KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU PENÍZE ŠKOLÁM Učíme se pro život 2010 – 2013 reg. č. CZ 1.07/1.4.00/
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
PT – obecná charakteristika
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Výhody & nevýhody tvorby Projektu podpory zdraví vzhledem k tvorbě Školního vzdělávacího programu Tomáš Blaha SZÚ Praha 2005.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Systém kurikulárních dokumentů
Vzdělávání a jeho kategorie
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Soubor vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot Kompetence potřebuje každý jedinec pro své osobní naplnění a rozvoj, pro.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Základní škola, Praha 2, Londýnská 34
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY I
(komentovaný přehled)
Výzkumný ústav pedagogický v Praze PhDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. Rámcové vzdělávací programy jako cesta zkvalitňování vzdělávání v ČR.
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Průřezová témata.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř ČMeS, Praha
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
aktuální problémy současného světa
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
Reforma školství v ČR.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. KISK FF MU Brno Seminář Olomouc, 4. listopad 2015 Knihovníci a tajemství kurikula aneb RVP, KK a ŠVP.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Zkušenosti z tvorby ŠVP PhDr. Maria Bezchlebová NÚOV Září 2008.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Reforma školství v ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Transkript prezentace:

KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.

VÝCHODISKA („AXIOMY“) REFORMY zvýšení vzdělávací autonomie škol – umožnit školám svobodnější rozhodování, pokud jde především o volbu vzdělávacích cest, metod výuky, struktury vzdělávacího obsahu a do jisté míry i jeho výběru akcent na získávání klíčových kompetencí – tedy na určitý soubor vědomostí, dovedností a postojů podstatných pro osobní rozvoj jedince a jeho aktivní zapojení do společnosti a uplatnění v životě; měly by být osvojovány a rozvíjeny na daném druhu škol a vytvářet základ pro další vzdělávání v rámci celoživotního učení

DŮSLEDKY VÝCHODISEK REFORMY dvouúrovňové kurikulum důsledek axiomu a) - úroveň státu → RVP - úroveň školy → ŠVP 2. pojetí vzdělávacího obsahu důsledek axiomu b)

SYSTÉM KURIKULÁRNÍCH DOKUMENTŮ ŠKOLNÍ ÚROVEŇ STÁTNÍ ÚROVEŇ RVP PV ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY (ŠVP) OSTATNÍ RVP* RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY (RVP) RVP ZV RVP GV RVP SOV NÁRODNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ (NPV) Systém kurikulárních dokumentů Legenda: RVP PV – Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání; RVP ZV – Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; RVP GV – Rámcový vzdělávací program pro gymnaziální vzdělávání; RVP SOV – Rámcový vzdělávací program (programy) pro střední odborné vzdělávání. * Ostatní RVP – rámcové vzdělávací programy, které kromě výše uvedených vymezuje školský zákon – Rámcový vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání, Rámcový vzdělávací program pro jazykové vzdělávání, případně další.

RVP ZV, RVP GV: důležité principy vymezuje základní vzdělávací úroveň pro všechny absolventy daného druhu školy, tzn. škola musí tento rámec ve svém ŠVP zachovat, ale může ho obohacovat podle vlastních vzdělávacích záměrů, potřeb a zájmů žáků i regionálních podmínek nabízí jednu z možných strukturací vzdělávacího obsahu, kterou si ovšem škola může při dodržení určitých podmínek různým způsobem modifikovat koncepčně RVP GV navazuje na RVP ZV, pracuje se stejnými kategoriemi, má stejné pojetí

RVP ZV, RVP GV: základní kategorie cíle vzdělávaní – určeny státem, jeden ze stěžejních cílů: utvářet a rozvíjet klíčové kompetence klíčové kompetence – do velké míry určují pojetí vzdělávacího obsahu vzdělávací obsah – RVP určuje jen základní závaznou úroveň pro všechny absolventy daného druhu škol - vzdělávací oblasti a obory - průřezová témata rámcový učební plán (RUP)

KLÍČOVÉ KOMPETENCE kompetence k učení kompetence k řešení problémů kompetence komunikativní kompetence sociální a personální kompetence občanské kompetence pracovní (jen v RVP ZV) www.vuppraha.cz, rubrika Trendy vzdělávání v Evropě; DeSeCo www.portal-stat.admin.ch/deseco/index.htm www.eurydice.org/Documents/survey5/cs/CCC.pdf

VZDĚLÁVACÍ OBSAH: principy RVP vymezuje pouze základní úroveň vzdělávacího obsahu závaznou pro všechny absolventy daného druhu škol, který škola může dále, uzná-li to za vhodné, rozšiřovat. RVP nabízí jen jednu z možných strukturací vzdělávacího obsahu, kterou si škola může při dodržení určitých podmínek různým způsobem modifikovat (např. propojováním dílčích témat, tematických celků a okruhů, či celých vzdělávacích oborů nebo i oblastí).

VZDĚLÁVACÍ OBSAH: vzdělávací oblasti a obory Jazyk a jazyková komunikace obory: Český jazyk a literatura, Cizí jazyk Matematika a její aplikace obor: Matematika a její aplikace Člověk a příroda obory: ZV-Fyzika, Chemie, Přírodopis, Zeměpis; GV- Fyzika,Chemie, Biologie, Geografie, Geologie) Člověk a společnost obory: ZV-Dějepis, Výchova k občanství; GV – Občanský a společenskovědní základ, Historie Člověk a svět práce obor: Člověk a svět práce Informační a komunikační technologie obor: Informační a komunikační technologie Člověk a zdraví obory: Výchova ke zdraví, Tělesná výchova Umění a kultura obory: ZV- Hudební výchova, Výtvarná výchova; GV – Hudební obor, Výtvarný obor Člověk a jeho svět obor: Člověk a jeho svět –jen v ZV

VZDĚLÁVACÍ OBLASTI tato strukturace vzdělávacího obsahu není závazná, ale dané pojetí zdůrazňuje mezioborové přesahy vzdělávacích oborů a může být inspirací při propojování jejich obsahů členění na vzdělávací oblasti neznamená, že sdružené vzdělávací obory je nutné na úrovni ŠVP propojovat (či integrovat)

STRUKTURA VZDĚLÁVACÍ OBLASTI Charakteristika: vyjadřuje pojetí oblasti jako celku, její roli v rámci vzdělávaní na daném druhu školy Cílové zaměření oblasti: čím vzdělávací oblast jako celek přispívá k rozvíjení klíčových kompetencí Vzdělávací obory: základ pro tvorbu vyučovacích předmětů v ŠVP

VZDĚLÁVACÍ OBSAH OBORU Očekávané výstupy: závazné a zároveň ověřitelné výsledky vzdělávaní (žák: popíše, porovná, zhodnotí, změří…) vyjadřují stupeň osvojení vzdělávacího obsahu z pohledu vzdělávacího oboru v ŠVP jsou očekávané výstupy rozpracovány a „rozfázovány“ tak, aby se zajistilo, že jich žák na konci studia dosáhne Učivo: prostředek k dosažení očekávaných výstupů, v RVP ZV doporučené, v RVP GV povinné v ŠVP specifikováno

VZDĚLÁVACÍ OBLAST Člověk a příroda OBORY – RVP ZV Fyzika Chemie Přírodopis Zeměpis OBORY – RVPGV Fyzika Chemie Biologie Geografie Geologie

PRŮŘEZOVÁ TÉMATA: zásady nedílná součást vzdělávacího obsahu s formativním a průřezovým charakterem každé průřezové téma se z obsahového hlediska člení na tematické okruhy všechna průřezová témata musí škola do svého ŠVP zařadit, rozhoduje ovšem o rozsahu jejich zařazení (které tematické okruhy a jejich části, do jaké hloubky) a o formách výuky průřezovým tématům lze věnovat samostatné vyučovací předměty nebo lze zařadit jejich obsah do vzdělávacího obsahu jiného oboru, resp. jiných oborů

PRŮŘEZOVÁ TÉMATA: přehled RVP ZV Osobnostní a sociální výchova Výchova demokratického občana Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech Multikulturní výchova Environmentální výchova Mediální výchova RVP GV Výchova k sociálním dovednostem Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech Multikulturní výchova Environmentální výchova Mediální výchova

RÁMCOVÝ UČEBNÍ PLÁN RVP ZV RVP GV

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM (ŠVP) v něm škola rozpracuje složky RVP na úroveň školy, podle jejích požadavků a podmínek vzdělávací obsah jednotlivých oborů je v něm rozčleněn do vyučovacích předmětů, které se nemusí shodovat se vzdělávacími obory pro vyučovací předměty se v něm zpracovávají učební osnovy zpracuje se v něm ŠUP (školní učební plán), který musí splňovat základní parametry RUP z RVP musí obsahovat základní způsoby hodnocení žáka a autoevaluace školy

STRUKTURA ŠVP identifikační údaje charakteristika školy charakteristika ŠVP učební plán učební osnovy hodnocení žáků a autoevaluace školy http://www.vuppraha.cz/index.php?op=sections&sid=295 ŠVP ZV ŠVP GV

RIZIKA REFORMY nepřijetí hlavních myšlenek reformy pedagogy na školách problémy s vytvářením ŠVP na školách problémy spojené se vzděláváním učitelů jak v pregraduální tak postgraduální fázi atd.

MANUÁL Metodická pomoc školám při vytváření ŠVP http://www.vuppraha.cz/index.php?op=sections&sid=295

METODICKÝ PORTÁL www.rvp.cz podpora realizace kurikulární reformy metodicko-praktické materiály ze všech vzdělávacích oborů, které může učitel využít při výuce materiály týkající se tvorby ŠVP atd.