Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Radek Hospodka MZe, Odbor dozoru a regulace vodárenství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Radek Hospodka MZe, Odbor dozoru a regulace vodárenství"— Transkript prezentace:

1 Kontrolní činnost a řešení stížností na úseku VaK odborem dozoru a regulace vodárenství
Ing. Radek Hospodka MZe, Odbor dozoru a regulace vodárenství Seminář pro vodoprávní úřady Skalský dvůr 2017 2. – 4. října 2017

2 Úvod V roce 2015 došlo k úpravě systému regulace oboru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu v ČR. Na MZe vznik odboru dozoru a regulace vodárenství. Odbor zahrnuje dvě oddělení: oddělení stížností, kontroly a regulace, oddělení analytické a benchmarkingu. Vznik meziresortního Výboru pro koordinaci regulace oboru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu. (VaK).

3 Úvod Hlavní cíle dozoru a regulace vodárenství:
dohled nad dlouhodobou udržitelností sektoru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu, zvýšení transparentnosti regulace cen pro vodné a stočné, soustavné zlepšování ochrany spotřebitelů.

4 Kontrolní činnost nad vlastníky a provozovateli VaK v ČR
Zaměření kontrol (základní povinnosti uložených ZVK provozovatelům a vlastníkům VaK a také zacílení na povinnosti přímo ve vztahu k odběratelům). Provozní subjekty: povolení k provozování (soulad s VÚME a VÚPE), ( Pozn. evidence majetků je základem pro PFO). existence smluv o provozování, logická návaznost na VÚME a VÚPE, aktuálnost smluvního vztahu provozovatele s odborným zástupcem, existence, platnost kanalizačních řádů, logická návaznost na VÚPE,

5 Kontrolní činnost nad vlastníky a provozovateli VaK v ČR
existence kalkulací cen pro pitnou vodu předanou a odpadní vodu převzatou, logická návaznost na VÚPE a dokument porovnání všech položek výpočtu cen pro vodné a stočné. Provozní subjekty (zacílení na ochranu odběratelů): existence kalkulace cen pro vodné a stočné v příslušném kalendářním roce, soulad fakturovaných cen pro vodné a stočné s kalkulací, povinné náležitosti obsahu smluv o dodávce vody a odvádění (čištění) odpadních vod, existence reklamačního řádu (pokud byl provozovatel k této povinnosti vlastníkem zmocněn).

6 Kontrolní činnost nad vlastníky a provozovateli VaK v ČR
Vlastnické subjekty: existence smluv o provozování, logická návaznost na VÚME a VÚPE, dohody vlastníků provozně souvisejících vodovodů a provozně souvisejících kanalizací, existence, platnost kanalizačních řádů, plán financování obnovy (PFO), realizace PFO a problematika vytváření rezervy finančních prostředků na obnovu, (pozn. možnost doporučení vzešlého s činnosti Výboru VaK). event. prohlídka vybraného objektu úpravny vody, VDJ, ČOV apod.

7 Kontrolní činnost MZe nad vlastníky a provozovateli VaK v ČR
Vlastnické subjekty (zacílení na ochranu odběratelů): Dodržování ustanovení § 8 odst. 5 ZVK, materiál na odbočení přípojek a uzávěr vodovodní přípojky hradí vlastník vodovodu nebo kanalizace, existence reklamačního řádu, povinnost zveřejnění dokumentu porovnání všech položek výpočtu ceny pro vodné a stočné a dosažené skutečnosti v předchozím kalendářním roce.

8 Kontrolní činnost nad vlastníky a provozovateli VaK v ČR
Prioritním cílem je v případě zjištěných nedostatků zjednání nápravy. MZe stanovuje kontrolovaným subjektům termíny ke zjednání nápravy přímo do protokolu. Ve většině případů kontrolované subjekty nedostatky řádně plní v termínech V krajních případech MZe podává podnět k provedení šetření a případnému zahájení správního řízení o pokutě. (příslušnému KÚ, FÚ). V roce 2017 uveřejněna na webu MZe první Zpráva o výkonu kontrolní činnosti nad vlastníky a provozovateli vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu v ČR za r

9 Kontrolní činnost nad vlastníky a provozovateli VaK v ČR

10 Analytická činnost - benchmarking
Od r postupné komplexní seskupovaní a vyhodnocování dat, které se na MZe soustředí. V r uveřejněna na webu MZe první Zpráva z benchmarkingu na základě dat z r Pozn. Sběr dat z oboru VaK, jejich úplnost, věrohodnost a správnost je třeba vnímat jako jeden ze základních předpokladů vedoucí k dosažení vyšší trasparentnosti a také související kontrole v oboru VaK.

11 Analytická činnost - benchmarking

12 Analytická činnost - benchmarking
Na výstupy z analytické činnosti bude třeba nahlížet ve dvojí rovině: - Informační pohled. Tj. jako jeden z možných nástrojů pro návrhy úprav regulace sektoru VaK, jako celku. - Kontrolní.

13 Vyřizování stížností, námětů a žádostí o vysvětlení v rámci problematiky VaK
Vznikem odboru dozoru a regulace vodárenství došlo k posílení role MZe, jako centralizovaného místa pro metodickou pomoc při vyřizování stížností, námětů a žádostí o vysvětlení v rámci široké problematiky VaK. Byly postoupeny k vyřízení některé podněty z jiných resortů, např. MŽP, MMR, MV, ČOI. Převládají stížnosti od odběratelů. V některých případech je nezbytná spolupráce při výměně informací s vodoprávními úřady. Snaha přispět zejména výkladem ZVK k řešení sporů smírnou cestou. Mimo jiné je v odpovědích snaha upozornit také na příklady dobré praxe.

14 Vyřizování stížností, námětů a žádostí o vysvětlení v rámci problematiky VaK
V těch případech, kdy shledáváme názor, že není postupováno v souladu se ZVK, vyzýváme příslušnou stranu sporu o přehodnocení svého postupu nebo přímo ke splnění zákonné povinnosti se stanoveným termínem na vyjádření či odstranění zjištěného stavu. V krajních případech předáváme podnět k provedení šetření příslušnému krajskému úřadu. Zkušenosti možno přenést do činnosti Výkladové komise k ZVK.

15 Vyřizování stížností, námětů a žádostí o vysvětlení v rámci problematiky VaK
Nejčastější okruhy řešených stížností: problematika obsahu odběratelských smluv, § 19 ZVK, měření odváděných odpadních vod, zejména ve vztahu odběru vody z jiných zdrojů (studny) a požadavku na uplatnění odpočtu prokazatelně nevypuštěné odpadní vody do kanalizace v množství větším než 30 m3, odpovědnost za technický stav přípojek a hrazení nákladů při jejich výměnách, postupy provozovatelů při řešení reklamací měření dodávané pitné vody, spory ve vztahu k umožnění připojení na VaK vč. úhrady souvisejících nákladů,

16 Závěr problematika minimálního a maximálního přetlaku ve vodovodní síti a v místě napojení vodovodní přípojky. Snahou MZe je dosáhnout posílení dohledové role a vyšší transparentnosti v oboru VaK při naplňování nastavených cílů regulace ve vodárenství, zejména s vizí nastavit dobře fungující informační prostředí o vlastnících a provozovatelích infrastruktury VaK v ČR.

17 Děkuji za pozornost. Ing. Radek Hospodka
Odbor dozoru a regulace vodárenství Tel.:


Stáhnout ppt "Ing. Radek Hospodka MZe, Odbor dozoru a regulace vodárenství"

Podobné prezentace


Reklamy Google