... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Advertisements

... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
ROK Rok, to je koloběh událostí, které se opakují
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Průlet liturgickým rokem
1. Pán Bůh je láska, dal svého Syna, Pán Bůh je láska, miluje mne
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Celostátní setkání mládeže Žďár nad Sázavou.
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
1. Jedno jsme, v Duchu svatém, jedno jsme v Ježíši
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
KDO JE JEŽÍŠ? 1.JEŽÍŠ JE NÁŠ PÁN A VŠECH KRÁLŮ KRÁL, JÁ HO DOBŘE ZNÁM, //:ON MI ŽIVOT DAL://
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Ježíšova velekněžská modlitba I
Náboženská literatura
MODLITBA SVATÉHO RŮŽENCE
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
Poselství o spáse Marc Chagall ( ) Fraumünster - vitráže.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Průlet liturgickým rokem
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015Foto: morgueFile  starokřesťanský hymnus,  oslava Boha Otce a Syna.
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy.
Matoušovo evangelium.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Křesťanství B. Trojanová.
Řád mše svaté.
Ježíš.
Digitální učební materiál
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Transkript prezentace:

... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)

Hlas SLOVA Je to hlas, který vstoupil na scénu na počátku stvoření, když přerušil mlčení nicoty: „Na počátku… Bůh řekl: buď světlo“ a bylo světlo… ZJEVENÍ

Boží slovo je však také u kořenů lidských dějin. Muž a žena, kteří jsou „obrazem a podobou Boha" (srov. Gn 1,27), a nesou tedy v sobě božský otisk. Mohou navázat rozhovor se svým Stvořitelem, nebo se mohou od něho vzdálit a odmítnout ho hříchem.

A uložil Izraeli, aby uchovával a znovu psal tyto desky svědectví: „Na kameny napíšeš co nejzřetelněji všechna slova tohoto zákona“ (Dt 27,8). Další etapa, kterou prochází Boží hlas: etapa psaného slova - svatá Písma. Již Mojžíš sestoupil z vrcholu hory Sinaj „s dvěma deskami svědectví“.

První dvě kapitoly Lukášova evangelia: Slovo vstupuje do konkrétních lidských dějin Jak se v těchto dnech ozývá hlas Slova v tvých dějinách?

1. a 2. kapitola Lukášova evangelia v liturgii 3. neděle C v mezidobí Slavnost Narození Jana Křtitele Slavnost Neposkvrněného početí Panny Marie 4. neděle adventní B Slavnost Nanebevzetí Panny Marie 4. neděle adventní C Slavnost Narození Páně Slavnost Matky Boží Svátek Uvedení Páně do chrámu Svátek Svaté rodiny B i C Slavnost sv. Josefa Sláva na výsostech Zdrávas Maria Kantikum Panny Marie Zachariášovo kantikum Simeonovo kantikum

Duchu Boží, který ses vznášel nad vodami při stvoření světa, utiš v nás chaos dne a hluk zbytečných slov a uschopni nás k vnímání hlasu Slova. Duchu, který v nás vyslovuješ jméno našeho Otce - Stvořitele, uč nás vždy toužit po rozhovoru s Otcem s takovou vroucností a důvěrou, s jakou s ním promlouval náš Pán Ježíš. Sestupuj k nám, když tě v jednotě s celou církví vzýváme; otvírej nám Písmo, abychom na jeho stránkách nacházeli Ježíše, který je Cesta, Pravda a Život a po setkání s ním „malovali“ evangelium naším životem.

Z papežova poselství k XXV. světovému dni mládeže: „Naslouchejte Bohu, který má pro každého z vás plán lásky.“ (po setkání nad Knihou následuje adorace před Slovem )