Představení reformních zákonů. Nové zákony – hlavní novinky  Stanovení jednotných podmínek poskytování zdravotních služeb  Zásadní změna postavení pacienta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Ochrana osobnostního práva ve zdravotnictví
Právní problematika pitvy
Dokumentace k zajištění BOZP
Odrazový můstek reformy zdravotnictví v oblasti zdravotních služeb
Ing. Alena Šalátová Odbor zdravotnictví
Koordinační středisko transplantací, Praha
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Ochrana osobnostního práva ve zdravotnictví
Inspekce kvality sociálních služeb
Právo na duševní a tělesnou integritu
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Postup při úmrtí a pitvy
PRVNÍ ZÁSAH NA MÍSTĚ ČINU
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Systém kontrolní činnosti SEI
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Správa sociálního zabezpečení
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Dokumentace k zajištění BOZP
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE Praha, 6. listopad 2008.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Zdravotnictví a nová legislativa Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE
Představení reformních zákonů
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Správa sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Transkript prezentace:

Představení reformních zákonů

Nové zákony – hlavní novinky  Stanovení jednotných podmínek poskytování zdravotních služeb  Zásadní změna postavení pacienta  Jasné stanovení práv a povinností pacientů  Větší důraz na kvalitu a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb  Zřízení nových registrů  Změny v ohledávání těl zemřelých, provádění pitev  Změny ve specifických zdravotních službách  Zvýšení dostupnosti zdravotnické záchranné služby  Lepší součinnost mezi poskytovateli zdravotnické záchranné služby a poskytovateli lůžkových zdravotních služeb  Vymezení kompetencí ministerstva zdravotnictví a krajů

Nové zákony – přínos pro pacienty  Ještě kvalitnější a bezpečnější zdravotní péče  Dostupnější a rychlejší zdravotní záchranná služba  Možnost získání informací o tom kdy, kde a kdo je ošetří  Více možností domoci se svých práv  Větší ochrana práv  Možnost konzultovat diagnózu s dalším lékařem

Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování

Zákon o zdravotních službách – hlavní novinky  Stanoví jednotné podmínky pro udělování oprávnění k poskytování zdravotních služeb pro všechny poskytovatele (státní i nestátní)  Bude definován pojem „zdravotnické zařízení“; stanoveny druhy a formy zdravotní péče  Dojde k zásadní změně postavení pacienta, který se stane hlavním účastníkem procesu poskytování zdravotních služeb  Jasně stanoví práva a povinnosti pacientů, poskytovatelů zdravotních služeb a zdravotnických pracovníků  Práva budou vymahatelná, za neplnění povinností budou ukládány sankce

 Možnost přerušení poskytování zdravotních služeb až na 1 rok; bude umožněno pozastavení poskytování zdravotních služeb  Důraz kladen na kvalitu a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb  Nakládání se zdravotnickou dokumentací  Vedení Národního zdravotnického informačního systému, včetně vedení zdravotních registrů  Zřízení nových registrů - Národní registr poskytovatelů a Národní registr zdravotních pracovníků  Problematika ohledání těla zemřelého, provádění pitev  Šetření stížností na poskytování zdravotní služeb  Kompetence správních úřadů k provádění kontroly Zákon o zdravotních službách – další úpravy

 Poskytování zdravotních služeb se souhlasem  Právo na veškeré informace o jeho zdravotním stavu  Právo vzdát se práva na tyto informace  Právo nahlížet do zdravotnické dokumentace, na pořízení opisů a kopií informací shromážděných o jeho zdravotním stavu  Právo určit osoby, které mají nárok na informace o zdravotní stavu, mohou nahlížet do zdravotnické dokumentace  Právo přijímat návštěvy  Právo vyžádat si odborný názor na poskytování zdravotních služeb od jiného lékaře  Svobodná volba poskytovatele zdravotní služby  Dříve vyslovená přání  Právo podat stížnost Zákon o zdravotních službách – práva pacienta

 Praktický lékař zajistí péči o své registrované pacienty nepřetržitě, a to včetně prohlídek těl zesnulých  Za zajištění prohlídek těl zemřelých bude odpovídat kraj  Zajistit informovanost pacientů o jejich právech a povinnostech  Vést zdravotnickou dokumentaci v souladu s právními předpisy  Zachovat mlčenlivost  Zajistit předávání informací o zdravotním stavu pacienta mezi jednotlivými poskytovateli  Zajistit zástup v době nepřítomnosti pro potřeby akutních případů  Děti hospitalizovat odděleně od dospělých  Zavést interní hodnocení kvality a bezpečí, sledovat spokojenost pacientů, hlásit nežádoucí události Zákon o zdravotních službách – povinnosti poskytovatelů zdravotních služeb

 Stížnost může podat pacient nebo osoba blízká  Stížnost šetří poskytovatel, při nesouhlasu s vyřízením krajský úřad  Ministerstvo zdravotnictví řeší stížnost pouze pokud byla služba poskytována na území více krajů  Možno ustanovit pro potřeby posouzení odborníka nebo nezávislou odbornou komisi (zákon stanoví její složení)  Zákon stanoví lhůty pro vyřízení stížnosti  Stěžovateli bude sdělen závěr šetření a informace o tom, jak a kdy budou odstraněny zjištěné nedostatky  Krajský úřad uloží poskytovateli nápravná opatření – sankce Zákon o zdravotních službách – stížnosti

 Účelem je posoudit podle národních hodnotících standardů organizační a odbornou úroveň poskytování zdravotní služby z hlediska jejich kvality a bezpečnosti  Hodnocení může provádět právnická osoba, která získala od ministerstva zdravotnictví oprávnění k hodnocení  Právnická osoba zveřejní hodnotící standardy, metodiku hodnocení a s poskytovatelem uzavře smlouvu, na jejímž základě provede do 1 roku zhodnocení kvality a bezpečí.  Certifikát o splnění podmínek se vydává na dobu 3 let Zákon o zdravotních službách – hodnocení kvality

Zákon o specifických zdravotních službách

Zákon o specifických zdravotních službách upravuje  Práva a povinnosti pacientů a poskytovatelů nad rámec obecných úprav  V souladu s právem EU lékařské ozáření  Asistovanou reprodukci  Umělé ukončení těhotenství  Sterilizaci  Kastraci  Změnu pohlaví transsexuálních osob  Psychochirurgické výkony  Lidské genetické dědictví a klonování  Ověřování nových poznatků použitím metod dosud nezavedených v klinické praxi  Posudkové zdravotní služby  Pracovně lékařské služby  Ochranné léčení

Zákon o specifických zdravotních službách - zdravotní služby poskytované za zvláštních podmínek  Ze zdravotních nebo z jiných než zdravotních důvodů  Písemná žádost pacienta a písemný souhlas pacienta  U pacientů nezletilých nebo zbavených způsobilosti k právním úkonům souhlas zákonného zástupce, souhlas odborné komise a soudu  Poučení pacienta o povaze výkonu, následcích a rizicích  Informace podána před svědkem

Zákon o specifických zdravotních službách - lékařské ozáření  Stanoveny povinnosti pro poskytovatele:  zpracování místních radiologických standardů  provádět interní klinický audit  zajistit provedení externího klinického auditu  Stanoveny podmínky výběru právnické osoby, která bude provádět externí klinické audity

Zákon o specifických zdravotních službách - ochranné léčení  Stanovena práva pro poskytovatele zdravotní služby:  zákaz konkrétní návštěvy  zákaz používání telefonu  nepovolit vycházku  Pacient musí být seznámen se svými právy a povinnostmi  Stanoveny povinnosti pro pacienty:  podrobit se léčebnému postupu či osobní prohlídce  umožnit kontrolu osobních věcí

Zákon o zdravotnické záchranné službě

Zákon o zdravotnické záchranné službě stanovuje  J ednotné podmínky pro poskytování zdravotnické záchranné služby s cílem zajistit její dostupnost  Podmínky financování zdravotnické záchranné služby  Pravidla součinnosti mezi poskytovateli zdravotnické záchranné služby a poskytovateli lůžkových zdravotních služeb  Práva a povinnosti členů výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby  Podmínky pro zajištění připravenosti poskytovatelů zdravotnické záchranné služby na řešení krizových situací  Kompetence ministerstva zdravotnictví a krajů  Sankce

Zákon o zdravotnické záchranné službě – dostupnost ZZS  Dojezdovost činí 10 až 20 min., a to v návaznosti na počet obyvatel s trvalým či hlášeným pobytem v jednotlivých obcích nebo městských částech  Počet a rozmístění výjezdových základen na území kraje je stanoven plánem pokrytí území kraje výjezdovými základnami  Předpokládá se vybudování cca 40 nových stanovišť

Zákon o zdravotnické záchranné službě – součinnost poskytovatelů akutní lůžkové péče při poskytovaní ZZS  Poskytovatel akutní lůžkové péče musí např.:  zřídit urgentní příjem nebo kontaktní místo  předávat informace o volném počtu lůžek kontaktnímu místu  informovat operační středisko o provozních závadách

Zákon o zdravotnické záchranné službě – oprávnění členů výjezdových skupin  Členové výjezdových skupin budou:  oprávněni vstupovat do cizích objektů  požadovat od fyzických osob věcnou a osobní pomoc  Možnost neprovedení zásahu, pokud by byly ohroženy životy a zdraví členů výjezdové skupiny nebo pokud by měl být zásah prováděn za podmínek, ke kterým nejsou školeni

Děkuji za pozornost!