V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Provázanost stavebního zákona a o vodovodech a kanalizacích
Advertisements

Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík.
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
DOSTAVBA KANALIZAČNÍ SÍTĚ A KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY Moravská Třebová - projekt odkanalizování Udánek, Sušic, Boršova a modernizace ČOV.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nástroje územního plánování
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Autor: ING. LIBOR VOSÁHLO
Integrovaná střední škola, Slaný
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
Novostavba rodinného domu
Ochrana proti zpětnému proudění vody
(kanalizační přípojky)
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Voda Jaroslav Martykán 79974
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Integrovaná střední škola, Slaný
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Program Podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizaci Odbor vodovodů a kanalizací Vypracoval: Ing. Jan Žák Místo.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Zneškodňování odpadních vod v malých obcích
Vodohospodářské aktuality
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Podpora vodohospodářské infrastruktury Zlín,
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
TLAKOVÁ KANALIZACE KLY – TUHAŇ HOŘENÍ VINICE
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Možnosti dotací na řešení zásobování pitnou vodou
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Odbor životního prostředí MHMP
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
Plochy a pozemky veřejných prostranství
o vodovodech a kanalizacích
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Ing. Radek Hospodka MZe, Odbor dozoru a regulace vodárenství
Pozemkové právo I. Prezentace případu z praxe
Kanalizační Přípojky F-M
Stavební právo.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Ing. Miloslava Melounová
Právní problematika břehových porostů
VLIV KANALIZACE NA ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Připojení nemovitostí Dolina a Svaté
BERNARDOV - ČOV A TLAKOVÁ KANALIZACE
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Právní aspekty domovních a malých ČOV
INFORMACE OBČANŮM O GRAVITAČNÍ A TLAKOVÉ KANALIZACI
Informace stavebníkům před proJEKTOVÁNÍM kanalizačních přípojek
Základní práva a povinnosti vlastníků a provozovatelů VaK
Transkript prezentace:

V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích Vás žádáme o výklad, v jakých případech a za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace uvedené v ust. § 1 odst. 3 tohoto zákona, zejména pak na oddílné kanalizace určené k odvedení srážkových vod. Definice § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích uvádí: Vodoprávní úřad může na návrh nebo z vlastního podnětu rozhodnutím stanovit, že se tento zákon vztahuje též na vodovody a kanalizace uvedené v odstavci 3, jestliže je to v zájmu ochrany veřejného zdraví, ochrany zdraví zvířat nebo ochrany životního prostředí a jsou-li na vodovod nebo kanalizaci připojeni alespoň 2 odběratelé. Z dikce tohoto ustanovení vyplývá, že nelze prohlašovat za kanalizace pro veřejnou potřebu kanalizace k odvádění povrchových vod vzniklých z vod srážkových aniž by došlo k odůvodnění a není nám známo odůvodnění, které by se vytahovalo na všechny srážkové kanalizace. Nelze tedy rozhodnout, že všechny kanalizace k odvádění povrchových vod vzniklých z vod srážkových v obci jsou kanalizace pro veřejnou potřebu. Možné je to v případech, kdy takové kanalizace mají specielní objekty např. zdrže k odsazení splachů nebo zpoždění odtoku, čerpací stanice, specielní vsakovací zařízení. Lze to tedy tam, kde je nutný odborný dohled na provoz. Uliční vpusti jsou součástí komunikace a komunikace mají své vlastníky. Je tedy především věcí těchto subjektů, aby se o svá zařízení starali.

Dále žádáme o výklad k problematice dělení kanalizačních objektů na kanalizaci pro veřejnou potřebu a kanalizační přípojku v případě tlakových a podtlakových kanalizačních systémů. Jak pohlížet na objekty, které jsou nutné pro provoz této kanalizace pro veřejnou potřebu, ale nacházejí se na pozemku odběratele ? Při tvorbě zákona šlo o vytvoření systému, který by jednoznačně pojmenovával na sebe navazující prvky tak, aby nemohlo docházet k pochybnostem co je jakou částí systému přivádějícího pitnou vodu k odběrateli nebo odpadní vodu od odběratele až k čistírně odpadních vod a do vod povrchových.. Systém tvoří vodovod, vodovodní přípojka a vnitřní vodovod nebo vnitřní kanalizace, kanalizační přípojka a kanalizace, pokud v obou případech postupujeme po směru proudění vody. V §3 odstavci 2 zákona o vodovodech a kanalizacích je definována kanalizační přípojka jako samostatná stavba tvořená úsekem potrubí od vyústění vnitřní kanalizace stavby nebo odvodnění pozemku k zaústění do stokové sítě. Kanalizační přípojka není vodním dílem. Jedním z nejdůležitějších výsledků této definice je to, že nelze za kanalizační přípojku považovat potrubí napojené na něco jiného než na kanalizaci.. Vyloučeny jsou tedy veškeré tak zvané podružné přípojky napojené na jinou přípojku. Z této skutečnosti také vyplývá, že jakékoliv potrubí sloužící pouze jednomu odběrateli je přípojkou.Toto platí i pro tlakovou a podtlakovou kanalizaci. To znamená, že objekt (jímka) s čerpadlem pro tlakovou kanalizaci je součástí kanalizační přípojky a objekt s ventily pro podtlakovou kanalizaci je součástí kanalizační přípojky.

Změna hranice aglomerace v PRVKÚK Ve schválených Plánech rozvoje vodovodů a kanalizací jsou zakresleny hranice aglomerace nad 2000 EO. V přípisech MZe – odboru vodovodů a kanalizací, co se považuje za změnu PRVKÚK, není zahrnuta změna hranic aglomerací. V usnesení vlády ČR k Aktualizaci strategie financování implementace směrnice Rady o čištění městských odpadních vod je uloženo ministrovi zemědělství ve spolupráci s vládou a ministrem ŽP vést seznam aglomerací a na základě podnětů od statutárních zástupců aglomerací a krajů tento seznam aktualizovat. Jaký je tedy postup při požadavku na změnu hranice aglomerace (např. její rozšíření) a jakým aktem lze hranici aglomerace změnit?