DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A JAKOSTNÍ TŘÍDY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: dělení, hovězí, maso, jakost, třídy Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, 412 01 Litoměřice
JAKOSTNÍ TŘÍDY Hovězí maso dělíme do čtyř jakostních tříd
I. Jakostní třída svíčková, kýta, nízký roštěnec II. Jakostní třída plec, podplečí, vysoký roštěnec 1 III. Jakostní třídy žebra, pupek, hrudí, oháňka, veverka IV. Jakostní třída hlava, kližka, zákrčí 1. http://www.toppotraviny.cz/hovezi-maso/hovezi-svickova-4-5-lbs-irsko
DĚLENÍ HOVĚZÍ KÝTY 1. Kližka 2. Ořech 3. Vrchní šál 4. Spodní šál 5. Květová špička http://www.cojeco.cz/index.php?zal=2&id_desc=11372&s_lang=2&a_type=2
DĚLENÍ HOVĚZÍ PLECE 1. Kližka 2. Husička 3. Kulatá plec 4. Velká plec 5 – 6. Loupaná plec http://www.cojeco.cz/index.php?zal=2&id_desc=11372&s_lang=2&a_type=2
DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA http://www.farmaurekyorlice.cz/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid=0&func=viewcategory&id=28
http://www. dlabanecbrno. cz/serendipity/index. php http://www.dlabanecbrno.cz/serendipity/index.php?/archives/48-Deleni-hoveziho-masa.html
ZDROJ: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6