Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních
Advertisements

Digitální učební materiál
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Školení zaměstnanců Kvalita, environment a BOZP
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Û ČESKÁ REPUBLIKA. Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2011 v odborových organizacích Asociace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
P ŘIJÍMÁNÍ PRACOVNÍKŮ Přijímání pracovníků představuje řadu procedur, které následují poté, co vybraný uchazeč o zaměstnání je informován o tom, že byl.
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Ů ČESKÁ REPUBLIKA. Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2010 v odborových organizacích Asociace.
Č. 561/2004 Zákon o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE místo konání:KULK Liberec datum konání:
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
4.přednáška.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
Dokumentace k zajištění BOZP
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Individuální vzdělávací plán
Prezentaci vytvořila: Jiřina Hamplová, ředitelka.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Název opory – Pracovní úrazy Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
BOZP při práci ve výškách
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Správa sociálního zabezpečení
Název projektu: Moderní škola
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení Harrachov
Interní předpisy hotelu
Poznatky z kontrol agentur práce
VY_32_INOVACE_Sikorova_
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Ostatní evidence
Bezpečnost ve škole a školském zařízení
Evidence pracovních úrazů a další evidence
Liberecký inspektorát ČŠI
Zkušenosti a poznatky o praxích a výuce ve zdravotnických oborech Zdeněk Hon
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci ZÁKLADNÍ POŽADAVKY
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Požární prevence v bytových domech
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Kontrola prací s cytostatiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
OZNÁMENÍ ÚRAZU POSTUP.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.
Povolení pro práce se zvýšeným rizikem
Transkript prezentace:

Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě

Oblast BOZ a BOZP  Je řadou ředitelů odsunuta až na poslední místo v řadě řešených úkolů. Většinou na ní nezbývá čas ani prostředky.  Je řešena, „až když se něco stane.“.  Ředitel nemá vhodnou ruku při výběru osoby odborně způsobilé v prevenci rizik.

Nejčastější závady a nedostatky:  a) v dokumentaci BOZP a PO  b) zjištěné fyzickou kontrolou

Závady v dokumentaci  Používání dokumentace někoho jiného (včetně podpisu a razítka jiné školy/zařízení).  Neevidování nebo chybná evidence pracovní (jeden zaměstnanec stihne v osmihodinové pracovní době dvě a více prací) doby, včetně přestávky na jídlo a oddech.  Nepřizpůsobení dokumentace z jiného typu školy/školského zařízení.

Závady v dokumentaci (pokračování)  Chybí smlouvy s lékařem poskytujícím pracovně lékařské služby.  Lékařský posudek nemá předepsané náležitosti (zejména chybí posudkový závěr s poučením o možnosti podat návrh na přezkoumání a platnost posudku).

Závady v dokumentaci (pokračování)  Je-li v jedné budově více zaměstnavatelů, zapomíná se ve smlouvách o pronájmu na řešení otázek BOZP a PO, včetně zajišťování revizí.  V dokumentaci o rizicích je zapomínáno na děti, žáky, studenty a další osoby.  Dokumentace není přizpůsobena rizikům vyskytujícím se ve škole/školském zařízení.

Závady v dokumentaci (pokračování)  Chybí opatření pro případ zdolávání mimořádných událostí.Nácvik evakuace  Není určen potřebný počet zaměstnanců, kteří organizují první pomoc (proškolených a vybavených ve spolupráci s lékařem pracovně lékařské péče).  V dokumentaci chybí obsah a četnost školení o právních a ostatních předpisech.

Závady v dokumentaci (pokračování)  Osobní ochranné pracovní prostředky (dále OOPP) nejsou poskytovány, zejména žákům, podle vlastního seznamu.  Seznam OOPP nebývá zpracován na základě vyhodnocení rizik a konkrétních podmínek práce.  Používání OOPP není prokazatelně kontrolováno.

Závady v dokumentaci (pokračování)  V Knize úrazů chybí zejména data narození zraněných, zda a kým byl úraz ošetřen, zapomíná se i na datum úrazu.  Záznamy o úrazech nejsou zasílány nejpozději do pátého dne následujícího měsíce zdravotní pojišťovně dítěte,žáka, studenta (zdrav.pojišťovna se zaměňuje s pojišťovnou, u které jsou škola nebo zařízení pojištěny pro případ odpovědnosti za škody) a České školní inspekci. Chybí aktualizace záznamů.

Závady v dokumentaci (pokračování)  Ředitel jako zaměstnavatel zapomíná organizovat nejméně jednou v roce prověrky BOZP na všech pracovištích. Zjištěné nedostatky neodstraňuje!  Zaměstnavatel, zaměstnávající 26 a více zaměstnanců, nezajišťuje plnění úkolů v prevenci rizik osobou odborně způsobilou v prevenci rizik.

Závady zjištěné kontrolou na místě  Podlahy nejsou rovné a odolné proti poškození.  Na schodištích (3 a více schodišťových stupňů) chybí ochranná zařízení (madla).  Na zdech (stropech) je plíseň.  Schodišťové rameno začíná bezprostředně za dveřmi.  Okraje ramp (školní jídelny) nejsou vybaveny vhodným ochranným zařízením proti pádu.

Závady zjištěné kontrolou na místě (pokračování)  Zahradní prvky (průlezky, kolotoče, houpačky, lavičky, pískoviště) vykazují řadu závad.  Chybí oplocení. Případně je oplocení poškozeno.  Opadává omítka vně i vni budov.  Na zahradě jsou keře s jedovatými plody.  Hřiště mají poškozený povrch.  Kanály nejsou zapuštěny, tvoří nerovnosti podlahy.

Závady zjištěné kontrolou na místě (pokračování)  Nevhodně naprojektované zásuvky.  Poškozené vedení.  Trvale jsou využívány prodlužovací přívody.  Elektrické přívody u PC nejsou vedeny v tzv.„husích krcích“, ale změť šňůr leží na zemi.  Chybí ochranné kryty na strojích.

Závady zjištěné kontrolou na místě (pokračování)  Chybí žárovky, zářivky a ochranné kryty na osvětlení.  Chybí tzv. „záslepky“ v zásuvkách ve školách a zařízeních, kde jsou malé děti.  Prodlužovací přívody jsou užívány trvale.  Nikdo neřeší řády pro chov, očkování, případně alergické reakce při chovu zvířat.

Děkuji za pozornost a doufám, že bude někdy lépe i v oblasti BOZ a BOZP. Šárka Seifertová, Osoba odborně způsobilá v prevenci rizik