3. téma Daňové systémy 2. část, nepřímé daně. Daňové systémy - Osnova 1. Nepřímé daně - charakteristika -výnosy a struktura 2. Teorie a praxe nepřímých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Daně.
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Objem a struktura trhu. Průmyslový řetězec Skládá se ze všech sektorů průmyslu, které jsou zapojeny do realizace výrobku Proces od získávání surovin přes.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Spotřební a ekologické daně Označení materiálu:
Daň z přidané hodnoty.
Odvod DPH Příklad: Prodáme českému zákazníkovi naše zboží za Kč. Protože jsme plátci DPH, musíme tento obchod zdanit daní z přidané hodnoty, nejčastěji.
Daň z přidané hodnoty – úvodní informace
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Spotřební a energetické daně
4. téma Mezinárodní zdanění.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Výpočet celní hodnoty, cla a daní
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Daňová teorie a politika
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: 1. Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která.
Finanční a rozpočtové právo
Spotřební daně nepřímé, selektivní, ze spotřeby Rozpočtové určení
Účtování DPH účet 343.
Teorie důchodových, majetkových, spotřebních a ekologických daní
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Ekonomika pivovarského průmyslu
Zdanění alkoholu Michal Radvan
Harmonizace daní v EU.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.
Spotřební daně Obsah přednášky 1. Historie spotřebních daní 2. Základní pojmy a techniky 3. Sazby a výnos daní ze spotřeby 4. Harmonizace.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Spotřební daně. Uvalena na výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), levné výrobky, které.
Alkohol a kouření: proč je v ČR tak málo motivovaných k prevenci? Spotřební daň jako zdroj příjmu státního rozpočtu i možný nástroj regulace spotřeby?
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
12. přednáška Daně ze spotřeby. Daně ze spotřeby - Osnova 1. Úvod, základní pojmy, výnosy 2. DPH 3. Daně spotřební 4. Harmonizace v EU.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Akcízy s využitím materiálů P. Mrkývky
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Základní pojmy daňové teorie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Regulační funkce spotřebních daní
Účtování DPH účet 343.
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

3. téma Daňové systémy 2. část, nepřímé daně

Daňové systémy - Osnova 1. Nepřímé daně - charakteristika -výnosy a struktura 2. Teorie a praxe nepřímých daní 2a) DPH 2b) spotřební a ekologické daně

Daně ze spotřeby Jsou ukládány nepřímo výrobcům a obchodníkům s tím, že se přenesou do ceny výrobků a služeb pro spotřebitele. Fakticky je mají platit spotřebitelé v ceně. Mezi nepřímé daně patří i cla. V EU jsou harmonizovány

Z historie Vyvinuly se z tzv. akcízů, což byl výběr různých poplatků, daní, cel, mýtného apod. Platily se při dovozu, vývozu a převozu zboží, na trzích, apod. Později se rozdělily na dva směry: 1. Daň z určitého zboží (dobytek, sůl, tabák, koření apod.) 2. Daň z obratu

Daně ze spotřeby všeobecné - ukládané na všechny obraty jako % ceny (DPH) ze specifických zboží a služeb (spotřební). Předmětů takto zdaněných je malý počet, ale daně mají velké výnosy, tzv. akcízy

Všeobecné spotřební daně 1. Jednorázové - výrobková - z VO obratu - z MO obratu 2. Vícerázové - obratová (kaskádovitá) - DPH

Charakteristika nepřímých daní Jsou in rem (nezohledňují poplatníka) Jsou regresívní (chudší lidé mají větší sklon ke spotřebě) Neodrazují tolik od práce jako důchodová daň

Podíl 5000/HDP v r Zeměpodíl na HDPpodíl na celkových daních USA4,618,2 Německo10,429,4 Česká republika11,236,2 Slovensko11,234,1 Velká Británie11,632,7 Švédsko13,326,3 Portugalsko13,636,7 Maďarsko15,238,4 Dánsko16,033,0 Turecko16,249,5 Island16,341,0 OECD průměr*11,532,1

Podíl daní všeobecných a ze specifických zboží a služeb na spotřebních daních (2003) 5110/510063% 5120/510037%

Zavádění DPH Poprvé zavedena ve Francii 1967 Poté ji postupně přijímají další země – podmínka členství v EHS (EU) Dnes více než 130 zemí světa Není v USA, Austrálii

Vlastnosti DPH Neutrální - % daně v ceně je stejné Vhodná pro mezin. obchod – dá se vrátit při vývozu Menší daňové úniky – řetěz plátců Může zdanit i služby Velké výnosy pro stát Složitá administrativa

Fungování DPH v EU Dodávky obchodní se zdaňují v zemi určení, ale vývozce má nárok na odpočet ve své zemi Nákup pro vlastní spotřebu se zdaňuje v zemi nákupu (občané EU mohou nakupovat výrobky s služby v kterékoliv zemi, přičemž v jejich zemi se už nezdaňují)

Vývoz z EU Osvobozen od DPH – daň se vrátí

Dodávky spotřebitelům – občanům EU – princip země původu 2 výjimky: Dodávky zboží ze zásilkových obchodů se zdaňují sazbou země určení a jsou příjmem jejího rozpočtu Koupě automobilů, motorových člunů a letadel, (nových do 6 měsíců), jsou zdaňovány v zemi kupujícího, tedy v zemi registrace, bez ohledu na zemi původu.

Minimální sazby DPH v EU Základní 15 % Snížená 5 % Mohou existovat nejvýše dvě snížené

Sazby DPH v roce 2006 Zeměsnížená sazbazákladní sazba Japonsko-5 Kanada-7 (15) Švýcarsko3,6/ 2,47,6 N. Zéland-12.5 Švédsko12/612/25 Lucembursko3/6/1215 Německo716 Španělsko7/416 V. Británie5/017,5 Portugalsko12/519 Řecko8/3/4/6/1319 Nizozemí6/019 ČR519 Slovensko-19 Francie5,519,6 Rakousko1020 Itálie4/1020 Belgie621 Irsko12,521 Finsko12/522 Polsko0/722 Norsko12/724 Dánsko025 Maďarsko025 OECD*X18

Vlastnosti SD Mají nápravný účel Jsou regresivní (chudí nejen relativně, ale u tabáku dokonce absolutně více konzumují) Neelastická poptávka – velký výnos

 „“horizontální direktiva“: obecná ustanovení a pohyb a skladování výrobků podléhajících spotřebním daním,  „strukturální direktivy“: vymezuje základy spotřebních daní; v současné době podléhají akcízům minerální oleje a další energetické suroviny, alkoholické nápoje a tabákové výrobky,  d direktivy o sazbách“: upravují sbližování sazeb spotřebních daní. Legislativa EU – Spotřební daně

Daňové sklady Pokud se výrobky pohybují v EU mezi daňovými sklady, jsou v režimu odkladu daně. Daň se uloží až při vyskladnění ke spotřebě sazbou této země.

Spotřební daně v EU Minerální oleje a energetické suroviny Tabákové výrobky Alkoholické nápoje Pivo Víno

Fungování SD v EU Podobné jako u DPH Princip země spotřeby u obchodního zboží Princip země původu u nákupů občanů EU Vývoz z EU bez daně Dokud se zboží v EU neprodá konečnému spotřebiteli, je v režimu odkladu daně

Nepřímé daně - ČR: pět přechodných období a trvalých výjimek: DPH snížená 5 % sazba u tepla pro domácnosti DPH 5 % u stavebních prací za účelem bydlení (konec r. 2007) (pak  15 %)

Nepřímé daně - ČR: Daň z cigaret a tabákových výrobků postupně na úroveň EU (do konce roku 2007) DPH trvalé osvobození od registrace samostatní podnikatelé (výdělek ročně  ) pěstitelské pálení trvalá výjimka (daň ve výši 90 Kč z litru místo 235) (týká se pěstitelů) Harmonizované sazby alkoholických nápojů, piva a energet. surovin porostou

Cigarety – osobní spotřeba Z Česka lze vyvézt do Belgie, Británie, Dánska, Finska, Irska, Německa, Rakouska a Švédska bez daně maximálně 200 kusů cigaret pro osobní spotřebu. Pro ostatní země EU platí čtyřikrát vyšší limity.