literatura KUPČÁK, V.: Ekonomika lesního hospodářství. Brno, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, s. ISBN ŠVARCOVÁ, J. a kol.: Ekonomie – stručný přehled. Zlín: Nakladatelství a vydavatelství Ing. Jena Švarcová, PhD., CEED, s. ISBN SAMUELSON, P., A., NORDHAUS, W., D.: Ekonomie. Praha, Svoboda, s. ISBN