Systém kurikulárních dokumentů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Učební plán. Rámcový učební plán rámcový učební plán uvádí vzdělávací obory, ze kterých škola vytváří ve školním učebním plánu vyučovací předměty rámcový.
Kurikulum ve školní TV Kurikulum – koncepce, pojetí a obsah edukace
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
1. TVORBA STUDIJNÍHO ZAMĚŘENÍ Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího zaměření popsaného v RVP ZUV Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek Studijní.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Metodická podpora úprav RVP ZV
ČŠI a vlastní hodnocení školy
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Rámcový vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
InspIS ŠVP pro ZV, SV.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Studijní zaměření Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího obsahu popsaného v RVP ZUV. Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek. Studijní zaměření.
Časté otázky a chyby související s tvorbou studijního zaměření Mgr. Jiří Taufer, Ph.D.
KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY I
Výzkumný ústav pedagogický v Praze PhDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. Rámcové vzdělávací programy jako cesta zkvalitňování vzdělávání v ČR.
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Kurikulum.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Rámcový vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání.
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
aktuální problémy současného světa
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Komparace ŠVP gymnázií Zkušenosti z praxe ČŠI Zpracovala PhDr. Renáta Ševčíková Brno, 17. června 2010.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Zkušenosti z tvorby ŠVP PhDr. Maria Bezchlebová NÚOV Září 2008.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
PHmax ve středním vzdělávání
Kurikulum: obsah školní edukace
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Systém kurikulárních dokumentů Národní program vzdělávání . Státní úroveň Rámcové vzdělávací programy RVP GV RVP PV RVP ZV Jiné RVP RVP SOV Manuály Školní úroveň Školní vzdělávací programy Portál

Struktura RVP ZV Část A Vymezení RVP ZV Část B Charakteristika oboru základní vzdělávání - odkazy na zákon Část C Pojetí a cíle RVP ZV Klíčové kompetence Vzdělávací oblasti Průřezová témata Rámcový učební plán Část D Vzdělávání žáků se spec. vzdělávacími potřebami a žáků mimořádně nadaných Podmínky pro realizaci RVP ZV Zásady pro tvorbu ŠVP Slovníček použitých výrazů Příloha - RVP ZV upravený pro žáky s mentálním postižení

Část A Systém kurikulárních dokumentů Principy, z nichž vycházejí všechny RVP Principy RVP ZV Tendence ve vzdělávání navozované a podporované RVP ZV

Část A Vstupní část vymezuje: - základní vztahy v kurikulární reformě a místo RVP ZV v systému kurikulárních dokumentů základní principy, na nichž je RVP ZV budován inovativní tendence ve vzdělávání navozované a podporované RVP ZV Pro tvorbu ŠVP nemá tato část přímý význam, jde spíše: - o pochopení základních vztahů a tendencí a jejich promítnutí do způsobu uvažovaní o vzdělávání na dané škole, o ŠVP a jeho konkrétní podobě

Část B Charakteristika oboru základní vzdělání Povinnost školní docházky Organizace základního vzdělávání Hodnocení výsledků vzdělávání Získání stupně vzdělání a ukončování základního vzdělávání

Část B Část propojující RVP ZV se školským zákonem - odkazuje na § 36 - 56 školského zákona, které mají souvislost s realizací základního vzdělávání podle RVP ZV a ŠVP. S RVP ZV a ŠVP souvisejí i další paragrafy školského zákona, na něž Část B neodkazuje a které jsou platné pro kurikulární reformu jako takovou: - vzdělávací programy, vyučovací jazyk a vzdělávání národnostních menšin, vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných, organizace vzdělávání ve školách, ředitel školy, Rada školy, ČŠI aj. Pro tvorbu ŠVP má Část B spíše nepřímý význam.

Část C Pojetí a cíle základního vzdělávání Klíčové kompetence Vzdělávací oblasti - charakteristika, cílové zaměření vzdělávací oblasti, vzdělávací obsah Průřezová témata Rámcový učební plán

Část C - Pojetí a cíle Kapitola vymezující pojetí základního vzdělávání na 1. a 2. stupni a určující cíle základního vzdělávání. Význam kapitoly Pojetí a cíle ZV je v tom, že: - navozuje způsob práce se žáky a stanovuje, co je ve snažení škol podstatné, k čemu má škola ve vzdělávání směřovat. Při tvorbě ŠVP se projeví: v charakteristice ŠVP - při formulování výchovných a vzdělávacích strategií školy

Část C Klíčové kompetence Kapitola vymezuje 6 klíčových kompetencí na úrovni výstupu ze základního vzdělávání. Podstata klíčových kompetencí je v tom, že: - představují předpokládaný výsledek celého základního vzdělávání srovnatelný s výsledky vzdělávání v jiných zemích. Při tvorbě ŠVP se projeví: - v charakteristice ŠVP, v rozpracování učebních osnov jednotlivých předmětů i v části týkající se hodnocení žáků a autoevaluace školy

Část C Vzdělávací oblasti Stěžejní část celého RVP ZV, která vymezuje obsah základního vzdělávání. Každá z 9 vzdělávacích oblastí obsahuje: - charakteristiku vzdělávací oblasti, její cílové zaměření a vzdělávací obory s očekávanými výstupy a učivem Pro tvorbu ŠVP má část zcela zásadní význam v tom, že: je podkladem pro tvorbu učebních osnov

Část C Průřezová témata Část vymezující nadpředmětová témata a činnosti jako povinnou součást základního vzdělávání. Do RVP ZV bylo zařazeno 6 průřezových témat. Pro tvorbu ŠVP mají průřezová témata zásadní význam v tom, že: doplňují vzdělávací obsah a budou tedy ovlivňovat jak učební plán, tak především učební osnovy ŠVP.

Část C Rámcový učební plán Kapitola podstatná pro organizaci vzdělávání na škole. Rámcový učební plán stanovuje: celkové počty hodin na 1. a 2. stupni ZV minimální počty hodin pro jednotlivé vzdělávací oblasti - vázanou a volnou disponibilní časovou dotaci poznámky pro vymezování předmětů a nakládání s pevnou a disponibilní časovou dotací. Pro tvorbu ŠVP má podstatný význam: je podkladem pro konkrétní učební plán školy a pro vymezení jednotlivých předmětů ovlivňuje tím i podobu učebních osnov.

Část D Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Vzdělávání žáků mimořádně nadaných Podmínky … pro realizaci RVP ZV Zásady pro tvorbu ŠVP

Část D Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Vzdělávání žáků mimořádně nadaných Tyto kapitoly vymezují obsahová a organizační opatření pro výuku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků mimořádně nadaných. Při tvorbě ŠVP se obsah těchto kapitol odrazí: v charakteristice ŠVP, v UP a v konkrétním znění učebních osnov.

Část D Podmínky pro realizaci RVP ZV Část týkající se podmínek vymezuje optimální a minimální stav vhodný (potřebný) pro realizaci vzdělávání podle RVP ZV. Pro tvorbu ŠVP má kapitola podstatný význam: promítne se do charakteristiky školy i do charakteristiky ŠVP, případně do konkrétních charakteristik jednotlivých předmětů v učebních osnovách i do konkrétního obsahu předmětů

Část D Zásady pro tvorbu ŠVP Struktura ŠVP ZV Identifikační údaje Charakteristika školy a školního vzdělávacího programu stručná charakteristika školy charakteristika školního vzdělávacího programu Učební plán učební plán pro 1. a 2. stupeň poznámky k učebnímu plánu Učební osnovy název vyučovacího předmětu charakteristika vyučovacího předmětu vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Hodnocení žáků a autoevaluace školy pravidla pro hodnocení žáků autoevaluace školy a její evaluační činnost

Manuál a vzdělávací portál Manuál - metodický text přibližující postup tvorby ŠVP z RVP ZV (s konkrétními příklady) Portál - Internetová podoba kurikulárních dokumentů a realizace vzdělávání podle nich; průběžně doplňovaná nabídka praktických příkladů tvorby ŠVP, námětů pro výuku podle ŠVP, podnětů pro hodnocení žáků i autoevaluaci školy atd.

Co nás ještě čeká Vytištění a distribuce RVP ZV Dopracování a vytištění Manuálu Vzdělávání koordinátorů tvorby ŠVP pro všechny školy realizující základní vzdělávání Dopracování a vytištění přílohy k RVP ZV Příprava ŠVP na všech školách Ověřování výuky podle ŠVP Vyhodnocení zkušeností z ověřování Plošné zahájení výuky podle ŠVP