Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava www.ostrava.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 12. dubna 2010
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Společné jednání nad otázkami koncepčních možností budoucího financování sportu v Libereckém kraji. Financování sportu ve Statutárním městě Liberec Vypracoval:
Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Aktivity města Ostravy v ochraně ovzduší Ing. Dalibor Madej Statutární město Ostrava, náměstek primátora Statutární město Ostrava.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Koncepce environmentální bezpečnosti
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Statutární město Ostrava
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Příprava na programovací období Teze meziobecní spolupráce Jaromír Jech XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Operační program Životní prostředí
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
VÝBOR PRO FINANCOVÁNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE BESIP (VFNS) Informace o činnosti výboru pro jednání Rady vlády pro BESIP , Praha.
Ing.Miroslava Rýparová
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Slezské zemské muzeum Zkušenosti s projekty financovanými ze strukturálních fondů EU Zkušenosti s projekty financovanými ze strukturálních fondů EU 5.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Setkání s generálními sekretáři Rady pro fondy SRR Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
DOTACE A TRANSFERY Z ÚČETNÍHO HLEDISKA A JEJICH VLIV NA HOSPODAŘENÍ
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Operační program životní prostředí
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Stipendia města Ostrava
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Transkript prezentace:

Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava

Aktivity města v oblasti ovzduší Mezi aktivity města patří: Žaloba na stát Komunikace s MŽP Analýzy a studie Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší Setkání s polskými představiteli z Katovic a Slezského vojvodství – spolupráce Projekty pro zlepšení ŽP (prezentace náměstek D. Madej) Město Ostrava v rámci svých možností přispívá ke zlepšení stavu životního prostředí. Aktivity města v oblasti ovzduší

Žaloba na stát Město Ostrava podalo žalobu na ochranu před nezákonným zásahem podle části třetí zákona-- č. 150/2002 Sb., soudního řádu správního, kde žalovaným je Česká republika (Vláda České republiky, Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo dopravy). Zpracovalo také materiál „Konkrétní opatření k zlepšení kvality ovzduší na území statutárního města Ostravy“ v němž vyčíslilo náklady na konkrétní opatření pro zlepšení kvality ovzduší, jež bude požadovat po vládě ČR, v částce cca milionů korun. Aktivity města v oblasti ovzduší

Studie a analýzy Město Ostrava si nechalo zpracovat odborníky Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě Analýzu závislosti meteorologických veličin a kvality ovzduší, ve které hodnotili naměřená data o kvalitě ovzduší za posledních 6 let. Analyzována byla data z celkem šesti monitorovacích stanic, provozovaných Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě a Českým hydrometeorologickým ústavem, za období let 2006–2011. Cílem analýzy bylo stanovit možný původ prašného aerosolu, sledovat jeho pohyb a současně zhodnotit vliv meteorologických podmínek na kvalitu ovzduší v Ostravě. Pro hodnocení původu prašného aerosolu byla použita speciální metoda „Zpětných trajektorií“. Aktivity města v oblasti ovzduší

Studie a analýzy Krátkodobý program pro zlepšení kvality ovzduší Město Ostrava nechalo také zpracovat souhrn konkrétních technických opatření ke zlepšení ovzduší, která budou realizována do roku Krátkodobý program ke zlepšení kvality ovzduší se věnuje zejména třem klíčovým oblastem ovlivňujícím kvalitu ovzduší – realizaci zeleně, snižování emisí v dopravě a energetickým úsporám ve veřejných budovách. Aktivity města v oblasti ovzduší

Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší Zhoršenou kvalitou ovzduší trpí zejména děti a mládež, proto byl usnesením zastupitelstva města 26. května 2010 zřízen Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší. Slouží pro účely péče o zdraví dětí bydlících v nejvíce ohrožených částech města. Zdrojem příjmu tohoto fondu jsou dotace z rozpočtu města, finanční dary a příspěvky od právnických a fyzických osob a jiné zdroje. Tyto prostředky lze použít na organizovanou rekreaci dětí mateřských a základních škol na ozdravné pobyty, školy v přírodě apod. Aktivity města v oblasti ovzduší

Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší Aktivity města v oblasti ovzduší

Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší Aktivity města v oblasti ovzduší

Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší Aktivity města v oblasti ovzduší

Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší Aktivity města v oblasti ovzduší

Spolupráce s Poláky V nejhorších smogových epizodách pochází podle studie ZÚ v Ostravě až ¾ škodlivých látek v ovzduší z Polska. Proto se vedení město rozhodlo polskou stranu kontaktovat, a to nikoliv formou konfrontace, ale se žádostí o spolupráci. Představitelé vedení Ostravy a Katovic se sešli u jednacího stolu již 3 krát, naposledy 22. listopadu, kdy byli jednání přítomni i zástupci MSK a Slezského vojvodství a odborníci na životní prostředí. Aktivity města v oblasti ovzduší

Spolupráce s Poláky Česká a polská strana se shodly na vytvoření pracovní skupiny, která připraví opatření pro zlepšení kvality ovzduší na obou stranách hranice. Je zapotřebí celý proces urychlit v řádu několika měsíců tak, aby obě národní vlády mohly konkrétní projekty a jejich financování z peněz Evropské unie zařadit do programovacího období Aktivity města v oblasti ovzduší

Děkuji za pozornost. Aktivity města v oblasti ovzduší