Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický okruh: Finanční gramotnost Název materiálu: Daňová soustava - poplatky Číslo materiálu: VY_62_Finanční gramotnost_1.A_FG_02/20 Autor: Ing. Vladimír Kasík Datum tvorby: Použité zdroje zmíněny v závěru.

2 Anotace Znalost daňové soustavy a soustavy poplatků v ČR je základním stavebním kamenem finanční gramotnosti mladých lidí.

3 Daňová soustava Poplatky
Daně jsou příjmem státního rozpočtu s výjimkou daní z nemovitostí, ty jsou příjmem obcí, stejně jako mnohé poplatky.

4 Správcem daní je finanční úřad
Co je zdaňováno v ČR: Příjmy občanů a podnikatelů Konečná spotřeba zboží při nákupu spotřebitelem Nemovitý majetek, movitý majetek pro účely podnikání a příjmy z převodu tohoto majetku

5 Formy daní Daně přímé: Povinnost je přímo u poplatníka daně
Z příjmů fyzických a právnických osob Daň z nemovitostí Daň dědická, darovací Daň silniční Daň k ochraně životního prostředí

6 Dělení přímých daní Důchodové: Daň z příjmu fyzických osob
Daň z příjmu právnických osob B. Daně majetkové: Daň silniční (z vozidla k podnikání) Daň z nemovitostí (roční platby) Daň dědická, darovací, z převodu nemovitostí

7 Daně nepřímé Jsou obsaženy v ceně zboží, služeb nebo statků Daň z přidané hodnoty – kolik je základní a snížená? Daň spotřební – v jakých druzích zboží se odvádí?

8 Poplatky Jsou dalším zdrojem příjmů do státního nebo regionálního rozpočtu: Správní poplatky: ŘP, OP, CP, stavební povolení, poplatek za výpis z rejstříku trestů, obch. rejstříku Soudní poplatky: za soudní úkony a operace Místní: lázeňské, rekreační, odvoz odpadků, za držení psa.

9 Zdroj: Z. Mendl, J. Zlámal: Ekonomie nejen k maturitě, Computer Media Kralice na Hané, 2007, ISBN: kliparty MS Office


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický."

Podobné prezentace


Reklamy Google